Καρπούζι – πεπόνι: Η πρωιμότητα σε όλη την Ευρώπη πίεσε τις τιμές

peponi-karpouzi

Στο τέλος της πλησιάζει η εμπορική περίοδος για το καρπούζι και το πεπόνι, με τους παραγωγούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν λόγο για μια πρώιμη χρονιά, κάτι στο οποίο συνέβαλε ο ζεστός καιρός. Αυτό, βέβαια, είχε ως φυσικό επακόλουθο οι περισσότερες ποσότητες των καρπουζιών και πεπονιών στην Ευρώπη να βγουν μαζί στην αγορά. Ωστόσο, η πρώιμη καλοκαιρία δεν οδήγησε –σύμφωνα με τα στοιχεία του ολλανδικού ιστότοπου με αγροτικά θέματα fresh plaza– και σε αύξηση της ζήτησης.

Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία, η συγκομιδή συνεχίζεται έως και τον Οκτώβριο (σ.σ. που αναμένονται οι πρώτοι παγετοί) με τις ποικιλίες Krimson και τα «μαύρα καρπούζια». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα του fresh plaza, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός φέτος έδωσε ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το 99% της εγχώριας παραγωγής να απορροφηθεί εντός της Ουκρανίας. Όμως, δεν έλειψαν και τα προβλήματα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένες οι καλλιέργειες της χώρας, μεγάλο μέρος τους υπέστη ζημιές, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν και οι εξαγωγές.

«Ασυνήθιστη χρονιά» στην Ισπανία

Στο τέλος της φτάνει η συγκομιδή και στην Ισπανία, η οποία φέτος γίνεται αρκετά νωρίτερα σε σχέση με πέρσι. Και σε αυτή την περίπτωση οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται από τον Ιούνιο στη χώρα, έπαιξαν καθοριστικό παράγοντα. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι του χώρου στο fresh plaza, η φετινή χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών για τα ισπανικά καρπούζια και πεπόνια, αφού οι τιμές κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σίγουρα κάτω από το κόστος παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα Αυγούστου, μόνο η περιοχή της Καστίλλης – Λα Μάντσα παρέμεινε στην αγορά. «Η φετινή ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά», δηλώνει στο fresh plaza Ισπανός έμπορος. «Όταν υπήρχαν διαθέσιμα πεπόνια, κανείς δεν τα αγόραζε. Tώρα που η προσφορά πέφτει, η ζήτηση αυξάνεται», συμπληρώνει. Να σημειωθεί ότι η εμπορική χρονιά στην Ισπανία διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ιταλία: Το ζεστό καλοκαίρι δεν έφερε ζήτηση

Αν και η εμπορική περίοδος στην Ιταλία ξεκίνησε καλά, οι τιμές δεν εξελίχθηκαν καλά το υπόλοιπο της σεζόν. Οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες συνήθως δίνουν ώθηση στην κατανάλωση πεπονιού, δεν αύξησαν τη ζήτηση. «Νομίζω ότι η προσφορά ήταν τόσο άφθονη, που οι πωλήσεις δεν αντισταθμίζουν τους όγκους που προωθούνται από τους καλλιεργητές», επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο fresh plaza Ιταλός έμπορος. Υποστηρίζει, δε, ότι η υπερπροσφορά του προϊόντος είναι ο κύριος λόγος για τις χαμηλές τιμές. Aκόμα ένας εκπρόσωπος του εμπορίου προσθέτει ότι «φέτος σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής πεπονιών ποικιλίας Κανταλούπας, κίτρινων πεπονιών και μίνι καρπουζιών».

Κακό καλοκαίρι για τα γαλλικά πεπόνια

Στη Γαλλία –σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του fresh plaza– η σεζόν ήταν «πολύ δύσκολη και περίπλοκη» φέτος. Ειδικότερα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι μήνες λόγω της υπερπροσφοράς στην αγορά. «Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όλες σχεδόν οι χώρες μπήκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ταυτόχρονα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για παράδειγμα, οι γαλλικές καλλιέργειες να… συγκρουστούν με τις ισπανικές. Η ζήτηση ήταν καλή και η κατανάλωση σταθερή, αλλά ο όγκος ήταν υψηλότερος και η τιμή ήταν χαμηλή σε σχέση με πέρυσι. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση της αγοράς παρουσιάζει μια μικρή βελτίωση. Η σεζόν θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η ζήτηση για τα καλοκαιρινά φρούτα πέφτει με την άφιξη των προϊόντων του φθινοπώρου», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το fresh plaza.

Ελλάδα

Αν και το δημοσίευμα του fresh plaza δεν κάνει αναφορά στην ελληνική φετινή παραγωγή καρπουζιών και πεπονιών, η «ΥΧ» επικοινώνησε με παραγωγούς και εμπόρους, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι ήταν απογοητευτική. «Υπήρξαν καλλιεργητικά προβλήματα λόγω του καιρού, ενώ στη συνέχεια και οι τιμές ήταν χαμηλές. Ειδικότερα, όσον αφορά τα πεπόνια, ο έμπορος και παραγωγός από την Ηλεία,  Γιάννης Διασάκος, αναφέρει: «Ο καιρός δημιούργησε ζημιές στην παραγωγή. Οι τιμές, κατά μέσο όρο, κυμάνθηκαν από 20 λεπτά έως 25 λεπτά το κιλό. Στο καρπούζι, από τις αρχές Μαΐου, που μπήκαν στην αγορά τα θερμοκηπιακά της Ηλείας, έπιασαν μια τιμή περίπου στα 25-30 λεπτά το κιλό. Όταν πλέον ξεκινήσαμε και τη συγκομιδή των υπαίθριων, η τιμή αρχικά κυμάνθηκε στα 17-18 λεπτά το κιλό και, στη συνέχεια, λόγω και των προβλημάτων που είχαμε με τις μεταφορές, η τιμή κατρακύλησε στα 8 λεπτά το κιλό (σ.σ. μέσα στον Ιούλιο)».