Γ.Κασαπίδης: Υπάρχει τελικά προετοιμασία  για τις ζωονόσους;

Πρόταση Κασαπίδη για κιαθιέρωση σήματος αγροτικών προϊόντων Προστατευόμενων Οικολογικά Ευαίσθητων Περιοχών (Π.Ο.Ε.Π)

Επιχειρησιακό σχέδιο και αυξημένη ετοιμότητα ζητά από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, για την αποτροπή εξάπλωσης ζωονόσων στη χώρα και «καρφώνει» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι απαξίωσε να έρθει στη Βουλή για ν’ απαντήσει σε ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές για την προετοιμασία για ζωονόσους.

Η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι υποχρεωτική αλλά συνέπεσε ουσιαστικά χρονικά με την αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΑΑΤ και την παράδοση αρμοδιοτήτων στην Κτηνοτροφία από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη στο Γιάννη Τσιρώνη.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων έρχεται να προστεθεί στην μακρά και χρονίζουσα ταλαιπωρία των παραγωγών της χώρας μας από τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας, καταρροϊκού πυρετού από τη γείτονα αλλά συμπίπτει και με την επιβεβαίωση κρούσματος βρουκέλλωσης (μελιταίου πυρετού) στην Κοζάνη.  

Ο βουλευτής και τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ τονίζει τη σημασία της πρόληψης, δεδομένων, μάλιστα και των σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικούς πόρους για μετακινήσεις υπαλλήλων. Παράλληλα υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία αλλά και για το εισόδημα των παραγωγών. Κάνει λόγο για  απαξιωτική συμπεριφορά στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου,  δηλαδή την απουσία του αρμόδιου υπουργού για την απάντηση της ερώτησης 24 βουλευτών της ΝΔ, σχετικά με την είσοδο ζωονόσων στη χώρα μας.  

Ειδικότερα σημειώνει πως ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου της γρίπης των πτηνών,  είναι αυξημένος καθώς έχει ήδη επιβεβαιωθεί κρούσμα γρίπης των πτηνών σε βουβόκυκνο στο Δέλτα του Έβρου ενώ ήδη η γειτονική Βουλγαρία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ήδη έχουν θανατωθεί 9000 πτηνά και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 εστίες, ενώ δραστικά μέτρα λαμβάνει και η Γαλλία.

Ο κ.Κασαπίδης σημειώνει πως η ερώτηση που κατατέθηκε εγκαίρως στη Βουλή (υπ. αριθμ. 1415/23.11.16) όταν 24 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προστασίας για επικίνδυνες ζωονόσους (π.χ. πανώλη μηρυκαστικών ) δεν έχει απαντηθεί ακόμη ενώ η διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι υποχρεωτική.  

Ο ίδιος ρωτά  ποια είναι η πορεία και το ποσοστό ολοκλήρωσης από την Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών και τα αποτελέσματά τους, ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης και ζητεί να κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα και για το χρονοδιάγραμμα και το πρωτόκολλο υλοποίησης.