Κατά 80% μειωμένη η παραγωγή κερασιού στην Αγιά – Οι βροχές έπληξαν τις πρώιμες ποικιλίες

Με προβλήματα ξεκίνησε η συγκομιδή κερασιού στην επαρχία Αγιάς, καθώς στις πρώιμες ποικιλίες παρατηρείται μείωση παραγωγής που φτάνει ως και το 80%, λόγω της κλιματικής κρίσης. 

Στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, στις οποίες η συγκομιδή ξεκίνησε προ ημερών, η ζημιά είναι μικρότερη (μείωση 40%), για τις οποίες όμως υπάρχει πιο αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «στις πρώιμες ποικιλίες η χρονιά χαρακτηρίζεται κακή. Λόγω του ήπιου χειμώνα τα δέντρα δεν ξεκουράστηκαν και παρατηρήθηκε φαινόμενο ακαρπίας. Αν και υπήρξε φυσιολογική ανθοφορία και δέσιμο καρπού, η συνέχεiα ήταν απογοητευτική. Να σημειωθεί ότι η φετινή σοδειά ήταν πρώιμη, κατά 10 μέρες περίπου. Προ ημερών ξεκίνησε η συγκομιδή στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί σε έναν με ενάμιση μήνα. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφού η ζημιά υπολογίζεται στο 40%, κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων. Ωστόσο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με τη συγκομιδή. Όταν από τα τρία κεράσια το ένα είναι καλό, χρειάζεται επιλεκτική συγκομιδή και εργατικά χέρια. Η έλλειψη εργατικών χεριών συνεχίζει να μας προβληματίζει» σημειώνει ο Αγιώτης συνεταιριστής.

ΤΙΜΕΣ

Ο κ. Ζέικος επισημαίνει το παράδοξο φαινόμενο των χαμηλών τιμών που απόλαυσε ο παραγωγός στις πρώιμες ποικιλίες, παρά την έλλειψη του προϊόντος που παρατηρήθηκε πανελλαδικά. Την ίδια ώρα η τιμή αγοράς για τον καταναλωτή βρισκόταν στα ύψη. «Η σεζόν για τον παραγωγό ίσως σωθεί στο… και πέντε με τις μεσοπρώιμες ποικιλίες για τις οποίες υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον, κυρίως εξαγωγικό από Βαλκάνια (Ρουμανία), κάτι το οποίο δεν υπήρξε -για ανεξήγητους λόγους- στις πρώιμες ποικιλίες.

ΓΕΩΠΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το σοβαρότερο πρόβλημα της κερασιάς από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις είναι το σχίσιμο του καρπού, κυρίως κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Οι ζημίες που προκαλούνται κυμαίνονται από μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού, μέχρι την πλήρη απώλεια αυτής, ανάλογα με τα ποσοστά των σχισμένων καρπών, τα οποία εκφράζονται συνήθως σε αριθμό σχισμένων καρπών επί του συνόλου του δέντρου. Σχετικά με τη συγκομιδή του προϊόντος, οι γεωπόνοι εκτιμούν ότι όταν τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται κάτω του 25%, η παραγωγή συμφέρει να συλλεχθεί, αλλά απαιτούνται περισσότερα εργατικά χέρια, γιατί δυσχεραίνει η διαδικασία της συγκομιδής και, επιπλέον, απαιτείται αυστηρή διαλογή για να απομακρυνθούν οι σχισμένοι καρποί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος. Όταν τα ποσοστά κυμαίνονται άνω του 25%, επαφίεται στον παραγωγό να κρίνει αν τον συμφέρει η συγκομιδή. Στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ίσως και να συμφέρει, μέχρι ένα σημείο, για να αξιοποιηθεί το εργατικό δυναμικό της οικογένειας. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που τα ποσοστά πλησιάζουν το 90%, οπότε η παραγωγή εγκαταλείπεται. Οι ζημίες αυξάνονται ακόμα περισσότερο από δευτερογενείς προσβολές του καρπού από μονίλια, βοτρύτιδα και άλλους μύκητες. Αυτό συμβαίνει, καθώς τόσο η υγρασία της ατμόσφαιρας, που είναι υψηλή λόγω των βροχών, όσο και οι πληγές του καρπού, λόγω του σχισίματος, ευνοούν τις μολύνσεις και την εκδήλωση σοβαρών προσβολών.

ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί απασχόλησε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ και Συνεταιρισμών από το Αμύνταιο με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Όπως είναι γνωστό ούτε η ακαρπία ούτε η καρπόπτωση αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι ότι με εντολή του, η αντίστοιχη περιφερειακή υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία θα συντάξει έκθεση για τη διαπίστωση και την έκταση του φαινομένου της ακαρπίας, ώστε να προωθηθούν τα δεδομένα στο ΥΠΑΑΤ. Για την Αγιά κανένα νεότερο… Ελπίδα και ευχή όλων να μην επαναληφθεί η αδικία εις βάρος της επαρχίας που υπήρξε με τα μήλα και στα κεράσια.