Καρδίτσα: Με κλασική μουσική ο απογαλακτισμός στην αιγοφάρμα Κωστόπουλου

Η αιγοφάρμα Κωστόπουλου στον Πρόδρομο Καρδίτσας αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη για τα αποτελέσματα μιας προσπάθειας, η οποία στηρίζεται στην αγάπη και στον σεβασμό στον άνθρωπο και στα ζώα, στο μεράκι για τη συνεχή εξέλιξη και στο πείσμα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία.

Ο νεαρός Παναγιώτης Κωστόπουλος, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Τμήμα Τυροκομίας, αφού δοκίμασε για λίγο τη ζωή στην Αθήνα (εργάστηκε ακόμη και ως μοντέλο), αποφάσισε να γυρίσει στα πάτρια εδάφη, στο χωριό του, τον Πρόδρομο Καρδίτσας.

Εκεί, μαζί με τον πατέρα του, Βασίλη (ο οποίος ασχολούνταν με τα κοινά, μεταδίδοντας το μικρόβιο και στον γιο του, και σήμερα είναι κοινοτάρχης Προδρόμου), το 2009 αποφάσισαν να επενδύσουν στη δημιουργία μιας σύγχρονης αιγοφάρμας και να την εξελίξουν σε πρότυπη μονάδα, την οποία επισκέπτονται για να θαυμάσουν την τεχνολογία και τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα και κτηνοτρόφοι, ακόμη και από την Ολλανδία.

Προ ημερών, μάλιστα, ο Παναγιώτης Κωστόπουλος ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της φάρμας 52 από τους κορυφαίους κτηνοτρόφους της Ολλανδίας, κατόχους ρεκόρ στις αίγες παγκοσμίως. «Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την αιγοτροφία, τη διατροφή και τη διαχείριση. Τους ξενάγησα στα αγροτεμάχια με βαμβάκι, τους εξήγησα την καλλιέργεια και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τις φάρμες τους στην Ολλανδία. Ακόμη, ανταλλάξαμε πληροφορίες για τη σπερματέγχυση, στην οποία είναι πρωτοπόροι και υποσχέθηκαν ότι σε τρία χρόνια θα μας επισκεφτούν ξανά. Ήταν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Είχα σκοπό να επισκεφτώ την Ολλανδία, προκειμένου να ενημερωθώ για τις σύγχρονες εξελίξεις στον κλάδο, αλλά με πρόλαβαν. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την πρόσκλησή τους», δηλώνει στην «ΥΧ» ο Π. Κωστόπουλος.

Το μυστικό της επιτυχίας

Οι ιδιοκτήτες της φάρμας δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα και στην ευζωία των ζώων. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κωστόπουλο, «συνεργαζόμαστε με έμπειρους ζωοτέχνες, τόσο στα προγράμματα γενετικής βελτίωσης όσο και στις ανάγκες των ζώων, διαμορφώνοντας ένα προσεκτικό σιτηρέσιο, αφού πρώτα ελέγξουμε τα κιλά των ζώων.

Ακόμη, αξιοποιούμε την τεχνολογία, βάζοντας κλασική μουσική στη μονάδα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτή βοηθά το ζώο, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως απογαλακτισμού, τοκετού, λοχείας και στρες. Πριν αρμέξουμε τα κατσίκια, καθαρίζουμε τους μαστούς, απολυμάνουμε με υγρό τη θηλή και δημιουργείται έτσι ένα φιλμ προστασίας, ώστε να αποφεύγονται μαστίτιδες και υψηλά μικροβιακά φορτία.

Επιπλέον, έχουμε διαμορφώσει έναν χώρο baby room για τα νεογέννητα, τα οποία απογαλακτίζονται από τις μητέρες σταδιακά. Υπάρχει, επίσης, χώρος καραντίνας για τα άρρωστα ζώα και πολλά ακόμη».

Συνεχείς οι επενδύσεις

Η οικογένεια Κωστόπουλου είναι ιδιοπαραγωγός, καθώς παράγει η ίδια ζωοτροφές, κυρίως σανό, τριφύλλι, κριθάρι και καλαμπόκι, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε να καλλιεργεί πεννιζέτο, ένα είδος κεχριού, το οποίο έχει αυξημένη απόδοση στο χωράφι (πρωτεΐνη 21). Πρόκειται, μάλιστα, για μια καλλιέργεια για την οποία έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Ολλανδοί στην πρόσφατη επίσκεψή τους. Ακόμη, η οικογένεια έχει επενδύσει στην πράσινη ενέργεια, με φωτοβολταϊκά πάρκα, και αναμένει τα Σχέδια Βελτίωσης για το net metering.

Να σημειωθεί ότι το γάλα που παράγουν τα 250 κατσίκια προωθείται στην ΕΒΟΛ και εκείνο από τα 200 πρόβατα στην Κτηνοτροφική Μαγνησίας, στον Αλμυρό. Στόχος είναι η τυποποίηση. Ήδη, η οικογένεια παράγει και προωθεί στην τοπική αγορά λευκό τυρί, αλοιφές, κρέμες, γιαούρτια και άλλα.