Καρυδι: Συνεχίζεται η δυναμική της καλλιέργειας – Χαλάζι και ασθένειες ταλαιπώρησαν την παραγωγή

Με την αυξητική τάση στην καλλιέργεια των ακρόδρυων να συνεχίζεται κατά την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον, οι καρυδιές αποτελούν ένα από τα είδη που εξακολουθούν να τραβούν το ενδιαφέρον των παραγωγών.

Η τάση των νέων φυτεύσεων, σύμφωνα με τους παραγωγούς, συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είτε πρόκειται για νέους που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν εκτάσεις των γονιών τους, είτε για παραγωγούς που επιλέγουν την καρυδιά, αναμένοντας τα παιδιά τους να επιστρέψουν από το εξωτερικό ή από κάποιο από τα αστικά κέντρα της Ελλάδας για να έχουν κάποιο εισόδημα, χρόνο με τον χρόνο η καλλιέργεια μεγαλώνει.

Ωστόσο, όπως μας μεταφέρει ο γεωπόνος από τις Σέρρες, Θοδωρής Καρπάτσης, όσοι επιλέγουν το καρύδι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσουν και μετέπειτα στο πώς θα μεταχειριστούν τους καρπούς. «Έχουν έρθει χιλιάδες δέντρα από την Τουρκία, που πολλοί τα πλήρωσαν για Chandler, όμως δυστυχώς δεν είναι από αυτή την ποικιλία και κάποια από αυτά που έχουν αρχίσει να δίνουν δείγματα έχουν από 2-3 καρύδια, την ώρα που τα ελληνικά έχουν από 5-6… κιλά!» σχολίασε ο γεωπόνος, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ζημιάς για τους παραγωγούς.

Η πορεία της καλλιέργειας

Με τη συγκομιδή να αναμένεται μετά από δύο με δυόμισι μήνες, αναλόγως και της περιοχής, τα καρύδια αυτή την περίοδο περνούν από τα στάδια της ξυλοποίησης του φλοιού και του γεμίσματος της ψίχας, έχοντας πάρει το μέγεθός τους. Από άποψη θρέψης, τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες επεμβάσεις με καλιούχα λιπάσματα για να μπορέσει να γεμίσει σωστά η ψίχα και να πάρει το κατάλληλο χρώμα και τη γεύση, όπως εξηγεί ο κ. Καρπάτσης.

Οι κύριοι εχθροί με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι καρυδιές είναι η μυκητολογική ασθένεια της ανθράκωσης και οι εντομολογικές προσβολές της καρπόκαψας. Οπότε, αναλόγως βέβαια και του συνδυασμού θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατεί κατά τόπους, οι καρυδιές μπορεί να χρειάζονται την προσοχή και την επέμβαση των παραγωγών.

Σέρρες

Μείωση 15%-20% από βακτηρίωση λόγω βροχών στην καρποφορία

Στην περιοχή των Σερρών, το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται ότι έριξε από τα δέντρα τους ελάχιστους προσβεβλημένους καρπούς, οι οποίοι είχαν απομείνει από τη βακτηρίωση που εκδηλώθηκε κατά την περίοδο της καρποφορίας. Η έξαρση που εμφάνισε το βακτήριο της καρυδιάς (Erwinia rubrifaciens) πριν από περίπου έναν μήνα, λόγω αυξημένων βροχοπτώσεων και υγρασίας, ξεπεράστηκε, αφήνοντας μία απώλεια που εκτιμάται στο 15%-20% της παραγωγής, ανέφερε ο κ. Καρπάτσης, παραγωγός καρυδιών και ο ίδιος.

Ελασσόνα

Ομαλά εξελίχθηκε η ανθοφορία

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν παραγωγοί που ψέκαζαν για την τρίτη γενιά της καρπόκαψας, ανέφερε ο Νίκος Νταλίπης, παραγωγός και πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας, σε μία περιοχή όπου η ανθοφορία εξελίχθηκε ομαλά. Στην περιοχή κυριαρχούν οι νέες φυτεύσεις, οπότε και οι παραγωγοί αναμένουν τα δέντρα να φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, ώστε να δουν και τις αποδόσεις τους.

Φθιώτιδα

Διαχειρίσιμη η ανθράκωση της άνοιξης

Νοτιότερα, στην περιοχή της Φθιώτιδας, η αυξημένη υγρασία της άνοιξης και οι βροχοπτώσεις έφεραν κρούσματα ανθράκωσης, εμφανίζοντας στίγματα στα φύλλα και στον καρπό, κυρίως στις πιο ευαίσθητες ποικιλίες, όπως η Serr. «Αυτό καταπολεμάται», σχολίασε ο Άγγελος Μπούτσικας, παραγωγός από τη Λοκρίδα, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για τα επόμενα τερτίπια του καιρού. «Το χαλάζι φοβόμαστε περισσότερο» παρατήρησε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «αν ρίξει χαλάζι αυτή την περίοδο, θα φύγει όλη η παραγωγή», σε μία χρονιά που για την περιοχή μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται κανονική, έως και καλή.

Αρκαδία

Μέχρι και 100% η καταστροφή σε κτήματα από το χαλάζι

Το χαλάζι που έπεσε πριν από περίπου έναν μήνα έπληξε σημαντικό μέρος της παραγωγής σε περιοχές της Αρκαδίας, προκαλώντας ακόμα και καταστροφές σε κτήματα που έφτασαν στο 100% της παραγωγής, σε μία χρονιά που μέχρι τότε εξελισσόταν πολύ καλά. «Για όσα λίγα κτήματα έχουν γλυτώσει, είναι μία πολύ καλή χρονιά», σχολίασε ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του ΑΚΣ Αρκαδίας, τονίζοντας ωστόσο ότι οι καταστροφές δεν άφησαν περιθώρια διάσωσης, αφού βρήκε τα καρύδια σε φάση που είχε σχηματιστεί καρπός και ήταν σε μέγεθος κερασιού.

Οι βροχές του Απριλίου έχουν φέρει όψιμη και αυτή την παραγωγή, ενώ υπήρχαν κτήματα που, λόγω του νερού, δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση και να ραντίσουν όταν έπρεπε, κυρίως στην περιοχή της Νεστάνης, ενώ σε κτήματα στην περιοχή της Τεγέας υπήρχαν παραγωγοί που έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή από το χαλάζι του Ιουνίου, σχολίασε ο Δημήτρης Συψής, από την Ορεινή Πιάνα. Η συγκομιδή για τα ορεινά αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, με την ανησυχία των παραγωγών, να εστιάζει στα ηλιακά εγκαύματα της εποχής στον καρπό, αλλά και στο να προλάβουν τη συγκομιδή πριν από τους παγετούς του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2017 οι εκτάσεις της καλλιέργειας άγγιξαν τα 117.920 στρέμματα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,05% από την προηγούμενη χρονιά. Σε βάθος πενταετίας, η δυναμική της καλλιέργειας μεταφράζεται σε στρεμματική αύξηση της τάξεως του 28%. Κύρια ποικιλία αποτελεί η καλιφορνέζικη Chandler, ωστόσο πολλοί παραγωγοί βάζουν διάφορες ποικιλίες, θεωρώντας ότι επιτυγχάνεται καλύτερα η γονιμοποίηση. Το μισό σχεδόν των εκτάσεων συγκεντρώνεται σε Θεσσαλία και Πελοπόννησο (26.276 και 23.338 στρέμματα αντίστοιχα), ενώ σημαντικά ποσοστά εμφανίζονται και στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας (17.162, 14.952 και 14.579 στρέμματα αντίστοιχα).

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.