Καρπούζι: Πλησιάζει η εποχή της συλλογής των θερμοκηπιακών

Με την αβεβαιότητα να πλανάται για το τι μέλλει γενέσθαι, οι παραγωγοί καρπουζιού συνεχίζουν να εργάζονται στα χωράφια τους. Σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμες οι πρώτες ποσότητες της φετινής παραγωγής πρώιμων καρπουζιών θερμοκηπίου, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν θα υπάρχει αγορά για να απορροφήσει το προϊόν. Υπό κανονικές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξαγόταν στην Ευρώπη, ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί έχουν επενδύσει στα πρώιμα καρπούζια, τα οποία παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Ο παραγωγός και εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στη Νέα Μανωλάδα, Διονύσης Τακτικός, τονίζει πως αυτή τη στιγμή τα πρώιμα καρπούζια που έχουν φυτευτεί στα θερμοκήπια έχουν φτάσει να ζυγίζουν τα 2-3 κιλά και αν όλα πάνε καλά στις 27 Απριλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή τους.

«Πρώτα βγαίνουν τα στρογγυλά καρπούζια και μετά η βαρέλα. Ανάλογα με την καλλιέργεια του κάθε παραγωγού και από το πότε ξεκίνησε η φύτευση και η γονιμοποίηση από τις μέλισσες, η συγκομιδή του πρώιμου καρπουζιού θερμοκηπίου ξεκινά από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις 15 Μαΐου», ανέφερε στην «ΥΧ». Σε ό,τι αφορά τα υπαίθρια καρπούζια, οι παραγωγοί περιμένουν να βελτιωθεί ο καιρός για να ξεσκεπάσουν τις καλλιέργειές τους. «Όταν ξεσκεπαστούν, και αφού γίνει η γονιμοποίηση μία εβδομάδα μετά, υπολογίζεται πως στις 5-10 Ιούνη θα “βγουν” τα πρώτα καρπούζια», εξήγησε ο κ. Τακτικός, διευκρινίζοντας πως σε περιοχές που τα καρπούζια δεν κρατιούνται και πρέπει να ξεσκεπαστούν τώρα, όπως στην Κυπαρισσία, οι παραγωγοί τοποθετούν δίκτυα για την προστασία τους.

Συννεφιασμένη συγκομιδή

Και ενώ οι εργασίες των παραγωγών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα χωράφια, παραμένει «θολό» το τοπίο ως προς τη διάθεση και την τιμή του προϊόντος. Οι αγρότες εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις εξαγωγές του καρπουζιού, έχοντας πάρει την πρώτη πικρή «γεύση» από άλλα προϊόντα, όπως είναι τα κηπευτικά και οι φράουλες. Πέρα από το θέμα της ζήτησης, οι παραγωγοί έχουν να διαχειριστούν και τη μεταφορά του προϊόντος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φορτηγά, λόγω έλλειψης επιστρεφόμενου φορτίου. «Το είδαμε με τις φράουλες. Επειδή οι εισαγωγές προϊόντων έχουν παγώσει, κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν επιστροφές για τα φορτηγά που γυρίζουν από τις αγορές του εξωτερικού. Οπότε, είναι λίγοι οι οδηγοί που είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν το προϊόν και φυσικά με την απαιτούμενη αμοιβή, αφού θα επιστρέψουν στην Ελλάδα άδειοι».

«Υπό κανονικές συνθήκες έφευγαν ημερησίως 1.000 τόνοι φράουλες. Τώρα μετά βίας φεύγουν 300 τόνοι. Τώρα με το καρπούζι, που το τονάζ είναι μεγαλύτερο, παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει η μεταφορά, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό», υποστηρίζει ο κ. Τακτικός.

Οι εξαγωγείς –που πληρώνουν μόνοι τους τα μεταφορικά έξοδα και όχι οι εταιρείες που συνεργάζονται και για τις οποίες προορίζεται το προϊόν–, δεν έχουν τη δυνατότητα να επωμισθούν αυτό το υψηλό μεταφορικό κόστος, το οποίο θα μετακυλιστεί στην τιμή διάθεσης του προϊόντος. «Και με μια υψηλή τιμή, θα είναι δύσκολο να πωληθεί το καρπούζι. Δεν θα υπάρχει ζήτηση», επισημαίνει ο κ. Τακτικός.

«Τα πρώιμα καρπούζια, που είναι λίγα σε ποσότητα σε σχέση με τα υπαίθρια, ίσως να έχουν καλύτερη μοίρα από πλευράς ζήτησης. Τι θα γίνει όμως όταν βγει στην αγορά ο μεγάλος όγκος των υπαίθριων καρπουζιών; Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να έχει βελτιωθεί η κατάσταση», προσθέτει.