Έδωσαν ώθηση στο καρπούζι οι αυξημένες εξαγωγές

Για καλές αποδόσεις και ικανοποιητικές τιμές μιλούν οι παραγωγοί. Παραφωνία η Λάρισα, όπου η τιμή έπεσε γρήγορα

Γλυκιά γεύση αφήνει το πρώιμο καρπούζι στους παραγωγούς των περισσότερων περιοχών της καλλιέργειας. Το πλεονέκτημα της πρωιμότητας της ελληνικής παραγωγής σε σχέση με άλλων χωρών, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, που ευνοήθηκε από την καλοκαιρία των τελευταίων εβδομάδων, έδωσε αβάντα στην τιμή. Ήδη, οι εξαγωγές προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη καταγράφουν αύξηση της τάξης του 58,7% από την αρχή της σεζόν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας συνολικά τους 53.385 τόνους.

Τον καλό χορό άνοιξαν Κρήτη και Πελοπόννησος

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, «μέχρι και τη Δευτέρα, 4 Μάη, ό,τι καρπούζι υπήρχε έτοιμο… εξαφανιζόταν ως διά μαγείας».

Η Ηλεία ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου με την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, στα 60-70 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Γύρω στα μέσα του μήνα άρχισε το μάζεμα και για τα υπαίθρια, που δίνουν και τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής στον νομό, με την τιμή παραγωγού στα 30-40 λεπτά για τις πρώτες ποσότητες. Στις αρχές της εβδομάδας, η τιμή για τις βαρέλες διαμορφωνόταν στα 30 λεπτά και για τα στρογγυλά στα 15-20 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία. «Οι τιμές είναι καλές για την εποχή», σχολιάζει ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος επισημαίνει την αυξημένη ζήτηση: «Όλη η Ευρώπη ζητάει καρπούζια και τους προμηθεύουμε με εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή». Ικανοποιητικές είναι και οι στρεμματικές αποδόσεις. Τώρα στην αρχή κινούνται στους 6-7 τόνους, ενώ στη συνέχεια της σεζόν η μέση απόδοση διαμορφώνεται στους 8-10 τόνους το στρέμμα αναλόγως το χωράφι.

Για «πάρα πολύ καλή χρονιά» κάνουν λόγο οι παραγωγοί από την Τριφυλία, όπου ουσιαστικά τελείωσαν τα πρώιµα, µε τιµή εκκίνησης τα 40-45 λεπτά το κιλό. Η περίοδος έκλεισε µε τις βαρέλες στα 23-25 λεπτά και τα στρογγυλά στα 18 λεπτά. Το 95% της παραγωγής των πρώιµων της περιοχής ταξίδεψε για τις αγορές του εξωτερικού.
Για «πάρα πολύ καλή χρονιά» κάνουν λόγο οι παραγωγοί από την Τριφυλία, όπου ουσιαστικά τελείωσαν τα πρώιµα, µε τιµή εκκίνησης τα 40-45 λεπτά το κιλό. Η περίοδος έκλεισε µε τις βαρέλες στα 23-25 λεπτά και τα στρογγυλά στα 18 λεπτά. Το 95% της παραγωγής των πρώιµων της περιοχής ταξίδεψε για τις αγορές του εξωτερικού.

Για «πάρα πολύ καλή χρονιά» κάνουν λόγο οι παραγωγοί από την Τριφυλία, όπου ουσιαστικά τελείωσαν τα πρώιμα, με τιμή εκκίνησης τα 40-45 λεπτά το κιλό. Η περίοδος έκλεισε με τις βαρέλες στα 23-25 λεπτά και τα στρογγυλά στα 18 λεπτά. Το 95% της παραγωγής των πρώιμων της περιοχής ταξίδεψε για τις αγορές του εξωτερικού.

