Καπνός: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες των καπνοσπορείων

Με την προετοιμασία των καπνοσπορείων να βρίσκεται σε εξέλιξη, ξεκίνησε και για φέτος η νέα καλλιεργητική περίοδος του καπνού. Φυσικά, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές ανάλογα φυσικά και με την ποικιλία που καλλιεργείται. Οι σπορές προβλέπεται να ξεκινήσουν προς τα τέλη Φεβρουαρίου και η μεταφύτευση των καπνόφυτων στο χωράφι προς τα τέλη Απριλίου. Γενικότερα η εικόνα που παρουσιάζεται στις περιοχές που παράγεται ο καπνός είναι αρνητική με σημείο αναφοράς τις τιμές πώλησης του προϊόντος, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Μελενεκλή από την Προσοτσάνη Δράμας, οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν για φέτος το ξεκίνημα της προετοιμασίας των καπνοσπορείων και, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τα μέσα Φεβρουαρίου. «Σε ό,τι αφορά τη νέα καλλιεργητική περίοδο, παρατηρούμε μία τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν και το 20% στην περιοχή μας.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές, αλλά και η αβεβαιότητα της απορρόφησης της παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τα Βιρτζίνια, τα 2 ευρώ το κιλό που παίρνουμε ίσα που αγγίζουν το κόστος παραγωγής. Ούτε στον Μπασμά είναι καλύτερη η εικόνα. Ειδικά στις ξερικές καλλιέργειες, με μία μέση απόδοση 70-80 κιλά το στρέμμα και με μέση τιμή στα 4,6 ευρώ το κιλό, δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους».

Για σταθεροποίηση της παραγωγής του καπνού στην επαρχία Ελασσόνας κάνει λόγο ο παραγωγός Γιώργος Γκουτζέλας από το Παλαιόκαστρο, μέλος της τοπικής ομάδας παραγωγών καπνού.

«Ξεκινήσαμε τις απολυμάνσεις των καπνοσπορείων και, μετά τις 20 Φεβρουαρίου, αν φυσικά μας το επιτρέψει και ο καιρός, θα προχωρήσουμε στη διαδικασία της σποράς. Στην επαρχία Ελασσόνας καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα καπνού εκ των οποίων η ποικιλία Κατερίνη καλύπτει το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Τα ίδια περίπου στρέμματα θα έχουμε και στην τρέχουσα περίοδο.

Τα συμβόλαια με τις εταιρείες καπνού θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και, όπως βλέπω, δεν θα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των τιμών σε σύγκριση με πέρυσι». Αρνητικά βλέπει να εξελίσσεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς Βιρτζίνια ο Παναγιώτης Γαζής, από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας. «Οι καιρικές συνθήκες των δύο τελευταίων ετών, όπως και οι τιμές παραγωγού, κοντά στα 2 ευρώ το κιλό, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να καλλιεργήσουμε το προϊόν αυτό.

Επειδή υπάρχει υποδομή και για να μην πάει χαμένη, την αξιοποιούμε στον βαθμό που μπορούμε, έστω ακόμα και με αυτό το χαμηλό εισόδημα που προκύπτει».

Τέλος, ο Ραμαδάν Ραμαδάν, παραγωγός από το Μέγα Πιστό Κομοτηνής, δίνει το δικό του στίγμα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Εδώ και 20 χρόνια, η τιμή του καπνού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Παραδοσιακά συνεχίζουμε την καλλιέργεια του καπνού, χωρίς να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές. Το σύνολο των καλλιεργητών είναι πάνω από 60 χρονών και οι νέοι που μπαίνουν στο επάγγελμα είναι ελάχιστοι».