Καρπούζι: Χαμογέλασε φέτος η σεζόν στην «κυρίαρχη» Ηλεία

-Διαφήμιση-

Με τιμές που ανατρέπουν το περσινό αρνητικό σκηνικό κινείται μέχρι τώρα το καρπούζι, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των παραγωγών, όταν η αγορά έδειχνε διστακτική, καθώς η ζέστη που «τραβάει» το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο άργησε φέτος να έρθει σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ηλεία, όπου «χτυπάει η καρδιά» της καλλιέργειας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/3 των συνολικών στρεμμάτων με καρπούζι της χώρας, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιεργητές στην πλειοψηφία τους αποτιμούν θετικά τη μέχρι στιγμής πορεία του προϊόντος τους. «Αν και τα πρώιμα θερμοκηπιακά “αδικήθηκαν”, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ζέσταναν τη ζήτηση, από τα πρώιμα υπαίθρια πήγαμε πολύ καλά. Υπήρξε καλή ζήτηση και καλές τιμές που κράτησαν», μας είπε ο παραγωγός Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος από τον Πύργο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 30%-40% λόγω των μεγάλων διαφορών θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και στη νύχτα που δεν ευνοεί την ανάπτυξη του καρπού, προκαλεί ανομοιομορφία στο καρπούζι και το καθιστά μη εμπορεύσιμο.

Έτσι, από τα χωράφια κόπηκαν 3,5-4 τόνοι έναντι 6 τόνων, που θα ήταν μια κανονική παραγωγή. Τόνισε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση, οι τιμές αντιστάθμισαν τις απώλειες στην παραγωγή, καθώς κινήθηκαν στα 22-25 λεπτά για τα στρογγυλά και μέχρι 28 λεπτά για τη βαρέλα. Μειωμένη παραγωγή, αλλά σε μικρότερα ποσοστά, παρατηρείται και στα μεσοπρώιμα και όψιμα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρόπουλο.

Ολοκληρώνονται οι συγκομιδές

Στη διάρκεια όλης της σεζόν για την περιοχή του Πύργου και της Αμαλιάδας, όπου η παραγωγή έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%-90%, καθώς πλέον «ανεβαίνει» προς τις ημιορεινές περιοχές του νομού, ο μεγάλος όγκος της βαρέλας «έφυγε» στα 25-27 λεπτά, μας είπε ο Γιώργος Αχαμνός, παραγωγός από τα Δουνέικα της Αμαλιάδας, ενώ η μέση τιμή για τα στρογγυλά ήταν 18-20 λεπτά το κιλό.

Στον Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας, που σχηματικά βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που τελείωσαν και των ημιορεινών, και παράγουν μέχρι και μέσα στον Αύγουστο, όπως μας είπε ο παραγωγός Στάθης Νικολόπουλος, προβλήματα εντοπίστηκαν στις φυτεύσεις που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τις 10 Μάρτη και αφορούσαν κυρίως τις πρώιμες παραγωγές, λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στη διάρκεια της καλλιέργειας. Οι αποδόσεις σε αυτά ήταν μειωμένες μέχρι και σε 3 τόνους/στρέμμα.

Τα καλά πρώιμα, πάντα, πληρώθηκαν και πάνω από 40 λεπτά, σημείωσε ο καλλιεργητής, συμπληρώνοντας ότι «όσοι φύτεψαν για να βγάλουν καρπούζι γύρω στις 15-20 Ιουνίου και μετά είχαν και καλές παραγωγές και καλές τιμές, με τα καλά στρογγυλά στα 24-25 λεπτά και τις βαρέλες μέχρι 30 λεπτά και αποδόσεις των 7-8 τόνων/στρέμμα.

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.