Καρδίτσα: Ανάδειξη δράσης αγροτικών προϊόντων στην υγεία και στην ευεξία του ανθρώπου

Τα αποτελέσματα των μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε τοπικά προϊόντα του Νομού Καρδίτσας παρουσίασε σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο άλσος Παυσίλυπου Καρδίτσας, ο καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας, ενώ οι σχετικές αναλύσεις έγιναν στο εργαστήριο το οποίο διευθύνει, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση αυτή, ο καθηγητής ανέλυσε στους παρευρισκόμενους το νέο σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων που δημιούργησε με την ομάδα του, το οποίο αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Από ένα πλήθος εξειδικευμένων αναλύσεων στα τρόφιμα, προκύπτει ένας βαθμός που αποτελεί την ταυτότητα του συγκεκριμένου προϊόντος, όσον αφορά τη βιοδραστικότητά του, δηλαδή την ικανότητά του να μεταφέρει στον άνθρωπο ευεργετικές, για την υγεία του, ουσίες. Το σύστημα αυτό, που πήρε το όνομα AFQ (Activity FoodOxys Quality), έχει ήδη κατατεθεί για κατοχύρωση στα αρμόδια γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παραγωγοί τοπικών προϊόντων κάθε είδους, όπως μελιών, κρασιού, τυροκομικών, ζυμαρικών, φυσικών χυμών, μαρμελάδων κ.ά. παρευρέθηκαν και συνομίλησαν με τον κ. Κουρέτα, τόσο για την ποιότητα των δικών τους προϊόντων, τα οποία ελέγχθηκαν εργαστηριακά, όσο και για το πώς, μέσω του νέου σήματος ποιότητας AFQ, μπορούν τοπικά επώνυμα προϊόντα να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να κατακτήσουν τόσο την ελληνική, όσο και τη διεθνή αγορά.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί έναν κρίκο μιας μεγάλης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο κ. Κουρέτας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και αφορούν την ανάγκη για δημιουργία ποιοτικών προϊόντων με πιστοποίηση και μεταποίηση, τα οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία και το τελικό προϊόν αναγνωρίζεται και ταξιδεύει για όλες τις αγορές του πλανήτη. Το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τον επόμενο σταθμό να είναι οι Σέρρες.

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο Δ. Κουρέτας ανέφερε τα εξής: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την προσπάθεια αυτή που κάνουμε και, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις, τα τοπικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και προσπαθούμε να τα αναδείξουμε με τον τρόπο που τους αξίζει. Αναμένω τα αποτελέσματα και από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου έχουμε ξεκινήσει να συλλέγουμε προϊόντα».