Αυτό το άρθρο είναι 5 μηνών

Συσκευαστήριο, ιχθυοπωλείο και fast food από την Οργάνωση Παραγωγών-Αλιέων Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής

Επόμενος στόχος ο αλιευτικός τουρισμός
09/07/2024
2' διάβασμα
syskevastirio-ichthyopoleio-kai-fast-food-apo-tin-organosi-paragogon-alieon-limnothalasson-keramotis-325939

Σάρκα και οστά πήρε μια ιδέα ετών του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής να δημιουργήσει συσκευαστήριο, αλλά και ιχθυοπωλείο στην Κεραμωτή, τα οποία συστεγάζονται. Ενώθηκαν σε Οργάνωση Παραγωγών – Αλιέων Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής και επιδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ για το συσκευαστήριο με ποσοστό 75%. «Επιδίωξή μας να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας: Nα φτιάχνουμε το αβγοτάροχο, τον λυκουρίνο, το καβούρι και τα καπνιστά φιλέτα», δηλώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Σταύρος Αρβανιτάκης, εξηγώντας πως είναι οι μόνοι αλιείς που έφτιαξαν Οργάνωση Παραγωγών.

Ανοίγοντας τα φτερά τους στην άμεση επικοινωνία με τους καταναλωτές, οι αλιείς της Κεραμωτής επένδυσαν στο fast food και παρασκευάζουν συνταγές βγαλμένες από το βιβλίο της θάλασσας με ευφάνταστους τίτλους, όπως «μακαρονάδα του βαρκάρη» ή «μακαρονάδα του έρωτα», με πούδρα αβγοτάραχου για έξτρα επιδόσεις και δύναμη ή «τυλιχτό του αλανιάρη», δηλαδή λαβράκι, τσιπούρα, ή κέφαλος σε τορτίγια. «Φτιάχνουμε παραδοσιακά φαγητά, μακαρονάδες με αβγοτάραχο και μύδια δικά μας. Έχουμε ψαρόσουπα, κοκκινιστό, ψήνουμε και τηγανίζουμε τα δικά μας ψάρια και όλα γίνονται πακέτο».

 

Από τη θάλασσα στο πιάτο

Ισχυρό πλεονέκτημα είναι το φρέσκο ψάρι, καθώς κυριολεκτικά πηγαίνει από τη θάλασσα στο πιάτο. «Τα ψάρια μας δεν προλαβαίνουν να μπουν ούτε στο ψυγείο», λέει. Οι καταναλωτές όχι μόνο τρώνε φθηνό φρέσκο ψάρι, αλλά αποκτούν και πρόσβαση στο περίφημο αβγοτάραχο. «Είναι γεύσεις που έχουν χαθεί. Τώρα γεύεται η Ελλάδα το αβγοτάραχο, ένα προϊόν εκλεκτό, υψηλής διατροφικής αξίας». Η λειτουργία των συστεγασμένων χώρων ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και οι εγκαταστάσεις θα εγκαινιαστούν στις 4 Αυγούστου, την ημέρα που θα εορταστούν τα 100 χρόνια της Κεραμωτής. «Η Κεραμωτή είναι ένα προσφυγικό χωριό που δημιουργήθηκε χάρη στη λιμνοθάλασσα, γιατί οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ψάρι», μεταφέρει ο κ. Αρβανιτάκης.

Ο ίδιος εισπράττει μαζί με τους συναδέλφους του τα εύσημα της ιδέας χωρίς να παραβλέπει πως πέρασαν μια δύσκολη περίοδο προετοιμασίας με γραφειοκρατία, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θυμίζει την τεράστια πλημμύρα του 2018, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να πέσει από τους 160 τόνους στους 80.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: