Σημαντικά τα προβλήματα για τον καπνό, αλλά θα ξαναφυτευτεί

Οι τιμές του καπνού

Από τα μέσα Ιανουαρίου ξεκινούν για τη Νότια Ελλάδα οι εργασίες για τη σπορά του καπνού σε βραγιές με τον παραδοσιακό τρόπο. Η διαδικασία αυτή, όπως και η σπορά σε επιπλέοντα σπορεία, θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους καπνοπαραγωγούς. Οι κλιματολογικές συνθήκες, όπως και οι προσβολές από ασθένειες, άφησαν το δικό τους αποτύπωμα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εμφανίζονται προβληματισμένοι για το επόμενο βήμα. Ωστόσο, οι επιλογές για αλλαγή καλλιεργειών δεν είναι αρκετές και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, οι περισσότεροι θα ξαναφυτέψουν καπνό.

Οι τιμές του καπνού

Για τις κυριότερες ποικιλίες καπνού, οι τιμές παραγωγού, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί, έχουν ως εξής: Για τον Μπασμά, το 1ο και 2ο χέρι ο μέσος όρος πώλησης είναι τα 3 ευρώ, ενώ για το 3ο και το 4ο χέρι οι τιμές από τους εμπόρους δεν έχουν δοθεί ακόμα. Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια, ανάλογα με την ποιότητα, οι τιμές έχουν διαμορφωθεί από τα 1,8 ευρώ έως τα 2,4 ευρώ το κιλό. Τέλος, για την Κατερίνης το 1ο και το 2ο χέρι πληρώθηκαν με 3,3 ευρώ το κιλό και το 3ο χέρι στα 4,70 ευρώ το κιλό.

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ψυχραιμία για την τελική απόφαση

Ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Ξάνθης, Μιχάλης Πασχαλίδης, εξηγεί ότι το τοπίο με την αγορά δεν έχει ξεκαθαρίσει και εκτιμά ότι οι παραγωγοί δεν θα μείνουν ικανοποιημένοι από τις τιμές, καθώς οι καιρικές συνθήκες υποβάθμισαν το προϊόν, ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη. Ο ίδιος ελπίζει πως οι καπνοκαλλιεργητές δεν θα εγκαταλείψουν «μια καλλιέργεια με την οποία είναι συναισθηματικά δεμένοι» και τους συνιστά να πάρουν ψύχραιμες αποφάσεις για το αν θα καλλιεργήσουν ή όχι.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, μεταφέρει τη μεγάλη δυσαρέσκεια των 6.000 καπνοκαλλιεργητών Μπασμά από τη Ροδόπη και τον Έβρο για την αποζημίωση των 100 ευρώ/στρέμμα που όρισε το υπουργείο για την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις μεγάλες καταστροφές στην καλλιέργεια του 2018.

Θεσσαλία: Επιμείνουν στον καπνό, παρά τα προβλήματα

Χρονιά υψηλών προσδοκιών αναμένεται να είναι το 2019 για τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, καθώς διαθέτουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την πρόσφορη γη για να καλλιεργήσουν έναν ποιοτικό καπνό. Ωστόσο, στην προσπάθειά τους αυτή θέλουν σύμμαχο την πολιτεία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν. Πρωταρχικό μέλημα είναι η υλοποίηση της υπουργικής δέσμευσης για την έκδοση μιας κάρτας εργασίας 100 ημερών για τους αλλοδαπούς εργάτες, καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής μέχρι και 30%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των καπνοπαραγωγών Ελασσόνας, Γιώργο Κατσαρό, «το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς ο καπνός απαιτεί έγκαιρη συγκομιδή και αν δεν υπάρχουν χέρια, η ποιότητα υποβαθμίζεται». Στο μεταξύ, οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας, λόγω μείωσης της παραγωγής από τις βροχές του περασμένου Ιουνίου, θα ζητήσουν να αποζημιωθούν και οι ίδιοι από το de minimis, όπως έγινε με τους συναδέλφους τους στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η καλή ποιότητα του καπνού πάντα θα δίνει και καλή τιμή στον παραγωγό.Περί τα τέλη Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι καλλιεργητικές φροντίδες στα χωράφια, με τους καπνοπαραγωγούς της επαρχίας να επενδύουν και φέτος σε μια ποιοτική παραγωγή, η οποία θα επιφέρει καλές τιμές, όπως έγινε και το 2018. Παράλληλα, το θετικό είναι ότι έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις βιομηχανίες, κάτι που δεν συναντά κανείς σε άλλες καλλιέργειες.

Φθιώτιδα: Το Βιρτζίνι καλά κρατεί

Όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία των τελευταίων ετών, ο ποιοτικός καπνός φέρνει εισόδημα στους καλλιεργητές. Η Δυτική Λοκρίδα είναι ταυτισμένη με την καλλιέργεια του καπνού εδώ και δεκαετίες και, όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Γαζής, καπνοπαραγωγός από την Τιθορέα, «η χρονιά που πέρασε δεν ήταν εύκολη για την καλλιέργεια του καπνού και η χαλαζόπτωση μείωσε την παραγωγή μας. Το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τις επιλογές μας για αλλαγή του είδους που καλλιεργούμε. Η καλή ποιότητα του καπνού πάντα θα δίνει και καλή τιμή στον παραγωγό. Το γεγονός ότι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής μας θα καλλιεργήσουν καπνό λόγω των χαμηλών τιμών που εισέπραξαν δίνει έναν ξεχωριστό τόνο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο».

 

 

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου