Καπνός: Ασυγκόμιστα παραμένουν πολλά κτήματα με Βιρτζίνια

Υπό κανονικές συνθήκες, η συλλογή των καπνών Βιρτζίνια θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όμως, σε πολλές περιοχές, ο κύκλος της καλλιέργειας κλείνει με τα φύλλα του καπνού να μένουν στο χωράφι. Η έλλειψη εργατών γης, όπως και η τιμή του πέλλετ, που έχει υπερπολλαπλασιαστεί, ανατρέπουν τον προγραμματισμό πολλών καπνοπαραγωγών για τη συλλογή του.

Παράλληλα, η τιμή του προϊόντος δεν δείχνει σημαντική άνοδο, ώστε να καλύψει μέρος του κόστους και οι παραγωγοί προβληματίζονται για το μέλλον της καλλιέργειας.

Η Παναγιώτα Κοντογιάννη, καπνοπαραγωγός από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας, κάνει λόγο για ένα ποσοστό που ξεπερνά το 30% της παραγωγής να παραμένει ασυγκόμιστο στην περιοχή της. «Οι λίγοι εργάτες γης από το Πακιστάν που έμεναν στην περιοχή μας έχουν φύγει σε άλλα κράτη, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική έλλειψη χεριών. Πολλοί από τους παραγωγούς δεν έχουν κάνει ούτε κόψιμο της φούντας, ούτε έχουν χρησιμοποιήσει αντιφυλλιζιακά, όπως συνηθίζαμε άλλες χρονιές».

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό, η ίδια ανέφερε ότι ήταν πάρα πολύ καλή η χρονιά για τον καπνό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες. Οι συζητήσεις, όμως, για πάνω από 2,90 ευρώ τιμή παραγωγού, «δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την καλλιέργεια και πολλοί θα δυσκολευτούν να φυτέψουν την επόμενη χρονιά».

Ξεκίνησαν οι πωλήσεις της φετινής παραγωγής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Νίκου Γκιώνη, γεωπόνου από την Κάτω Τιθορέα. Έχοντας ο ίδιος μια καλύτερη εικόνα για την πορεία της καλλιέργειας, υποστηρίζει ότι «μεγάλο ποσοστό καπνού παραμένει στα χωράφια και ήδη έχει ξεκινήσει η πώληση της φετινής σοδειάς, χωρίς όμως να υπάρχουν προς το παρόν τιμές».

Παράλληλα, επιμένει στο αυξημένο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι, για το μέλλον της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή, η λύση βρίσκεται στα χέρια των εταιρειών. «Αν δεν δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς το θέμα των τιμών, οι καπνοπαραγωγοί θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο».

Στα ύψη το κόστος ξήρανσης

Η έλλειψη εργατών γης, για τον Θόδωρο Ιορδανίδη, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καπνοπαραγωγών Unitab, αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, που έρχεται συνδυαστικά με την αύξηση του κόστους εισροών. Εκείνο, όμως, που τον προβληματίζει ιδιαίτερα για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο είναι η αύξηση της τιμής του πέλλετ.

«Πέρυσι αγοράζαμε 200 ευρώ τον τόνο και φέτος περάσαμε τα 690 ευρώ. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα δυσκολευτούν πολύ οι παραγωγοί Βιρτζίνια να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι «οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο κάνουν λόγο για τιμές από 2,90 έως 3,35 μεσοσταθμικά, σε σύγκριση με τα 2,40 – 2,45 που πουλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά». Κλείνοντας, έκανε λόγο «για μια αδικία, που πρέπει να διορθωθεί από τα αντίστοιχα υπουργεία», αναφερόμενος στο ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Δεν γίνεται, από τα χρήματα που είχαν πάρει οι καπνοπαραγωγοί ως επιστρεπτέα προκαταβολή, να τους επιστρέψουμε τώρα το 50%, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται 75%, ακόμα και 120%», δηλώνει με έμφαση ο κ. Ιορδανίδης και απαιτεί άμεση απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία.

Οι φετινές τιμές θα καθορίσουν το μέλλον της ποικιλίας Κατερίνης

Η συλλογή των καπνών της ποικιλίας Kατερίνης ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη. Ήδη, το πρώτο και το δεύτερο χέρι βρίσκονται στη διαδικασία της δεματοποίησης. Αν και το κόστος παραγωγής δείχνει ιδιαίτερα αυξημένο, έμποροι και μεταποιητές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη συγκεκριμένη ποικιλία, προκαλώντας άγχος στους παραγωγούς.

Όπως μας ενημερώνει ο Νίκος Μαυρίδης, καπνοπαραγωγός από την Καλλιθέα Ελασσόνας, «η χρονιά ήταν σχετικά καλή, με εξαίρεση τις καλλιέργειες που δέχθηκαν έντονη χαλαζόπτωση. Οι μέσες αποδόσεις κυμάνθηκαν στα περίπου 220 κιλά το στρέμμα στα ποτιστικά». Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, είπε ότι ξεκινάει για τα πρώτα χέρια από 3,80 ευρώ το κιλό, χωρίς δηλαδή μεταβολές από πέρυσι. Επιμένει ότι «αν δεν αυξηθεί πάνω από 50 λεπτά, η επόμενη χρονιά θα είναι εμφανώς μειωμένη σε στρέμματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Δημήτρη Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγού από το Δασοχώρι Γρεβενών. Υποστηρίζει ότι δεν έχουν βγει ακόμη οι τιμές, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, ενώ ξεκινά τη διαδικασία της συσκευασίας σε χάρτινα κουτιά, των 20 κιλών περίπου.

Ο κ. Παπαευθυμίου κάνει λόγο για ένα κόστος ανεβασμένο πάνω από 80% σε σχέση με πέρυσι, ενώ και αυτός εκτιμά ότι οι τιμές που θα δοθούν φέτος από την αγορά θα καθορίσουν και τη μελλοντική πορεία του καπνού. «Μεσοσταθμικά πέρυσι πουλήσαμε από 4,40 έως 4,50 ευρώ/κιλό. Σίγουρα με αυτές τις τιμές δεν μιλάμε για προοπτικές στον καπνό, ειδικά κάτω από αυτές τις περιστάσεις που ζούμε», καταλήγει.