Για… καταιγίδα δυσκολιών στον κλάδο των πουλερικών το Α΄εξάμηνο του 2021 προειδοποιεί η Rabobank

Η ανάκαμψη μετατίθεται για το δεύτερο μισό του χρόνου, εκτιμά η ολλανδική τράπεζα

Για μια δύσκολη χρονιά που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αυστηρά πειθαρχημένη στρατηγική διάθεσης προϊόντων και διαχείρισης του κόστους στο φόντο της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών θα πρέπει να προετοιμάζεται ο κλάδος των πουλερικών, προειδοποιεί η ολλανδική τράπεζα Rabobank στην τελευταία σχετική τριμηνιαία της έκθεση.

Οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος συνδέονται με ένα σύμπλεγμα παραγόντων που συντρέχουν. Αφενός η συνεχιζόμενη αναταραχή που προκαλεί σε πολλά επίπεδα η πανδημία, από την άλλη η άνοδος στις τιμές των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται και με τα προβλήματα που προκαλεί η γρίπη των πτηνών φέτος τον χειμώνα, καθώς και η παγκόσμια υπερπροσφορά συνιστούν ένα τοπίο γεμάτο προκλήσεις.

Ειδικά για την Ευρώπη, προβλέπεται ότι θα επηρεαστεί πιο έντονα, λόγω της συνεχιζόμενης εμφάνισης κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών, της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και της μεγάλης προσφοράς που παρουσιάζεται, αν και ήδη καταγράφονται κάποια πρώιμα σημάδια μείωσης της προσφοράς.

Ταυτόχρονα, από την Κίνα εκφράζεται ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση της παραγωγής κατά 12% το 2020 και την περαιτέρω αύξηση που αναμένεται για το 2021, η οποία μειώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εισαγωγείς. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα κρατήσουν χαμηλά τις τιμές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Rabobank Nan-Dirk Mulder, οι έμποροι θα πρέπει να περιμένουν πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στις αγορές και να αναζητήσουν νέους προορισμούς για να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες εισαγωγές από την Ασία και με τις αγορές να περιορίζονται περαιτέρω, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, που μπαίνουν στον διεθνή στίβο της εξαγωγής πουλερικών.