Καπνός: Στην ποιότητα εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι παραγωγοί
Στη διαδικασία ολοκλήρωσης της συλλογής του καπνού βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνοπαραγωγών. Ανάλογα με την ποικιλία και τον χρόνο φύτευσης του καπνού, σταδιακά ολοκληρώνεται η ωρίμανσή του. Η ποικιλία Κατερίνης ήδη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ακολουθεί ο Μπασμάς και το κλείσιμο της αυλαίας της συλλογής θα το κάνει η Βιρτζίνια.
Κοινό σημείο αναφοράς παραμένει το θέμα των τιμών, όπου για ακόμη μία φορά οι τιμές που συζητιούνται καθιστούν αβέβαιη την πορεία της καλλιέργειας. Το κόστος παραγωγής έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τη μεγαλύτερη δυσκολία την αντιμετωπίζουν όσοι καλλιεργούν Βιρτζίνια, λόγω της ξήρανσης του καπνού με δαπανηρές τεχνικές μεθόδους, σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες.
Για μία χρονιά με πολλές δυσκολίες και οριακές παραγωγές κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης. «Οι εναλλαγές του καιρού κατά μήκος της περιόδου καλλιέργειας επηρέασαν την ανάπτυξη των φυτών». Ο ίδιος καλλιεργεί την ποικιλία Κατερίνης για πολλές δεκαετίες και, κρίνοντας από τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών, βλέπει ότι η παραγωγή του θα είναι οριακή.
«Από περίπου 150 έως 180 κιλά ξηρού καπνού θα είναι μεσοσταθμικά οι φετινές αποδόσεις των χωραφιών», λέει ο κ. Παπαευθυμίου και συνεχίζει: «Μπορεί η τιμή να είναι σχεδόν σταθερή, αλλά μας προβληματίζει το μεγάλο κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα. Πέρυσι πουλήσαμε καπνό από 4,30 έως 4,50 ευρώ το κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα. Αν οι εμπορικές εταιρείες δεν αυξήσουν αναλογικά τις τιμές παραγωγού σε σχέση με το κόστος, πολλοί από εμάς του χρόνου θα το σκεφτούν σοβαρά αν θα ξαναβάλουν καπνό», δηλώνει με έμφαση.
Πάνω από 50 λεπτά η ελάχιστη αύξηση στην Κατερίνης
Για μεγάλο κόστος παραγωγής στην ίδια ποικιλία κάνει λόγο και ο Νίκος Μαυρίδης, παραγωγός από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Μας ενημερώνει ότι η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 15% με 20%, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο.
Πιστώνει όμως στα θετικά και το γεγονός της μειωμένης παρουσίας εντόμων και ασθενειών, υπολογίζοντας ότι η ποιότητα του καπνού θα είναι καλύτερη. Κατά τον ίδιο, η αύξηση της τιμής του προϊόντος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 λεπτά το κιλό, «ώστε να καλυφθεί ένα ποσοστό του κόστους παραγωγής, χωρίς σε αυτό να υπολογιστεί το κόστος ζωής, έτσι όπως αυτό μεταφράζεται στις παρούσες συνθήκες». Τέλος, προβληματίζεται για το γεγονός ότι οι έμποροι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, «κάτι το οποίο προμηνύει μία δυσάρεστη εξέλιξη για το θέμα των τιμών», εκτιμά ο ίδιος.
Διπλάσιο το κόστος ξήρανσης των Βιρτζίνια
Μπορεί την περσινή περίοδο οι παραγωγοί καπνού της ποικιλίας Βιρτζίνια να προβληματίζονταν για την εξεύρεση εργατών γης, φέτος όμως σημαντικότερο πρόβλημα κατά τους ίδιους είναι το αυξημένο κόστος ξήρανσης.
Όπως μας ενημερώνει ο Χρήστος Τσεκούρας, καπνοπαραγωγός ποικιλίας Βιρτζίνια, «η τιμή του πέλλετ που χρησιμοποιούμε για την καύση και την ξήρανση του καπνού έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Από τα 220 ευρώ περίπου που αγόραζα τον τόνο κατά την περσινή περίοδο, σήμερα ξεπερνώ τα 450. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η καλλιέργεια της ποικιλίας αυτής αρχίζει να δυσκολεύει».
Εστιάζοντας στο θέμα των εργατών γης, οι οποίοι παραμένουν ένα μεγάλο ζήτημα για τη συλλογή του καπνού και η εξεύρεσή τους αυτή την περίοδο είναι δύσκολη, ο κ. Τσεκούρας στρέφεται στην αγορά μηχανήματος συλλογής. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, και με τα προβλήματα που συναντούμε κάθε χρόνο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αν δεν στραφώ στη μηχανική συλλογή, θα πρέπει να εγκαταλείψω το επάγγελμα. Πριν από λίγες μέρες προχώρησα σε αγορά μηχανήματος συλλογής και εντός των ημερών ξεκινώ τη μηχανοσυλλογή. Με αυτόν τον τρόπο θα έχω τη δυνατότητα να συλλέγω περίπου 20 στρέμματα την ημέρα, με μόνο δύο εργάτες».
Αντίμετρα στο κόστος παραγωγής Σημείο αναφοράς για τον πρόεδρο της UNITAB, Θεόδωρο Ιορδανίδη, αποτελεί το αυξημένο κόστος παραγωγής έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται, μέσα από τις δύσκολες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαγράφονται, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης του καπνού, διότι αποτελεί ένα εναλλακτικό εισόδημα παραγωγών και κυρίως αυτών που δεν έχουν εναλλακτικές επιλογές, διότι έχουν λίγα κτήματα και τα περισσότερα άνυδρα. «Ακόμα και μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ο καπνός για πολλές οικογένειες αποτελεί μία εναλλακτική λύση, δίνοντας ένα μικρό εισόδημα σε αυτούς που ασχολούνται», τονίζει, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ποικιλία Μπασμά και ειδικά στις περιοχές της Θράκης. Εκτιμά ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και στήριξη της ποικιλίας Βιρτζίνια, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής. «Αν δεν υπάρχουν πολιτικές στήριξης, η ποικιλία αυτή θα χαθεί από τον παραγωγικό χάρτη», δηλώνει ο κ. Ιορδανίδης. Για ακόμη μία φορά, οι τιμές που συζητιούνται καθιστούν αβέβαιη την πορεία της καλλιέργειας, με το κόστος παραγωγής να έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν όσοι καλλιεργούν Βιρτζίνια, λόγω της ξήρανσης του καπνού με δαπανηρές τεχνικές μεθόδους, σε σύγκριση με τις άλλες ποικιλίες. |