Καπνός: Διστακτικοί οι παραγωγοί για τις νέες φυτεύσεις

Το ενδιαφέρον εμφανίζεται μειωμένο στις ποικιλίες Κατερίνης και Μπασμά, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων

Στο στάδιο της προετοιμασίας της σποράς του καπνού για τη νέα καλλιεργητική περίοδο βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί των θερμότερων περιοχών της χώρας. Από τις 20 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι σπορές των φυταρίων και στις αρχές Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της φύτευσης του καπνού στα χωράφια.

Ανάλογα με την ποικιλία έχουμε και διαφορετικές πρακτικές, ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η καλλιέργεια έχει υψηλές απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, από τη σπορά και μέχρι τη δεματοποίηση. Παράλληλα, συνεχίζεται η αγοραπωλησία του προϊόντος από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και όλοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις για τα συμβόλαια της νέας περιόδου.

Δείχνουν να κρατιούνται τα στρέμματα στα καπνά Βιρτζίνια

Η καλλιέργεια της ποικιλίας Βιρτζίνια είναι περισσότερο μηχανοποιημένη σε σχέση με αυτήν της Κατερίνης και του Μπασμά, κάτι που σίγουρα παίζει τον ρόλο του. Το σύνολο της παραγωγής επικεντρώνεται στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, όπου, μετά και τις τελευταίες πλημμύρες, οι παραγωγοί δείχνουν να συνεχίζουν και την τρέχουσα περίοδο, ακόμη και με τα υπάρχοντα προβλήματα. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κεφαλά, πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Νομού Καρδίτσας, στις αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσει η σπορά των καπνών.

Αναφερόμενος στην καλλιέργεια και ειδικότερα στο κόστος παραγωγής, ο κ. Κεφαλάς υποστηρίζει ότι η νέα καλλιεργητική περίοδος δείχνει να είναι περισσότερο απαιτητική ως προς το κόστος των εισροών. «Ενέργεια, εργατικά χέρια και αγροχημικά είναι αυτά που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για την καλλιέργεια της ποικιλίας Βιρτζίνια», εξηγεί. «Για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος, θα πρέπει να έχουμε αύξηση της τιμής στο προϊόν, αλλά και, πολύ περισσότερο, να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή με μηχανικά μέσα, κάτι το οποίο βλέπουμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα».

Ο ίδιος σημειώνει, επίσης, ότι, εκτός από τον καπνό και το βαμβάκι, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες που να δίνουν ένα καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς της περιοχής, λόγω του υψηλού κόστους άρδευσης. «Οι αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών μας είναι πάνω από 70 με 80 ευρώ το στρέμμα. Εάν αυτό το συγκρίνουμε με τα 7 ευρώ το στρέμμα, του κόστους άρδευσης συναδέλφων μας σε διπλανές καλλιέργειες από το φράγμα του Σμοκόβου, καταλαβαίνουμε τη διαφορά στην παραγωγή».

Παρουσιάζει μειώσεις για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο η Κατερίνη

Αποχωρήσεις από την καλλιέργεια του καπνού παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ποικιλία Κατερίνης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της. Αν και η γήρανση των καλλιεργητών είναι σίγουρα ένας παράγοντας που συντελεί σημαντικά σε αυτή την εικόνα, οι τιμές του προϊόντος δεν παύουν να λειτουργούν αποτρεπτικά προς του νέους παραγωγούς, ούτως ώστε να ασχοληθούν με την καπνοκαλλιέργεια και να υπάρξει ανανέωση γενεών.

Ο Γιώργος Γκουτζέλας, παραγωγός από την Ελασσόνα, υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της προετοιμασίας της σποροκλίνης και, κατά τις 20 Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει η σπορά του καπνού. Ο ίδιος διατείνεται ότι η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη και οι αποδόσεις κινήθηκαν από 170 έως 180 κιλά το στρέμμα. Επίσης, σημειώνει ότι έχει πουληθεί το σύνολο του καπνού και οι εναπομείνασες ποσότητες στις αποθήκες είναι σχεδόν μηδαμινές, με τιμές κοντά στα 5 ευρώ το κιλό.

Αναφερόμενος στο θέμα των εργατικών χεριών για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Γκουτζέλας εμφανίζεται προβληματισμένος, διότι η ποικιλία έχει υψηλές απαιτήσεις σε χειρωνακτική εργασία. Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος κάνει έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση λύσης. «Για την τρέχουσα περίοδο, ο προγραμματισμός της καλλιέργειας είναι δύσκολος, λόγω της μειωμένης προσφοράς εργασίας. Δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε μπροστά μας», τονίζει.

Συνεχίζονται οι αγοραπωλησίες στο 3ο και 4ο χέρι του Μπασμά

Προβληματισμένοι ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου στον καπνό παρουσιάζονται οι παραγωγοί που ασχολούνται με την ποικιλία Μπασμάς. Περισσότερο ανησυχούν εκείνοι που διατηρούν καλλιέργειες σε ξερικές περιοχές, λόγω των χαμηλών στρεμματικών αποδόσεων. Εάν στη γήρανση των αγροτών συνυπολογίσουμε τις τιμές, οι οποίες παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με το υψηλότερο κόστος παραγωγής, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις δείχνουν να είναι μειωμένες για την τρέχουσα περίοδο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον κλάδο μας, τα οποία συνθέτουν μία αρνητική εικόνα στην εξέλιξη της καλλιέργειας. «Από τα 60.000 στρέμματα, που καλλιεργούσαμε παλαιότερα, φτάσαμε στα 25.000. Η πτώση είναι σημαντική, ενώ το βασικότερο από όλα είναι ότι το ενδιαφέρον των νέων να ενταχθούν στην καλλιέργεια δείχνει να είναι μειωμένο», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Σινάν λέει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αγοραπωλησίες του 3ου και του 4ου χεριού, που για τον ίδιο είναι και τα καλύτερα, «αλλά οι τιμές που εισπράττουμε είναι αυξημένες μόνο κατά 20 με 30 λεπτά, σε σύγκριση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον των παραγωγών δείχνει να είναι μειωμένο και αυτό πιστεύω ότι θα εκφραστεί με τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων».