Καρύδι: Αναμονή για καλύτερη παραγωγή

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο καρπός της καρυδιάς. Το ενδοσπέρμιο έχει ωριμάσει και αναμένεται το σχίσιμο του φλοιού ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Η εικόνα της παραγωγής είναι ομοιόμορφη και καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι παραγωγοί που ασχολήθηκαν σχολαστικά με τη φυτοπροστασία ξεπέρασαν ανώδυνα τους εχθρούς και τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν μέσα στη χρονιά. Όπως μας εξηγεί ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός από τη Λοκρίδα, «στο ξεκίνημα της παραγωγής είχαμε έντονη παρουσία από καρπόκαψα και ανθράκωση και τώρα τελευταία παρουσιάστηκε και ο τετράνυχος, χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα». Η καλλιέργεια της καρυδιάς στη Φθιώτιδα κερδίζει συνεχώς νέους παραγωγούς, που ξεκινούν φυτεύσεις ακόμη και στις ορεινές περιοχές, εκεί όπου υπάρχει νερό.Η σταθεροποίηση των τιμών στα 4 ευρώ περίπου, όπως επίσης και οι αποδόσεις άνω των 350 κιλών το στρέμμα, κάνουν την καρυδιά κύρια καλλιέργεια για πολλούς. Η υψηλή ποιότητα του ελληνικού καρυδιού και η έλλειψή του στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού είναι ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής.

Ενισχύεται με παραγωγούς καρυδιού η Ο.Π Ακρόδρυων Ελασσόνας

Για καλύτερη χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι κάνει λόγο ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός καρυδιού από τη Φαρμάκη Ελασσόνας. «Η εικόνα των δέντρων μας είναι ικανοποιητική και όλα δείχνουν ότι οι αποδόσεις στη συλλογή θα είναι καλές. Ανάλογα με το δέντρο και την ηλικία του, υπολογίζουμε να πάρουμε από 15 έως 30 κιλά μέσο όρο σε καρύδια με κέλυφος. Η τιμή που πουλήσαμε πέρσι κυμάνθηκε στα 4 ευρώ, ανάλογα και με την ποιότητα». Για την ενίσχυση της ομάδας παραγωγών ακρόδρυων με νέα μέλη του συνεταιρισμού Ελασσόνας μίλησε ο Αστέριος Νάνος, διευθυντής του συνεταιρισμού. «Με τη συμμετοχή δέκα νέων παραγωγών καρυδιού από την περιοχή μας, ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο την Ομάδα Παραγωγών Ακρόδρυων που έχουμε στον συνεταιρισμό. Έτσι, εμπλουτίζουμε ακόμα περισσότερο τα αγροτικά προϊόντα που διαχειριζόμαστε μέσω της ομάδας και μάς δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μία καλύτερη παρουσία στις αγορές».