Καρπούζια εναντίον καύσωνα

Εκτοξεύτηκαν οι τιμές, αντιστρέφουν το αρχικό αρνητικό κλίμα

Με χαμηλές τιμές, αλλά και με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, έκλεισε ο κύκλος των πρώιμων φυτεύσεων καρπουζιού. Στην παραγωγή έχουν μπει οι μεσοόψιμες φυτεύσεις, οι οποίες παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, επί του παρόντος όμως έχουν να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Οι τιμές, από τα 7 με 8 λεπτά το κιλό, που πωλούνταν πριν από λίγες ημέρες, εκτοξεύτηκαν στο τελευταίο διάστημα στα 18-20 λεπτά το κιλό.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τα πρώιμα καρπούζια, ο Θανάσης Χαϊδάς παραγωγός από το Μακρυχώρι Λάρισας, μιλάει για μία δύσκολη χρονιά.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν μόνο τη δική μας παραγωγή, αλλά και την εποχή που συλλέξαμε τα καρπούζια η ζήτηση ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Στην περιοχή μας καλλιεργούνται πάνω από 5.000 στρέμματα καρπουζιού και εστιάζουμε περισσότερο στα πρώιμα».

Στις όψιμες μπαίνει η Αμαλιάδα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Πέτρου Λεβέντη, έμπορου καρπουζιού από την Αμαλιάδα Ηλείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της πρώιμης παραγωγής έκλεισε με μέση τιμή περίπου στα 7 λεπτά το κιλό.

«Τυχεροί, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι οι παραγωγοί οι οποίοι έκαναν και όψιμες φυτεύσεις, με αποτέλεσμα να μπαίνουν αυτή την περίοδο στην παραγωγή, όπου η ζήτηση έχει αυξηθεί. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 18 με 20 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα, εκείνο όμως που μας ανησυχεί είναι ότι μπαίνουν σε παραγωγή και άλλες χώρες, στις οποίες εμείς μέχρι πριν από λίγες μέρες κάναμε εξαγωγές».

Ξεκινάει τη συλλογή η Βοιωτία

Τη συλλογή του καρπουζιού ξεκίνησε και ο Δημήτρης Πετρής από το Λουτουφί της Βοιωτίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξέλιξη της καλλιέργειας είναι καλή, με σημαντικό όμως αντίπαλο τον καύσωνα, ο οποίος επηρεάζει καρπούς και φυτά που βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, είπε ότι «η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 18 λεπτά και σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο είναι πολύ καλύτερη. Αν υπολογίσουμε ότι και οι αποδόσεις δείχνουν να είναι καλές και μας ευνοήσει λίγο ο καιρός, πιστεύω να έχουμε μία θετική εξέλιξη».

«Όλα βαίνουν καλώς»

Για θετικά μηνύματα από την παραγωγή του Μεσολογγίου κάνει λόγο ο Θανάσης Ντάκουλας, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου. Όπως υποστηρίζει, η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιέργειες καρπουζιού και πεπονιού της περιοχής είναι ικανοποιητική.

«Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την τιμή, η οποία παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και κινείται κοντά στα 20 λεπτά το κιλό, πιστεύω ότι θα είναι μία καλή χρόνια για τους παραγωγούς καρπουζιού».