Έλενα Καραμάνη: «Η Γαλακτοκομική Σχολή ήταν μονόδρομος για εμένα»

Συνέντευξη µε τη σπουδάστρια της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων

να καταρτιστεί και να πιστοποιηθεί ως ολοκληρωμένη επαγγελματίας τυροκόμος, με ένα πτυχίο που θα αποτελέσει διαβατήριο για την πραγματοποίηση των στόχων της, επιθυμεί η σπουδάστρια Έλενα Καραμάνη. Η 20χρονη διανύει το δεύτερο έτος των σπουδών της στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, και όταν τις ολοκληρώσει φιλοδοξεί να δουλέψει σε κάποιο τυροκομείο, προτού ανοίξει τη δική της οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γιαουρτιού.

«Μπορείς να πετύχεις τα πάντα, αρκεί να το θες πραγματικά»

Η Έλενα κατάγεται από το Ποντισμένο Σερρών, όπου ο θείος της κατέχει κτηνοτροφική μονάδα με πρόβατα. Μεγαλώνοντας, η ίδια δεν ανέπτυξε άμεση επαφή με το αγροτικό επάγγελμα, ωστόσο αυτό δεν την εμπόδισε να επιδιώξει τελικά την ενασχόληση με τον τυροκομικό κλάδο. «Αρχικά, είχα ακολουθήσει τον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων στο ΕΠΑΛ Σερρών. Στην πορεία, όμως, διαπίστωσα ότι δεν μου άρεσε αυτή η κατεύθυνση, και ότι στην πραγματικότητα ήθελα να γίνω τυροκόμος. Γράφτηκα λοιπόν στο ΙΕΚ Σερρών, που ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον νομό με τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αφότου τελείωσα τις σπουδές μου εκεί, επόμενος σταθμός ήταν η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το να στραφώ προς τα εκεί ήταν μονόδρομος για μένα, διότι πρόκειται για τη μοναδική σχολή στην Ελλάδα που εκδίδει πτυχία πιστοποιημένων τυροκόμων. Επομένως, αυτό το χαρτί που δεν μπορούσε να μου το εξασφαλίσει το ΙΕΚ, είχα την ευκαιρία να το αποκτήσω εδώ».

Διεύρυνση οριζόντων στην τυροκόμηση

Απώτερη επιδίωξη της Έλενας είναι να ανοίξει το δικό της γιαουρτάδικο σε οικοτεχνική κλίμακα, με οδικό χάρτη τη θεωρητική κατάρτιση, την αναγνώριση και τα σημαντικά πρακτικά εφόδια που της προσφέρει η Γαλακτοκομική Σχολή. «Η συμβολή της σχολής είναι καθοριστική. Φανταστείτε ότι στο ΙΕΚ, που ήταν η μοναδική διαθέσιμη επιλογή για εμένα στον Nομό Σερρών, δεν είχαμε τα απαραίτητα εργαλεία για την τυροκόμηση. Εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς η σχολή διαθέτει πλούσιο και σύγχρονο εξοπλισμό. Έχουμε πολλές ώρες πρακτικής, μέσα στις οποίες μπορεί κανείς να μάθει πάρα πολλά και να ανοίξει τους ορίζοντές του, πάντα υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των καθηγητών».

Μία από τις πρακτικές γνώσεις που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό της 20χρονης, είναι η διαδικασία τυροκόμησης της γραβιέρας. «Αυτό το προϊόν στις Σέρρες το λέμε κασέρι, και στα Γιάννενα το λένε τυρί! Η ονομασία, όμως, δεν είναι το μόνο μπέρδεμα, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά “δύσκολο” τυρί, με απαιτητικά στάδια παρασκευής. Η όλη διαδικασία μού είχε κάνει εντύπωση και σίγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να παρασκευάσω η ίδια το συγκεκριμένο προϊόν, μαζί με τα γιαούρτια, τις κρέμες και τα άλλα προϊόντα που θα φτιάχνω. Και στο μέλλον, γιατί όχι να επιδιώξω να πάρω αδειοδότηση, ώστε να τα διαθέσω και ευρύτερα, σε λαϊκές αγορές. Για αρχή όμως, θα ήθελα να δουλέψω σε ένα τυροκομείο, ώστε να πάρω ακόμα περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες».

«Μια γυναίκα μπορεί να αναλάβει όλα τα πόστα σε ένα τυροκομείο»

Η θέση της γυναίκας στον τυροκομικό κλάδο παραμένει ένα ζήτημα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση, όμως η Έλενα πιστεύει ότι τα πάντα κρίνονται από τις δυνατότητες και τη νοοτροπία του κάθε ατόμου. «Εάν μια γυναίκα είναι αποφασισμένη να δουλέψει σε αυτόν τον κλάδο, μπορεί να αναλάβει όλα τα πόστα. Είτε στην παραγωγή, είτε κάπου αλλού. Και τελικά πιστεύω ότι μια γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ό,τι θέλει σε αυτόν τον κλάδο και να πετύχει τα πάντα, αρκεί να το θέλει πραγματικά. Όπως εγώ, για παράδειγμα, που θέλω πραγματικά να μπω στην παραγωγή».