Πώς θα κατανεμηθούν τα 150 εκατ. ευρώ – Ξεκαθαρίζουν τα μέτρα ρευστότητας για τον πρωτογενή τομέα

Εξειδικεύονται από το ΥΠΑΑΤ τα μέτρα στήριξης προς τους Έλληνες παραγωγούς που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, μετά και την συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το υπουργείο οικονομικών στο ΥΠΑΑΤ, αποτελεί, όπως δείχνουν, την αρχή της στοχευμένης δέσμης μέτρων που ετοιμάζεται να εφαρμοστεί σταδιακά στον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα υπουργεία, με το Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει αιτηθεί κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό με στόχο την ενίσχυση των παραγωγών.

Το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ αφορά την ενίσχυση έως 100.000 ευρώ σε παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής, και ενίσχυση έως το ποσό των 120.000 ευρώ για τον κλάδο της αλιείας. Εξάλλου, ο ίδιος ο υπουργός Μάκης Βορίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΥΧ», εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν οι παραγωγοί. Ξεκαθαρίζοντας ότι αρχή του είναι η στοχευμένη στήριξη όσων έχουν πραγματικά πληγεί, εξήγησε ότι το εν λόγω μέτρο δεν αφορά όσους είχαν ζημιές πριν την 31η Δεκεμβρίου 2019, αλλά μόνο όσοι έχουν πληγεί το διάστημα κατά το οποίο ξεκίνησε η πανδημία.

Επιπλέον, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, θα διοχετευθούν τα υπόλοιπα από τα de minimis, που εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο περιμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου:

  • Να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΠΑλΘ κυρίως, αλλά και το ΠΑΑ 2014-20 που κρίνεται ότι δεν θα απορροφηθούν.  
  • Να προκαταβάλει τα χρήματα της Βασικής Ενίσχυσης νωρίτερα, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ.
  • Τέλος, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ypaithros.gr, εντείνονται οι πιέσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων προκειμένου να ενεργοποιηθούν πλήρως τα χρηματοδοτικά εργαλεία  μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στον πρωτογενή τομέα και ιδίως για τα σημαντικότερα επενδυτικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014 – 2020. 

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ

Στήριξη 150 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα εξήγγειλε η Κυβέρνηση