Με καρπούς στα δέντρα κλείνει η χρονιά για το ακτινίδιο

Με έναν σημαντικό αριθμό ακτινιδίων να παραμένει στα δέντρα και με τη διάθεση των παραγωγών για συλλογή να έχει σβήσει ανεπιστρεπτί, κλείνει για φέτος η καλλιεργητική περίοδος. Οι παράγοντες που οδήγησαν τους παραγωγούς σε αυτή την επιλογή έχουν να κάνουν με το αυξημένο εργατικό κόστος και τις χαμηλές τιμές από την πλευρά των εμπόρων. Παράλληλα, η διεθνής αγορά εμφανίζεται υποτονική σε σχέση με τις άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Ξυλογιάννη, παραγωγό ακτινιδίου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας, η χρονιά κλείνει με αρνητικό πρόσημο. Για τον ίδιο, σημαντικό πρόβλημα παρουσίασαν οι τελευταίες συγκομιδές των ακτινιδίων, λόγω των αυξημένων σακχάρων. «Οι όψιμες συλλογές παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό σακχάρων, με αποτέλεσμα ο χρόνος παραμονής τους στους θαλάμους να είναι περιορισμένος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να βγουν στις αγορές και να πουληθούν, κάτι που θα επηρεάσει ακόμα πιο αρνητικά την τιμή παραγωγού για αυτή την περίοδο», καταλήγει ο κ. Ξυλογιάννης.

Μικρές προκαταβολές με ανοιχτές τιμές στην Καβάλα

Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Τάσος Καρκάντζαλος, διευθυντής του ΑΣΣ Νέστος. Υποστηρίζει ότι «σχεδόν το σύνολο των μελών του συνεταιρισμού έχει ολοκληρώσει τη συλλογή, όμως ένα ποσοστό μη μελών έχει ακόμα στα χωράφια παραγωγή και μάλλον δεν προβλέπεται να τη συλλέξει».

Επίσης, μας ενημερώνει ότι ένα σημαντικός αριθμός των παραγωγών της περιοχής έχει δώσει τα ακτινίδια σε εμπόρους με ανοιχτές τιμές και ορισμένοι από αυτούς έχουν λάβει μία προκαταβολή από 10 έως 30 λεπτά το κιλό. Κλείνοντας με προβληματισμό, ο κ. Καρκάντζαλος αναφέρθηκε στην άναρχη ανάπτυξη του ακτινιδίου στη χώρα μας: «Δεν θα μπορούν να υποστηριχθούν οι ακτινιδιοπαραγωγοί το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές. Η παραγωγή αυξάνεται δυσανάλογα με τη διαθέσιμη υποστήριξη. Ήδη αυτή την περίοδο, έχουμε φτάσει τους 350.000 τόνους και αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όταν θα μπουν σε πλήρη παραγωγή και οι νέες φυτεύσεις;», αναρωτιέται.