Άρης Αραβυσωνίδης: «Η κατάρτιση κάνει τον σωστό επαγγελματία στη γεωργία»

Ο 17χρονος σπουδάζει Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής στο Γ΄ ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Άρης Αραβυσωνίδης
-Διαφήμιση-

«Στόχος μου να συνεχίσω και να επεκτείνω την αγροτική επιχείρηση των γονιών μου»

Α ν και αρκετά μικρός σε ηλικία, ο Άρης Αραβυσωνίδης ήδη σχεδιάζει το μέλλον του στον πρωτογενή τομέα, καταστρώνοντας τα επαγγελματικά του σχέδια. Βασικός στόχος του 17χρονου από τα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής είναι να εξελίξει, από κοινού με τον αδελφό του, την αγροτική επιχείρηση που διατηρούν οι γονείς του στην περιοχή. Σκαλοπάτι σε αυτές τις επιδιώξεις συνιστά η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, όπου ο ίδιος σπουδάζει στην ειδικότητα Τεχνικού Φυτικής Παραγωγής στη Γ’ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου.

Ο Άρης αγάπησε το αγροτικό αντικείμενο μέσα από την πολύχρονη και πολύπλευρη ενασχόληση της οικογένειάς του με αυτό. «Σε πρώτο επίπεδο, οι γονείς μου ασχολούνται με το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας στα Νέα Σίλατα περιλαμβάνουν κυρίως σιτηρά και ελιές Χαλκιδικής. Επίσης, έχουμε δικιά μας σποροπαραγωγή και μύλο αλέσεως ζωοτροφών. Η δραστηριότητα της οικογένειάς μου εκτείνεται σε πολλά μέτωπα, επιτρέποντάς μου να γαλουχηθώ σε αυτό το περιβάλλον με αγάπη για τη δουλειά».

«Αυτές οι γνώσεις δεν αποκτώνται απλά με την εμπειρία»

Για την επιλογή της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ευθύνεται κυρίως η θετική πρότερη εμπειρία του μεγαλύτερου αδελφού του Άρη, ο οποίος στο παρελθόν είχε φοιτήσει εκεί. Χάρη σε αυτήν, ο 17χρονος ήταν εξαρχής πεπεισμένος ότι η σχολή θα μπορούσε να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα θέλω του. «Τη σχολή τη γνώριζα κυρίως μέσω του αδελφού μου, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από αυτήν πριν από κάποια χρόνια. Ήδη, από τότε το είχα πάρει απόφαση ότι θα εγγραφόμουν στη σχολή, όχι μόνο για όλα τα ενθαρρυντικά που είχα μάθει, αλλά και για όσα είχα δει ο ίδιος σε αυτήν και το περιβάλλον της. Ο πιο άμεσος στόχος που θέλω να πετύχω μέσω αυτής είναι να περάσω σε κάποιο από τα πανεπιστήμια που με ενδιαφέρουν, ενώ μακροπρόθεσμα θα ήθελα να συνεχίσω τη δουλειά των γονιών μου και να την επεκτείνω, πάντα σε συνεργασία με τον αδελφό μου».

Άρης Αραβυσωνίδης
Ο Άρης Αραβυσωνίδης σπουδάζει Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής στο Γ΄ ΕΠΑΛ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Έχοντας πλέον βιώσει την καθημερινότητα της σχολής εκ των έσω, ο Άρης εξηγεί στην «ΥΧ» γιατί η φοίτησή του σε αυτήν αποτελεί το διαβατήριο για την εκπλήρωση των ονείρων του. «Η σχολή με έχει βοηθήσει αρκετά, κυρίως σε επίπεδο γνώσεων.

Τα πιο σημαντικά εφόδια που έχω λάβει αφορούν τη δενδροκομία και τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, για τα οποία ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα και θα ήθελα να ασχοληθώ μελλοντικά.

Αυτές οι γνώσεις δεν αποκτώνται σε καμία περίπτωση απλά με την εμπειρία, αλλά θα πρέπει να εκπαιδευτείς και να καταρτιστείς σε μια πραγματικά καλή σχολή για να τις αποκτήσεις και να γίνεις σωστός επαγγελματίας.

Εκτός όμως από τα μαθήματα, εξίσου σημαντικές είναι και οι παρέες που έχουν δημιουργηθεί εδώ. Μπορείς, δηλαδή, να γνωρίσεις παιδιά από όλη την Ελλάδα, τα οποία έρχονται εδώ χάρη στο όνομα που έχει δημιουργήσει η σχολή, μοιράζεσαι μαζί τους την αγάπη για το αγροτικό αντικείμενο και αναπτύσσεις δυνατές φιλίες που πιστεύω ότι αντέχουν στον χρόνο. Και ποιος ξέρει, ίσως οι συγκυρίες τα φέρουν έτσι που με κάποια από αυτά τα παιδιά τύχει να συνεργαστούμε στο μέλλον».

Η ευελιξία το κλειδί για να παραμένει κανείς ανταγωνιστικός

Σχολιάζοντας την κατάσταση στους κλάδους, όπου πρόκειται να δραστηριοποιηθεί, ο Άρης τη χαρακτηρίζει δύσκολη, αλλά βιώσιμη. «Είναι αλήθεια ότι η κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες, πράγμα που σημαίνει ότι κι εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε παραπάνω δυσκολίες. Ωστόσο, επειδή η δική μου οικογένεια ασχολείται με πολλούς διαφορετικούς τομείς της φυτικής παραγωγής, αυτό είναι κάτι που μας επιτρέπει να παραμένουμε δυνατοί. Ενδεχομένως, θα μπορούσα να πω ότι το να κινείται κανείς σε πολλά μέτωπα είναι το κλειδί για να παραμένει ανταγωνιστικός».

-Διαφήμιση-