Τα καρότα ξεπέρασαν χωρίς προβλήματα τους παγετούς

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίχθηκε η καλλιέργεια του καρότου, η οποία άντεξε ακόμη και τους πρόσφατους παγετούς. Οι παραγωγοί συνεχίζουν τη συλλογή, όπως επίσης και τη σπορά, ανάλογα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει ο καθένας.

Σταθερές επίσης παραμένουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες εντοπίζονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στην περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας, περιοχές που καλύπτουν το σύνολο της παραγωγής στη χώρα μας.

Για 12.000 στρέμματα καλλιεργούμενη έκταση στη Βοιωτία κάνει λόγο ο Γιώργος Κοντός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΕΛΚΕΚ Θήβας. Υποστηρίζει ότι ο συνεταιρισμός των περίπου 22 ατόμων έχει εξειδικευτεί πάνω στην καλλιέργεια του καρότου στην περιοχή της Τανάγρας και παράγει προϊόν όλο τον χρόνο. «Μέσα από τον προγραμματισμό που σχεδιάζουμε, σε ετήσια βάση, σπέρνουμε τα καρότα σε τακτά χρονικά διαστήματα και παράλληλα κάνουμε τη συλλογή».

Εκείνο όμως που τον απασχολεί ιδιαίτερα είναι το αυξημένο κόστος των εισροών, που δημιουργεί προβλήματα για τα μέλη του συνεταιρισμού. «Οι τιμές μας παραμένουν σταθερές, αλλά το κόστος έχει αυξηθεί υπέρμετρα, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συνεταιρισμού», υποστηρίζει ο κ. Κοντός.

Πιστοποίηση του προϊόντος με συμβολικό χαρακτήρα

Παρουσιάζοντας ο ίδιος κάποια οικονομικά στοιχεία για την παραγωγή και την εμπορία του προϊόντος, κάνει λόγο για μία καλλιέργεια, η οποία απαιτεί υψηλή παραγωγικότητα, ώστε να καλύψει το κόστος και να αφήσει ένα κέρδος. «Με 3 τόνους το στρέμμα και με μία τιμή περίπου στα 30 λεπτά το κιλό που πουλάμε, δεν καλύπτουμε το κόστος παραγωγής. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους 4 τόνους για να έχουμε ένα κέρδος που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε».

Στο ερώτημά μας για την ταυτότητα του προϊόντος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Ασωπού, ο κ. Κοντός ήταν σαφέστατος: «Για να υπερβούμε αυτό το πρόβλημα και να έχουμε την “έξωθεν καλή μαρτυρία”, εφαρμόζουμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης της παραγωγής μας και παράλληλα την πιστοποιούμε», καταλήγει με έμφαση.

Μειωμένη η παρουσία στις αγορές του εξωτερικού

Για μία καλή χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην παραγωγή κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Καρατζάς, παραγωγός καρότου από τα Ψαχνά Ευβοίας. «Δεν είχαμε προβλήματα από τον παγετό και συνεχίζουμε κανονικά την καλλιέργεια», αναφέρει ο ίδιος. Επίσης, τονίζει ότι στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα και το σύνολο της παραγωγής διακινείται από εμπόρους.

Στο ερώτημά μας αν έχουν συνεργασία με τις αγορές του εξωτερικού, ο κ. Καρατζάς απάντησε πως το ελληνικό καρότο είναι αδύναμο απέναντι στον ανταγωνισμό. «Εξάγουμε κάποιες ποσότητες στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Τουρκία, όπου τα προϊόντα βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις αγορές, ακόμα και στη δική μας. Για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θέλει μία άλλη προσέγγιση και το βασικότερο από όλα συνεργασία, με τους εμπλεκόμενους στον χώρο».