Καπνός: Τιμές και εργατικά χέρια κρίνουν τις αποφάσεις για τις σπορές

Με σημείο αναφοράς τις τιμές του καπνού, οι καπνοπαραγωγοί ετοιμάζονται για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Για τις παραδοσιακές φυτεύσεις, όπως είναι ο Μπασμάς, οι παραγωγοί έχουν «σηκώσει τις αβραγιές» και προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι σπορές. Την ίδια περίοδο θα ετοιμαστούν και οι εγκαταστάσεις με τα συστήματα float system και προς τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα γίνουν οι φυτεύσεις στα καπνοχώραφα.

Οι χαμηλές τιμές τα τελευταία χρόνια, όπως επίσης και το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατών, που παρατηρήθηκε λόγω του κορωνοϊού, δυσχεραίνει τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών για τον αριθμό των στρεμμάτων που θα καλλιεργήσουν. Σύμφωνα με τη Γεωργία Χασιώτη, από το Πραιτώρι Ελασσόνας, «εμείς καλλιεργούμε ποικιλία Κατερίνη και φέτος προβληματιζόμαστε έντονα για τη συνέχισή της. Σημαντικός αριθμός συναδέλφων εγκαταλείπει το επάγγελμα, ένα ποσοστό λόγω της γήρανσης και ένα άλλο λόγω του χαμηλού εισοδήματος που εισπράττουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Εσάτ Χουσεΐν, προέδρου του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης. «Μπασμά θα ξεκινήσουμε αρχές Μαρτίου, προς το παρόν ετοιμάζουμε τις εγγραφές των παραγωγών για την προμήθεια του σπόρου που θα χρησιμοποιήσουν». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών είπε ότι τα 4 έως 4,60 ευρώ το κιλό που εισπράττουν δεν δίνουν πολλά περιθώρια, ώστε να ενισχυθεί η καλλιέργεια του καπνού και ένα σημαντικό ποσοστό την εγκαταλείπει.

Μειωμένο το ενδιαφέρον των αγοραστών, αργούν οι συμβάσεις

Αρνητικές εξελίξεις προβλέπει και ο Βασίλης Μελενεκλής, παραγωγός από την Προσoτσάνη Δράμας. «Οι αγοραστές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την παραγωγή μας. Άλλες χρονιές και πριν από το 2019 πληρωνόμασταν μέχρι τέλος Νοεμβρίου, σήμερα δεν έχουμε ακόμα πουλήσει το τρίτο χέρι». Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι εκτάσεις έχουν μειωθεί όχι μόνο λόγω της πορείας της αγοράς του καπνού, αλλά και λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Τέλος, για μία χρονιά με δυσκολίες οι οποίες ξεκινούν από τις συμβάσεις, κάνει λόγο ο Χρήστος Γιαλούρης, παραγωγός καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια από την Κάτω Τιθορέα: «Μπορεί να είχαμε μία καλή χρονιά για την παραγωγή μας, τόσο στο θέμα της ποιότητας όσο και στην ποσότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ικανοποιήθηκαμε και από τα εισοδήματά μας. Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και να κλείσουμε συμβάσεις με τις εταιρείες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο».