Καρύδι: Το κόστος ξήρανσης θα καθορίσει τη φετινή κερδοφορία του κλάδου

Από τις πρώιμες ποικιλίες ξεκίνησε η συλλογή των καρυδιών και σιγά-σιγά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα ευνοούν τη συλλογή, αλλά και την ξήρανση του καρπού για ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών.

Σημαντικό, όμως, είναι το ποσοστό των καρυδιών που περνάει τη διαδικασία της ξήρανσης με τεχνητά μέσα, κάτι που ανεβάζει το κόστος από τις αυξήσεις στην ενέργεια. Καλή, επίσης, είναι η εικόνα της παραγωγής και των αποδόσεων, εκτός από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού.

Με την εκτίμηση αυτή, συμφωνεί και ο Γιώργος Κιάτος, γεωπόνος από την Ελασσόνα και ειδικός στην καλλιέργεια του καρυδιού. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η χρονιά είναι καλή για τις καλλιέργειες, δεν επλήγησαν από τη χαλαζόπτωση και η εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή». Περιγράφοντας μία μέση καλλιεργητική περίοδο για δέντρα που βρίσκονται στο παραγωγικό στάδιο, εκτιμά ότι μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 500 κιλά το στρέμμα, λέγοντας, όμως, ότι «αυτό εξαρτάται φυσικά από τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, αλλά και τις καλλιεργητικές πρακτικές που εφαρμόζει ο παραγωγός».

Όσον αφορά το θέμα των τιμών και βλέποντας το πώς διαμορφώνονται την παρούσα περίοδο για το αμύγδαλο, ο ίδιος προβληματίζεται έντονα. «Τα ακρόδρυα στο σύνολό τους παρουσιάζουν μια στασιμότητα ως προς τις τιμές, διότι δεν αποτελούν τη βασική διατροφή για τους καταναλωτές. Εκτιμώ ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με τις τιμές του αμύγδαλου», υποστηρίζει ο ίδιος και επισημαίνει το υψηλό κόστος παραγωγής.

Για καταστροφές στην περιοχή της Ελασσόνας, η οποία αποτελεί μία από τις βασικότερες γεωγραφικές ενότητες παραγωγής καρυδιών στη χώρα, κάνει λόγο και ο Στέργιος Νάνος, στέλεχος του Συνεταιρισμού Ελασσόνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Κοκκινόγης, Γερανίων και Μηλέας είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και την υποβαθμισμένη ποιότητα. Εκτιμά, όμως, ότι το καρύδι θα κρατήσει την τιμή του λόγω της υψηλής ποιότητάς του σε σύγκριση με τα εισαγόμενα.

Η υγρασία δημιούργησε προβλήματα

Περιοχή που παρουσιάζει καλλιεργητικό ενδιαφέρον για την καρυδιά είναι και αυτή της Ιστιαίας. Ο Στάθης Καστρινόπουλος, παραγωγός από την περιοχή, καλλιεργεί πάνω από 1.000 δέντρα και κάνει λόγο για θερμοκρασίες που, σε συνδυασμό με την υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. «Ως αποτέλεσμα, έχουμε μειωμένη παραγωγή και ένα σημαντικό ποσοστό ποιοτικής υποβάθμισης».

Ο ίδιος έχει ξεκινήσει τη συλλογή από τις πρωιμότερες ποικιλίες που καλλιεργεί, με στόχο κάποιο ποσοστό από αυτές να τις πουλήσει χλωρές. «Η τιμή αυτή την περίοδο για το χλωρό καρύδι κυμαίνεται στα 3,5-3,6 λεπτά/κιλό, περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι ποσότητες που ζητάει η αγορά δεν είναι μεγάλες, όμως η τιμή τους είναι καλή. Το πρόβλημα είναι ο χρόνος διατήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους, με συγκεκριμένη υγρασία, ώστε να μην έχουν πρόβλημα».

Το κόστος της ξήρανσης του καρπού είναι μεγάλο

Για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού, θα πρέπει το καρύδι να περάσει από τη διαδικασία της ξήρανσης, ώστε να εξαλειφθεί η υγρασία, κυρίως από τους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η ποιότητά του κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Αυτό υποστηρίζει ο Κώστας Πούλιος από την Κάτω Μηλιά Πιερίας και αναφέρει ότι η διαδικασία της ξήρανσης γίνεται σε ειδικούς φούρνους με αυξημένο κόστος, λόγω της τιμής της ενέργειας που χρησιμοποιούν. «Από πέρυσι το κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή μας».

Επίσης, ο ίδιος εκτιμά ότι οι τιμές δεν θα έχουν μεγάλες μεταβολές, σε σύγκριση με πέρυσι, όμως επιμένει στην ποιότητα, «για να μπορέσω να πάρω μία καλύτερη τιμή σε σύγκριση με τις υποδεέστερες, τις οποίες δεν θα προτιμήσει το εμπόριο, λόγω μεγέθους, με αποτέλεσμα να πιέσουν τις τιμές». Παράλληλα, ο κ. Πούλιος έχει στραφεί και στον τομέα της μεταποίησης, πουλώντας το προϊόν ως ψίχα για να κερδίσει περισσότερα, ξεπερνώντας ακόμα και τα 11 ευρώ το κιλό.

Με πρόταγμα την ποιότητα θα κρατήσουμε τις αγορές

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Άγγελου Μπούτσικα από τη Λοκρίδα, η ποιότητα, αλλά και οι μικρές ποσότητες θα καθορίσουν την τιμή. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι ποσότητες καρυδιού, που παράγει η χώρα μας, είναι μικρές και το μεγαλύτερο ποσοστό έρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

«Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε ποιοτικό προϊόν και εκεί θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουμε τις αγορές, επιδιώκοντας παράλληλα και καλύτερες τιμές».

Κλείνοντας, ο κ. Μπούτσικας κάνει λόγο για μία μέση χρονιά, με κάποια προβλήματα στην έναρξη της βλάστησης, μέχρι και την καρποφορία. «Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή σε σύγκριση με μία μέση απόδοση είναι μειωμένη, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη γενικότερη εικόνα», καταλήγει ο ίδιος.