Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Καρύδι: Μειωμένες αποδόσεις και υποβάθμιση στην ποιότητα της ψίχας

15/11/2023
6' διάβασμα
karydi-meiomenes-apodoseis-kai-ypovathmisi-stin-poiotita-tis-psichas-306619

Με μειωμένες αποδόσεις και ποιοτικά υποδεέστερες παραγωγές κλείνει ο κύκλος της συλλογής του καρυδιού στη χώρα για την τρέχουσα περίοδο. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η ακτινοβολία του ήλιου επέδρασαν σημαντικά στην υποβάθμιση του καρπού.

Σε ευνοϊκότερη θέση βρέθηκαν οι καλλιέργειες με λιγότερο θερμικό στρες, οι οποίες γεωγραφικά καλύπτουν τις βορειότερες και σε μεγαλύτερο υψόμετρο περιοχές. Αξιόλογος, επίσης, παράγοντας στη διαχείριση της καρυδιάς για καλύτερα αποτελέσματα ήταν και οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, με τις αντίστοιχες φυτοπροστατευτικές και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές.

Η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 30%-40%

Ο Μάκης Σαλεπτσής, παραγωγός καρυδιών από το Πύθιο Ελασσόνας, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής, η οποία ξεπερνά το 30%-40% μιας μέσης χρονιάς. «Ανάλογα με τη θέση του χωραφιού, είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τα καλά και αεριζόμενα κτήματα παρουσίασαν λιγότερα προβλήματα από τα πεδινά και ειδικότερα αυτά που βρίσκονται σε κλειστές περιοχές», αναφέρει.

Το πρόβλημα, όμως, κατά τον ίδιο, εντοπίζεται και στην ποιότητα των καρυδιών, καθώς «υπάρχουν καρύδια μεγάλα σε μέγεθος, των οποίων η εξωτερική εμφάνιση δείχνει άριστη, αλλά εσωτερικά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Το γέμισμα δεν είναι καλό και η ψίχα παρουσιάζεται υποδεέστερη. Μια καλή σχέση ψίχας με το κέλυφος είναι 40%-45%, και εμείς υπολειπόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι έχει γίνει υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και οι εκτιμητές έχουν κάνει τους σχετικούς ελέγχους. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Σαλεπτσής σημειώνει ότι η καλή ποιότητα πάντα πληρώνεται και αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος του κάθε παραγωγού.

Μεγάλες οι απαιτήσεις της καλλιέργειας στην Ιστιαία

Η καρυδιά, ως καλλιέργεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη νερού, καθώς χωρίς αυτό οι αποδόσεις είναι σημαντικά μειωμένες και η ποιότητα υποβαθμισμένη. Ειδικότερα, κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Στάθης Καστρινόπουλος, παραγωγός και ιδιοκτήτης σπαστήρα καρυδιών στην Ιστιαία, ο οποίος δηλώνει ότι, από τις ποικιλίες που χρησιμοποιεί, η Τσάντλερ παρουσίασε προβλήματα στο γέμισμα και είναι απαιτητική σε εισροές.

Ο ίδιος υποστηρίζει, επίσης, ότι «τα συχνά ποτίσματα παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα στους καρπούς. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις ορθές πρακτικές σε κλάδεμα και λίπανση, τότε τα αποτελέσματα είναι καλύτερα. Επίσης, σημαντικός είναι και ο παράγοντας της χρήσης του καολίνη ως προστατευτικού καλύμματος από την ακτινοβολία του ηλίου, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Με ηλεκτροστατική τουρμπίνα στο ψεκαστικό, έκανα χρήση του καολίνη και είδα καλύτερα αποτελέσματα στις καρυδιές μου, σε σύγκριση με αυτές που είναι εκτεθειμένες». Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Καστρινόπουλος σημειώνει ότι, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, καθώς «ανάλογα με την ποιότητα, τα καρύδια πωλούνται στη χονδρική από 3,80 έως και 4 ευρώ. Οι τιμές αυτές θα εξαρτηθούν και από τις εισαγωγές, καθώς και από την εγχώρια παραγωγή».

Προβλήματα από τον καύσωνα στην Καβάλα

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο και η Κυριακή Κελεκτσόγλου, παραγωγός καρυδιών από το Πολύστυλο Καβάλας, η οποία καλλιεργεί την ποικιλία Φραγκέτι για περισσότερο από 25 χρόνια.
Σύμφωνα με την ίδια, η παραγωγή είναι περιορισμένη πάνω από 40% σε σύγκριση με μια μέση χρονιά, καθώς «ο καύσωνας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι σημαντικά μειωμένες. Γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τους παραγωγούς της περιοχής να διατηρήσουμε την καλλιέργεια, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλα».

Η κα Κελεκτσόγλου έχει επιλέξει τη φυσική ξήρανση της παραγωγής της, γιατί με αυτόν τον τρόπο η ποιότητα και τα φυσικά χαρακτηριστικά του καρπού διατηρούνται καλύτερα. «Διαφέρουμε σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή ξήρανση, διότι δεν κάνουμε χρήση ενέργειας. Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ξήρανσης δημιουργούν προβλήματα στον καρπό και πολλές φορές η υγρασία παραμένει στα εσωτερικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται και η ποιότητα», τονίζει.

Κλείνοντας, όπως αναφέρει, η ίδια διακινεί την παραγωγή της με δική της συσκευασία και ταυτότητα, ώστε να κερδίσει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος που δημιουργεί.

Πεσμένη η λακωνική παραγωγή στις νοτιότερες περιοχές

Πάνω από 200 στρέμματα φυτεμένα με καρυδιές καλλιεργεί ο Μιχάλης Αρδάμης, παραγωγός από τις Καρυές Λακωνίας. Όπως υποστηρίζει, η καλλιεργητική περίοδος κλείνει με αρνητικό πρόσημο, λόγω των σημαντικών απωλειών στην παραγωγή.

Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός στις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και στις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. «Οι καρποί που έχω συλλέξει είναι ποιοτικά υποβαθμισμένοι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο», υπογραμμίζει. Ωστόσο, ο κ. Αρδάμης επιμένει για την καλλιέργεια της καρυδιάς στην περιοχή και, όπως επισημαίνει, θα κάνει χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ώστε να είναι προετοιμασμένος για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: