Καταστροφικές επιδρομές αρουραίων σε καλλιέργειες του Δομοκού

Φέτος, το πρόβλημα δείχνει να γιγαντώνεται, διότι κατά τη χειμερινή περίοδο επικράτησαν συνθήκες ανοιξιάτικου καιρού
21/05/2024
3' διάβασμα
katastrofikes-epidromes-arouraion-se-kalliergeies-tou-domokou-321508

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, άλλο ένα πρόβλημα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή εξελίσσεται στην περιοχή του Δήμου Δομοκού. Η αύξηση του πληθυσμού των αρουραίων προκαλεί τεράστιες ζημιές, κυρίως στην πρώην Δημοτική Ενότητα Ξυνιάδος, στις καλλιέργειες τριφυλλιού και στα σιτηρά.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Πετρόπουλο, «το φαινόμενο φαίνεται να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από τη διαθεσιμότητα τροφής, τον βαθμό δυσκολίας στην εύρεση νερού, τη μέση θερμοκρασία και την έλλειψη φυσικών θηρευτών των τρωκτικών».

Φέτος, το πρόβλημα δείχνει να γιγαντώνεται, διότι κατά τη χειμερινή περίοδο επικράτησαν συνθήκες ανοιξιάτικου καιρού, τα χιλιοστά βροχής ήταν λιγότερα των αναμενομένων και τα αποθέματα νερού βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα τρωκτικά να στρέφονται κυρίως στα τριφύλλια, ενώ έχουν και την τάση να καταστρέφουν τα τρυφερά σιτηρά για να εξασφαλίζουν τροφή, προκαλώντας έτσι μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

«Γκρίζος» ο απολογισμός, δύσκολη η αντιμετώπιση

Μέχρι στιγμής, έχει προκληθεί ζημιά σε περισσότερα από 15.000 στρέμματα από μηδικές και σε μικρότερο βαθμό με σιτηρά σε έκταση 4.000 στρ. Όπως εκτιμούν στελέχη του δήμου, η αντιμετώπισή του με χρήση αρουραιοκτόνων στους αγρούς χρειάζεται συλλογική δράση, αλλά και προσοχή από τη θανάτωση αθώων ζώων. Επίσης, με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, θα παρουσιαστούν εστίες μόλυνσης, αρρώστιες για τον άνθρωπο και για τα ζώα, όπως και για το περιβάλλον (τρύπες στο έδαφος) που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Λόγω της επιζήμιας δραστηριότητας των αρουραίων στα χωράφια, η τιμή ειδικά της μηδικής θα κυμανθεί με βεβαιότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις τιμές ζωοτροφών.

Ορθολογικός σχεδιασμός και ολοκληρωμένη προστασία

Ο Δήμος Δομοκού, παρακολουθώντας τα φαινόμενο να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και ευρισκόμενος σε αδιέξοδο από την έξαρση του φαινομένου, ζητά από το ΥΠΑΑΤ την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα με τη χρήση κατάλληλου χημικού σκευάσματος, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συλλογικά το πρόβλημα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος, αναζητείται και εναλλακτική λύση χρησιμοποίησης φυσικών θηρευτών. Ζητά την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα με την αντίστοιχη χρηματοδότηση, για την κατασκευή βιολογικού τείχους προστασίας με την εγκατάσταση της κουκουβάγιας Τυτώ. «Η βιολογική ασπίδα, που λέγεται Τυτώ, είναι νυκτόβιο αρπακτικό παγκόσμιας εξάπλωσης, το οποίο ζει και αναπαράγεται αποκλειστικά σε αγροτικά οικοσυστήματα. Η τροφή του αποτελείται κατά 95% από είδη επιβλαβών για την αγροτική δραστηριότητα τρωκτικών, καθιστώντας έτσι μια μόνιμη λύση στην περιοχή μας», σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος.