Κάστανο: Στα ψυγεία η παραγωγή, μάχη για τις τιμές

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι παραγωγοί του κάστανου, ώστε να κλείσουν την τρέχουσα συλλεκτική περίοδο με την πώληση του προϊόντος τους. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η καλλιεργητική περίοδος δείχνει να κλείνει αρνητικά, ωστόσο αφήνει και σημάδια αισιοδοξίας.

Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι πλέον κατάλληλες και ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής επηρεάστηκε ποιοτικά, λόγω των προσβολών από ασθένειες. Οι τιμές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο δείχνουν να είναι μειωμένες και πολλοί παραγωγοί αναμένουν τις γιορτές των Χριστουγέννων για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, Θύμιος Καζαντζής, υποστηρίζει ότι για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, από τους 700 τόνους που συλλέχθηκαν οι 400 περίπου βρίσκονται στα ψυγεία. Κάνει λόγο για μια σημαντική προσπάθεια προώθησης αυτών των ποσοτήτων στις ξένες αγορές, ώστε να κλείσει η χρονιά χωρίς απώλειες.

Το ζητούμενο για τον ίδιο παραμένει το σημαντικό πρόβλημα της φαιάς σήψης, μιας μυκητολογικής προσβολής, που υποβαθμίζει την ποιότητα του κάστανου και κατ’ επέκταση δημιουργεί προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος.

«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην καταπολέμηση της ασθένειας και της σφήκας της καστανιάς, που δημιουργεί πρόβλημα στους καρπούς. Έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Νότια Ευρώπη. Αποτελεί ζήτημα πανευρωπαϊκό και πρέπει να λυθεί με τη συνδρομή της έρευνας από τα αντίστοιχα πανεπιστήμια και ινστιτούτα». Τέλος, ο ίδιος επιμένει στην αναγκαιότητα της βιολογικής ισορροπίας, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων, ώστε τα δέντρα να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Μελιβοία: Μικροκαρπία και επιστροφές από τους εμπόρους

Σε έναν αγώνα δρόμου για την προώθηση του κάστανου έχει επιδοθεί και ο Συνεταιρισμός Μελιβοίας. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε αξιοπρεπή επίπεδα, ώστε να ενισχύσουμε το εισόδημά μας. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες κατά την τρέχουσα περίοδο και έχουν να κάνουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος», λέει ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του συνεταιρισμού.

«Έχουμε μεγάλο ποσοστό μικρών καρπών σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, όπως επίσης καρπών που έχουν προσβληθεί από τη φαιά σήψη. Είχαμε περιπτώσεις όπου επιστράφηκαν κάστανα που παρουσίασαν αυτό το πρόβλημα», συνεχίζει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, λέει ότι για την extra κατηγορία κυμάνθηκαν από 2,40 έως 2,50 ευρώ το κιλό και για την κατηγορία Α περίπου στα 2,30 ευρώ.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Κρανιώτης κάνει λόγο για ένα προϊόν το οποίο έχει σημαντικές δυναμικές, «όμως απαιτεί και τη στήριξη από την πολιτεία, ώστε να μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια του. Μπορεί η καλλιέργεια της καστανιάς να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από παθογόνα και την κλιματική αλλαγή, όμως, όπως φαίνεται, θα πρέπει να προσαρμοστούμε με αυτά τα δεδομένα», υποστηρίζει.

Χανιά: Το δασικό φυτώριο εγκαταλείφθηκε πριν καν ξεκινήσει

Για την αναγκαιότητα της έρευνας στον τομέα της καστανιάς αναφέρθηκε και ο Ιωάννης Κωστάκης από τον Κάνδανο Χανίων. Υποστήριξε ότι το έλκος της καστανιάς δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στον τόπο του και θα πρέπει να αντικατασταθούν τα παλιά δέντρα με νέες ποικιλίες. «Δυστυχώς, το δασαρχείο έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα αντικατάστασης με το αναγκαίο πολλαπλασιαστικό υλικό για τις καλλιέργειές μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι για την τρέχουσα περίοδο τα κάστανα πωλούνται από 3,5 έως 4 ευρώ το κιλό και η μέση απόδοση έφτασε στα 800 κιλά με 1 τόνο. Κλείνοντας, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της σφήκας της καστανιάς και της φαιάς σήψης, που αντιμετωπίζουν οι άλλες περιοχές της χώρας. «Η περιοχή μας παραμένει καθαρή από αυτά τα παθογόνα, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή για το επόμενο διάστημα».

Τρίκαλα: Ανοιχτές οι τιμές στο προϊόν

Για υποβαθμισμένα κάστανα κάνει λόγο και ο Θανάσης Καραθάνος από την Ελάτεια Τρικάλων. Υποστηρίζει ότι σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έπαιξε το θέμα των προσβολών από τα παθογόνα.

Ο ίδιος επιμένει ότι το προϊόν έχει μεγάλη δυναμική, ώστε να στηριχτεί στα πόδια του, αρκεί να υπάρχουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και από την πλευρά των παραγωγών, μέσα από συλλογικά σχήματα, αλλά και με τη συνδρομή της πολιτείας. «Στην περιοχή μας έχουν μπει νέες καλλιέργειες και υπάρχει ενδιαφέρον για το προϊόν χάρη στις αποδόσεις και στην ποιότητά του. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι οι προσβολές που έχουμε στους καρπούς και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με σύγχρονους τρόπους, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».