Καταστράφηκαν τα δυο όμορφα τρεχαντήρια στη Λέσβο (φώτο)

Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο δυο όμορφα τρεχαντήρια.
«Έφυγαν – καταστράφηκαν χωρίς λόγο δυο όμορφα τρεχαντήρια. Παλέψαμε να τα σώσουμε και δεν τα καταφέραμε!» δήλωσε, αμέσως μετά το κόψιμο των δύο ξύλινων παραδοσιακών σκαφών η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα.

Τα δύο αυτά όμορφα τρεχαντήρια φτιαγμένα από τους δύο εν ζωή άξιους καραβομαραγκούς του Πλωμαρίου τον Ανδρέα Λιόλιο («Άγιος Νικόλαος») και το Δούκα Γιαμμουγιάννη («Νικόλαος»), είχαν δοθεί για απόσυρση και όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία θα έπρεπε να κοπούν και να καταστραφούν.

Για την διάσωσή τους «Το Πόλιον» είχε προτείνει να τα «υιοθετήσει» αποστέλλοντας στις 12 Αυγούστου σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως και μέχρι σήμερα το πρωί όπου έγινε η καταστροφή των σκαφών δεν είχε έρθει καμία απάντηση από το υπουργείο.

«Ζητήσαμε να τα υιοθετήσουμε ..καμιά απάντηση, παρακαλέσαμε να τα μην τα κόψουν στα τρία αλλά στα δύο, ούτε κι αυτό. Η επιτροπή και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του Λιμενικού ανένδοτος? Γιατί, αφού κατέθεσαν τις άδειες τους οι ψαράδες γιατί έπρεπε να καταστραφούν? Ποιους θα ενοχλούσαν αν συνέχιζαν να αρμενίζουν κάνοντας θαλασσινές ψυχαγωγικές διαδρομές?» τονίζει η κα Ματαράγκα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για αφανισμό της ναυτικής παράδοσης, τονίζοντας: «Πλάι- πλάι αρμένιζαν περήφανα στο Αρχιπέλαγος Πολιτισμού, το Αιγαίο. Πλάι-πλάι περίμεναν τη θανατική καταδίκη τους. Γιατί έπρεπε να καταστραφούν? Γιατί πρέπει να καταστρέφουν – να αφανίζουν την, τόσων χιλιάδων χρόνων (πλέον των 8.000 χρόνων) Ναυτική- Ναυπηγική Πολιτιστική Κληρονομιά μας? Ας μας απαντήσει κάποιος! Ευρωπαϊκή επιταγή? Και το Ελληνικό κράτος τι κάνει?

Μας λένε ότι λιγόστεψαν τα ψάρια και πρέπει να σταματήσει η υπεραλίευση, μα τόσα χρόνια από το 1995 , τόσες χιλιάδες βάρκες (12.500, περίπου μέχρι το 1917) και τώρα περιμένουν 750 την καταστροφή τους, θα έπρεπε τα ψάρια να μην χωράνε, πλέον, στη θάλασσα και να βγαίνουν στη στεριά! Οι ίδιοι οι ψαράδες μας λέγανε ότι μ αυτά τα χρήματα που θα πάρουν θα αγοράσουν άλλη βάρκα μεγαλύτερη, καλύτερη μαζί με άλλη άδεια ψαρέματος και θα συνεχίσουν το ίδιο επάγγελμα και καλά θα κάνουν. Άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αυτή η αιτία. Ας μας πουν, λοιπόν, γιατί να συνεχίζεται η καταστροφή τους?Παλέψαμε να σώσουμε αυτά τα δύο όμορφα τρεχαντήρια και δεν τα καταφέραμε Ας είναι, τουλάχιστον, οι τελευταίες καταστροφές που γίνονται στη θαλασσινή πολιτιστική κληρονομιά μας».

πηγή: ERT