Καπνός Βιρτζίνια: Με θετικό πρόσημο κλείνει η συλλεκτική περίοδος

Τα τελευταία φύλλα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου συλλέγουν οι καπνοπαραγωγοί ποικιλίας Βιρτζίνια, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος στη χώρα μας. Στο σύνολό τους, κάνουν λόγο για μια ικανοποιητική χρονιά, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά τις τιμές για το επόμενο διάστημα.

Μπορεί η γενικότερη εικόνα της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας, στις διαφορετικές ποικιλίες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί, να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο, με την ποικιλία Βιρτζίνια, η κατάσταση είναι διαφορετική. Σε ό,τι αφορά τη χειρωνακτική εργασία, ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργητικών εργασιών έχει περάσει στη μηχανική, με αποτέλεσμα η εξεύρεση εργατικών χεριών, που μέχρι πρότινος αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο, να είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαλούρη, καπνοπαραγωγό από την Κάτω Τιθορέα Φθιώτιδας, η συλλογή του προϊόντος έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή του με σημαντικές αποδόσεις. «Ξεπεράσαμε ακόμη και τα 400 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές ήμασταν μέχρι και 30% με 40% κάτω. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, διότι βοηθηθήκαμε από τον καιρό, καταλήγουμε σε θετικά συμπεράσματα».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Γιαλούρης σημειώνει ότι έχουν δοθεί προκαταβολές στα 3 ευρώ και οι παραγωγοί αναμένουν το κλείσιμο της αγοράς. Υποστηρίζει επίσης, ότι «η μηχανική συλλογή βοήθησε σημαντικά την καπνοκαλλιέργεια της περιοχής και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη συνέχιση της παραγωγής του καπνού στον τόπο μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, αρωγοί στάθηκαν και οι εταιρείες καπνού στην αγορά των μηχανημάτων. Με παρακράτηση μέρους του κεφαλαίου, θα μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να τις ξεχρεώσουμε μέσα στην επόμενη τετραετία».

Το κόστος ξήρανσης είναι το ζητούμενο

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαλούρη, σημαντικό παραμένει το κόστος ξήρανσης του καπνού, που για πολλούς αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Για την ξήρανση 1.200 κιλών καπνού απαιτούνται 1.200 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει 1 ευρώ κόστος ανά κιλό παραγωγής.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τα υπόλοιπα κόστη καλλιέργειας, το καθαρό 1 ευρώ που μένει περίπου για εμάς στο τέλος δεν δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για στήριξη της παραγωγής. Εφόσον η τιμή πώλησης του καπνού κινηθεί στα 4 ευρώ ανά κιλό, πιστεύω ότι η καλλιέργεια θα αυξηθεί σημαντικά», καταλήγει.

Απώλειες από 60% έως 80% στην Καρδίτσα εξαιτίας των πλημμυρών

Για μία δύσκολη χρονιά για τους καπνοκαλλιεργητές των 8.000 στρεμμάτων καπνού Βιρτζίνια στην Καρδίτσα, κάνει λόγο ο τοπικός καπνοπαραγωγός Παναγιώτης Κεφαλάς. Όπως υποστηρίζει, οι παραγωγοί πρόλαβαν να συλλέξουν μόνο το πρώτο και το δεύτερο χέρι, με αποτέλεσμα οι μεγαλύτερες ποσότητες να παραμείνουν στα χωράφια και να καταστραφούν από τις πλημμύρες.

Ο ίδιος προσθέτει ότι έγιναν οι εκτιμήσεις ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και οι παραγωγοί της πληγείσας περιοχής θα αποζημιωθούν με 2,3 ευρώ το κιλό. «Αυτές οι αποζημιώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όταν η τιμή πώλησης του προϊόντος μας κυμαίνεται στα 3,60 – 3,80 ευρώ το κιλό». Επίσης, σημαντικό πρόβλημα για τον ίδιο είναι και οι προκαταβολές που πήραν πολλοί παραγωγοί από τους εμπόρους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες, «ωστόσο δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλάς αναφέρεται στο θέμα των καταστροφών και στις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίες αφορούσαν προκαταβολές σε διάφορες καλλιέργειες, χωρίς μέσα σε αυτές να συμπεριλαμβάνεται η καλλιέργεια του καπνού. «Εκτός από την παραγωγή μας, έχουμε και υποδομές που καταστράφηκαν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε πώς θα τις αποκαταστήσουμε», καταλήγει.

Πάνω από 30% ο βιολογικός καπνός

Στα μέσα της εβδομάδας ολοκλήρωσε τη συλλογή του καπνού και ο Βασίλης Ιωάννου από το Νεόκαστρο Ημαθίας. Ο ίδιος καλλιεργεί πάνω από 100 στρέμματα και έχει εντάξει την παραγωγή του στη βιολογική γεωργία. Υποστηρίζει ότι οι τελικές τιμές που παίρνει ξεπερνούν το 30% της συμβατικής καλλιέργειας, κάτι που τον ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. «Χρησιμοποιώ σύγχρονη τεχνολογία και μηχανικά μέσα, ώστε να περιορίσω το κόστος παραγωγής και να είμαι περισσότερο αποτελεσματικός στην καλλιέργεια. Ο βιολογικός καπνός έχει ζήτηση από την αγορά, αλλά μεγαλύτερες απαιτήσεις σε καλλιεργητικές φροντίδες και περισσότερη χειρωνακτική εργασία», αναφέρει.