Καρπόπτωση και Ερβίνια μειώνουν την παραγωγή του αχλαδιού

axladia

Δύσκολη χρονιά φαίνεται ότι θα περάσουν οι παραγωγοί αχλαδιού στην Αρκαδία που αρχίζουν και κάνουν δεύτερες σκέψεις για τις προοπτικές του προϊόντος. Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, ειδικά στην περιοχή της Τεγέας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τη δράση του βακτηρίου Ερβίνια είναι πολλές. Ο υπεύθυνος γεωπόνος της Ένωσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, δήλωσε: «Αν και δεν έχει γίνει κάποια ζημιά υπάρχει πρόβλημα με τη δράση του βακτηρίου Ερβίνια, που προκαλεί το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς».

Στην περιοχή της Τεγέας και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας το βακτήριο κάνει την εμφάνισή του μετά τις 15-20 Μαρτίου, όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προληπτικά με τη χρήση διάφορων φαρμάκων, αλλά έτσι αυξάνεται και το κόστος παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή είναι μειωμένη, ενώ παράλληλα κάποιοι παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια».

Προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών προκλήθηκαν και στο Ζευγολατιό. Ο παραγωγός δεύτερης γενιάς, Κώστας Λυμπερόπουλος, δήλωσε: «Πάνω στην ανθοφορία είχαμε πάρα πολύ άσχημο καιρό, με βροχές και κρύο, με αποτέλεσμα να πέσουν όλα τα αχλάδια και να μείνουν πλέον μόνο τα φύλλα. Από τους 50 τόνους που είχα παραγωγή, φέτος δεν θα πάρω ούτε έναν τόνο. Η ζημιά ήταν τεράστια σε όλη την περιοχή. Πέρσι πήγαμε καλά, γιατί είχαμε καλό καιρό. Δεν είχαμε καρπόπτωση, και μάλιστα σε τέτοια έκταση, ενώ οι τιμές πέρσι κυμαίνονταν μεταξύ 50-60 λεπτών».