Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο 80% των γεωργικών εδαφών σε έντεκα κράτη της ΕΕ

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις

kataloipa-fitofarmakon
-Διαφήμιση-
gaia-sense
Κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε περισσότερο από το 80% των γεωργικών εδαφών σε έντεκα κράτη-μέλη της ΕΕ εντόπισαν Ολλανδοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν.

Οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν 317 δείγματα από καλλιεργήσιμα αγροτικά εδάφη που βρίσκονται κατά μήκος της Ευρώπης, σε Ελλάδα, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία, ταυτοποιώντας 43 διαφορετικά κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, το 58% των δειγμάτων περιείχε κάποιο μείγμα πολλαπλών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, μερικές φορές μέχρι και 13 διαφορετικές χημικές ουσίες, με περισσότερα από 150 διαφορετικά μείγματα να καταγράφονται. Αντίθετα, μόλις στο 25% των δειγμάτων εντοπίστηκε μόνο ένας τύπος φυτοφαρμάκου. Συνολικά, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καταλοίπων βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και τη Γερμανία.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι τοξικές επιδράσεις των μειγμάτων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στις κοινότητες των οργανισμών του εδάφους είναι άγνωστες, κάλεσαν την ΕΕ να αναλάβει επειγόντως πρωτοβουλίες, ώστε να ελεγχθούν οι επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων σε ένα ευρύ φάσμα βασικών οργανισμών του εδάφους, και ζήτησαν την αναθεώρηση των ισχυουσών διαδικασιών έγκρισης φυτοφαρμάκων.

-Διαφήμιση-