Καπνός: Ακριβή δουλειά, φθηνή τιμή

Καπνός: Ακριβή δουλειά, φθηνή τιμή
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Θετικός είναι ο απολογισμός του 2017 για τον καπνό στην Ξάνθη συγκριτικά με το 2015 και το 2016, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνού, Μιχάλη Πασχαλίδη. «Ήταν μια καλή χρονιά ως προς τις αποδόσεις και την ποιότητα.

Οι τιμές των μεταποιητών ήταν 10 και 20 λεπτά πάνω, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με πέρυσι». Ως καπνοκαλλιεργητής βιώνει τις δυσκολίες και τονίζει ότι «ο καπνός θα έπρεπε να πληρώνεται 8 με 9 ευρώ το κιλό.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ένας παραγωγός δουλεύει έναν χρόνο με τη γυναίκα του και βγάζει 1.000 κιλά καπνό. Με 4,5 -5 ευρώ/κιλό, τα έσοδα είναι 5.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1.000 ευρώ είναι έξοδα. Εάν υπολογίσουμε 4.000 ευρώ με οκτάωρη εργασία, το ημερομίσθιο είναι 10 με 12 ευρώ, για δουλειά στο κρύο, τον ήλιο και τη βροχή». Όπλο των μεταποιητικών αποτελεί η μονοκαλλιέργεια του καπνού.

Ταυτόχρονα, η αγορά αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ανταγωνισμού, όπως οι χώρες με χαμηλότερα μεροκάματα, Σκόπια, Βουλγαρία, Αλβανία. «Όλες οι εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αυτά τα κράτη, γι’ αυτό δεν μπορούμε να ζητήσουμε 8 ευρώ και προσγειωνόμαστε».

Ο ιδρώτας του καπνοπαραγωγού δεν πληρώνεται, με αποτέλεσμα ορισμένοι συνάδελφοί του να εγκαταλείπουν το επάγγελμα για να γίνουν μετανάστες είτε να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. «Υπάρχει μικρή φθίνουσα κατάσταση, αλλά κάποιες φορές καλύπτεται από αυτούς που μένουν, γιατί βάζουν παραπάνω στρέμματα».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress