Αυτό το άρθρο είναι 80 μηνών

Καρασμάνης: Να σταματήσει η κατρακύλα στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

01/02/2018
7' διάβασμα
karasmanis-na-stamatisei-i-katrakyla-stis-times-tou-aigoproveiou-galaktos-96359

Τη δραματική υποχώρηση των τιμών παραγωγού στο γίδινο και στο πρόβειο γάλα κατά τους τελευταίους μήνες επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, – την οποία προσυπογράφουν και άλλοι έξι βουλευτές – κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας.

Η σημαντική κάμψη των τιμών παραγωγού, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών του περασμένου χειμώνα, μαζί με τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης (φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, υπερδιπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, μη υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών ως εξόδων, συνεχή αναβολή στην προκήρυξη του προγράμματος για τη σύσταση κτηνοτροφικών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, μη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ.α.), οδηγούν, σύμφωνα με τον κ. Καρασμάνη, την ελληνική αιγοπροβατροφία σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο.          

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη έχει ως ακολούθως :

Αθήνα, 01 Φεβρουαρίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

 ΘΕΜΑ: Σημαντική πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.

 Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κατακόρυφη κάμψη στις τιμές παραγωγού για το πρόβειο, αλλά και για το γίδινο γάλα. Η τιμή στο πρόβειο γάλα υποχώρησε στα 80 λεπτά το λίτρο, ενώ στο γίδινο γάλα έπεσε στα 52 λεπτά το λίτρο, όταν ένα χρόνο πριν (τέλη του 2016) κινούνταν στα επίπεδα του 1ος ευρώ και των 65 λεπτών το λίτρο αντίστοιχα.

Η κάμψη αυτή των τιμών, κατά 20% σε μέσα επίπεδα, καθιστά την πλειοψηφία των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Χώρας μας ζημιογόνες, οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής, το οποίο συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις δυσμενείς για την αιγοπροβατοτροφία καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα (ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες χιονοπτώσεις), σημειώθηκε μια αισθητή μείωση και στην παραγωγή γάλακτος, που οδήγησε σε περαιτέρω κάμψη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως, στο σύνολο των 20 Περιφερειακών Ενοτήτων που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες του χειμώνα 2016-2017 και οι περιοχές των οποίων κηρύχθηκαν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η «φιλεύσπλαχνη» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με καθυστέρηση …μόλις ενός έτους, αποφάσισε να στηρίξει τελικά μόνο 1.709 κτηνοτρόφους (σε ένα σύνολο χιλιάδων αιγοπροβατοτρόφων που επλήγησαν) με ενισχύσεις de minimis.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε :

* Στη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, με φορολογικό συντελεστή από 22% έως 45%.

 * Στον υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών.

* Στην αύξηση κατά 100% της προκαταβολής φόρου έναντι του επομένου έτους.

* Στην αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 2,2% έως 10%.

Πέραν τούτων :

Επειδή, εσείς ήσαστε που ψηφίσατε με νόμο να υπολογίζονται από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές εισφορές ως έσοδα και όχι ως έξοδα, επιβαρύνοντας περεταίρω τον Έλληνα κτηνοτρόφο και αγρότη.

Επειδή, με δική σας υπογραφή καταργήθηκε η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση. 

Επειδή, εσείς είστε αυτός που από τη μια διακηρύσσετε με τυμπανοκρουσίες ότι για να στηριχθεί η κτηνοτροφία χρειάζονται συλλογικά σχήματα όπως οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, ενώ από την άλλη τρενάρετε απαράδεκτα την έγκριση του φακέλου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της «Φέτας» και ταυτόχρονα εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχετε προκηρύξει το πρόγραμμα (Μέτρο Μ9), προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, το οποίο η δική μας κυβέρνηση το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Χώρας (ΠΑΑ 2014-2020).

Επειδή, εμείς ειδικά για την κτηνοτροφία προβλέψαμε αύξηση της άμεσης ενίσχυσης στο 25% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου της νέας ΚΑΠ, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, από τα 300 εκατ. που ήταν πριν,

Επειδή, η δική μας κυβέρνηση ενέταξε για πρώτη φορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων με την παραγωγή (γάλακτος και κρέατος) ενισχύσεων τα  αιγοπρόβατα και τα βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για επάρκεια ζωοτροφών και για χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να ενισχυθεί το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας, με συνολικό ποσό 71 εκατ. ευρώ.

Επειδή, εμείς διασφαλίσαμε την κοινοτική εξισωτική αποζημίωση της περιόδου 2015-2020 για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Χώρας μας (Καν. ΕΕ 1378/23.12.2014), με συνολικό προϋπολογισμό 950 εκατ. ευρώ, αλλά η δικής σας απερίσκεπτη χρήση της μεθόδου των λεγόμενων «εμπροσθοβαρών πληρωμών» κινδυνεύει να οδηγήσει στη μη ύπαρξη κονδυλίων για την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης από το 2019 και μετά.

Ερωτάσθε :

  1. Τι προτίθεστε να πράξετε και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να στηρίξετε τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα;
  2. Θα φέρετε ή όχι το θέμα των χαμηλών τιμών στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί μέχρι τώρα δεν έχετε πει ούτε κουβέντα, ακόμα και όταν είχε τεθεί θέμα ενημέρωσης για τον γαλακτοκομικό τομέα (19.1.2018);
  3. Πότε επιτέλους θα εγκρίνετε τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας, που τόσο ανάγκη έχουν οι κτηνοτρόφοι προκειμένου να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν τόσο το προϊόν, όσο και τις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος;
  4. Πότε επιτέλους θα προκηρύξετε το Μέτρο Μ9 για τη σύσταση ισχυρών Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τι άλλα μέτρα προτίθεσθε να λάβετε προκειμένου να στηρίξετε το εισόδημα των κτηνοτρόφων;
  5. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε όλα τα αναγκαία κονδύλια για την εξισωτική αποζημίωση ώστε να μην μείνουν απλήρωτοι οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί μετά το 2019;
ΓΡΑΦΕΙ: