O καπνός γίνεται… καπνός

Πολύ μεγάλες καταστροφές σε καπνοχώραφα σε Πάσσο και Βραγιά προκάλεσε η χαλαζόπτωση της 3ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν, καπνοπαραγωγό από τον Πάσσο Ροδόπης. «Δεν έμειναν ούτε φύλλα. Στα πρώιμα καπνά δεν σώζεται τίποτε», λέει. Ο ΕΛΓΑ ξεκίνησε την καταγραφή των ζημιών, αλλά δεν έχουν εικόνα της πληγείσας έκτασης.

Στις υπόλοιπες περιοχές, τα καπνά δείχνουν υγιή, με εξαίρεση το σκουλήκι, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα, τα οποία, όμως, είναι κοστοβόρα. Οι παρούσες καιρικές συνθήκες ηλιοφάνειας, χωρίς αυξημένη υγρασία, είναι ευνοϊκές για τον καπνό που χρειάζεται πότισμα. «Ο καπνός χρειάζεται ήλιο και ο καιρός τώρα είναι καλός», εξηγεί.

Έμειναν τα αποκαΐδια της καλλιέργειας καπνού στην Ανατολική Μακεδονία, μια περιοχή με πλούσια ιστορία καλλιέργειας και εμπορίας καπνού. «Στις περιοχές όπου καλλιεργούνται καπνά ανατολικού τύπου, τα καπνά είναι σε πλήρη απαξίωση. Η πλειονότητα των παραγωγών έχει αποσυρθεί και τα επόμενα δύο χρόνια θα παραμείνουν όσοι εξ ανάγκης καλλιεργούν», περιγράφει ο Δραμινός Βασίλης Μελενεκλής, γραμματέας της Πανελλήνιας Διεπαγγελµατικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού.

Στην Καβάλα και στη Δράμα απέμειναν 32 άτομα, που κατ’ ουσίαν μπορεί να είναι 20 οικογένειες. Εκτιμά ότι η αναμενόμενη παραγωγή είναι 30 τόνοι καπνού. Πριν από πέντε χρόνια, η Ανατολική Μακεδονία αριθμούσε 280-300 καπνοπαραγωγούς και είχε παραγωγή περίπου 800 τόνους.

«Είναι δυσάρεστο που η Ελλάδα δεν έκανε το παραμικρό για τη διατήρηση της καπνοκαλλιέργειας και απέμειναν μόνο ορισμένοι που αδυνατούν να καλλιεργήσουν άλλα προϊόντα», καταλήγει.