Θετικός είναι ο απολογισμός και για τη Μεσσαρά Ηρακλείου η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συγκεντρώνει τις περισσότερες εκτάσεις της καλλιέργειας στην Κρήτη. Τα πρώιμα θερμοκηπίου ξεκίνησαν στα 90 λεπτά για τους παραγωγούς και, όπως μας είπε ο παραγωγός Αντώνης Βαρδουλάκης, που καλλιεργεί 100 στρέμματα, οι τιμές κρατήθηκαν για πολύ καιρό στα 60-70 λεπτά. Στα μέσα Μαΐου μπήκαν στα υπαίθρια, με τις πρώτες τιμές να διαμορφώνονται στα 35-50 λεπτά. Την προηγούμενη Τρίτη, τα στρογγυλά έπιαναν τα 15-20 λεπτά, οι βαρέλες τα 25-30 λεπτά και τα μίνι τα 30-40 λεπτά το κιλό. Οι παραγωγές φέτος, σύμφωνα με τον κ. Βαρδουλάκη, ήταν μειωμένες κατά 15%-20%, πράγμα το οποίο οι καλλιεργητές αποδίδουν στο γεγονός ότι ο καιρός ζέστανε απότομα και δεν έδωσαν τα χωράφια τις μέγιστες αποδόσεις. Τέλος Ιούνη τελειώνουν τα πρώιμα και μπαίνουν οι πιο όψιμες, της Μέσα Μεσσαράς, του Χάρακα κ.λπ. Ο ίδιος μας λέει ότι τα πρώτα κοψίματα είχαν καλή εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία στην πορεία έδειξε να ανακόπτεται όταν μπήκε η ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει μικρότερο μεταφορικό κόστος. Ούτως ή άλλως, όπως σημειώνει, το 90% του καλοκαιρινού καρπουζιού της Κρήτης καταναλώνεται από την αγορά της Κρήτης και από τον τουρισμό. «Είναι τέτοια η ζήτηση που, από ένα σημείο και έπειτα, μέσα στη σεζόν, χρειάζεται να φέρουμε από άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει.

Έπεσε γρήγορα η τιμή στη Λάρισα

Στην απουσία οργάνωσης από την πλευρά των παραγωγών αποδίδουν τη γρήγορη πτώση της τιμής παραγωγού καλλιεργητές από το Μακρυχώρι και τον Μαυρόλιθο Λάρισας, που συγκεντρώνουν περίπου 3.000 στρέμματα καλλιέργειας καρπουζιού και είναι τα πρώτα που μπαίνουν στην παραγωγή. Όπως μας είπε ο Παναγιώτης Σταυροθόδωρος, «οι αποδόσεις φέτος είναι καλές, αλλά οι τιμές όχι άριστες», διευκρινίζοντας ότι ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου στα 30 λεπτά, σύντομα όμως έπεσαν στα 16-17 λεπτά το κιλό, χαμηλότερα απ’ ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. «Έπεσε απότομα φέτος», σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι καλύτερες τιμές που απολαμβάνουν σε άλλες περιοχές, όπως στην Ηλεία, οφείλονται και στην καλύτερη οργάνωση των ίδιων των παραγωγών απέναντι στους εμπόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Θανάσης Χάιδας, καλλιεργητής από τον Μαυρόλιθο, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των παραγωγών», με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους χειρισμούς των εμπόρων, ειδικά οι πιο μικροί παραγωγοί, με τη μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. «Τέτοια περίοδο πέρσι μιλούσαμε για 22 λεπτά στον παραγωγό, και φέτος μιλάμε για τα μισά», μας είπε.

 

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα για την έναρξη της φετινής συγκομιδής είναι οι καλλιεργητές του νομού Τρικάλων, που μπαίνουν στα χωράφια περίπου 3 εβδομάδες μετά από τους Λαρισαίους συναδέλφους τους. Οι οιωνοί για τη συγκομιδή και τις στρεμματικές αποδόσεις είναι καλές, έχοντας αφήσει πίσω μια καλή καλλιεργητική περίοδο. Στον νομό φυτεύονται περίπου 1.500 στρέμματα με καρπούζι και αναμένονται κανονικές αποδόσεις των 8-10 τόνων το στρέμμα. Οι τιμές παραμένουν ακόμη κλειστό γράμμα για τους παραγωγούς, ενώ, όπως σημειώνει ο γεωπόνος Νίκος Μεσδανίτης, «το καλό ξεκίνημα με τις πρώτες ποσότητες των πιο πρώιμων περιοχών δεν προεξοφλεί τις τιμές για εκείνες που μαζεύονται στις 15-20 Ιουνίου. Τα πρώτα καρπούζια που πήγαν στις αγορές του εξωτερικού, και μάλιστα με αυξημένη ζήτηση, είχαν καλές τιμές. Όταν, όμως, θα βγούμε εμείς, θα είναι περισσότερες και οι ποσότητες και δεν ξέρουμε εάν η ζήτηση θα είναι το ίδιο ευνοϊκή».

Καλή παραγωγή περιμένει η Θήβα

Μια καλή χρονιά, από άποψη παραγωγής, περιμένουν στα τρία χωριά της Θήβας που φυτεύουν καρπούζι σε περίπου 3.700 στρέμματα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Νίκο Νίκα, από το Λουτούφι, ο οποίος καλλιεργεί 120 στρέμματα και φέτος για πρώτη χρονιά θα στείλει καρπούζια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η καλλιεργητική περίοδος που προηγήθηκε δημιουργεί εύλογη προσδοκία για αποδόσεις της τάξης των 6 τόνων το στρέμμα, που είναι μια κανονική απόδοση για την περιοχή. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις τιμές, ο κ. Νίκας τόνισε ότι «οι τιμές στο καρπούζι είναι λαχείο. Μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη».