Κατασχέσεις παράνομων τροφίμων και ποτών αξίας 53,8 εκατ. ευρώ

Στην κορυφή της λίστας το νοθευμένο αλκοόλ

Στην κατάσχεση 15.451 τόνων παράνομων προϊόντων, αξίας περίπου 53,8 εκατ. ευρώ έχουν προχωρήσει παγκοσμίως η Interpol και η Europol σε διάστημα 18 μηνών. Αυτός είναι ο απολογισμός της πιο πρόσφατης κοινής επιχείρησης των δύο οργανισμών, ονόματι OPSON X, με στόχο την εξιχνίαση των δικτύων και του οργανωμένου εγκλήματος πίσω από το παράνομο εμπόριο νοθευμένων και υποβαθμισμένων τροφίμων και ποτών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης OPSON X πραγματοποιήθηκαν –μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουνίου 2021– περίπου 68.000 έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και διάφορες εγκαταστάσεις, όπως αποθήκες, με τη συμμετοχή αστυνομικών αρχών από 72 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 26 κρατών-μελών της ΕΕ (όλα εκτός από τη Μάλτα), της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Η μαζική επιχείρηση εξιχνίασε 42 εγκληματικά δίκτυα, οδηγώντας στην έκδοση 663 ενταλμάτων σύλληψης.

Στην κορυφή της λίστας των παράνομων προϊόντων βρέθηκαν τα αλκοολούχα ποτά, με κατασχέσεις 1,7 εκατ. λίτρων κρασιού, μπύρας και άλλων ποτών. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν το κρασί και τη βότκα, ωστόσο υπήρξαν και άλλες απάτες που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των τροφίμων και τη φοροδιαφυγή. «Η νοθεία του αλκοόλ παραμένει μια σοβαρή απειλή για τους καταναλωτές, ενώ επηρεάζει αρνητικά τους νομότυπους παραγωγούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Europol.

Στο στόχαστρο της επιχείρησης OPSON X βρέθηκαν, επίσης, απάτες στον κλάδο του μελιού, όπου ανθεί η πώληση γλυκαντικών σιροπιών ως μέλι από ορισμένους επιτήδειους. Συνολικά, έγιναν 495 έλεγχοι για τέτοιες πρακτικές νοθείας στις ΗΠΑ, στο Λιχτενστάιν, στη Σκωτία, στη Σερβία και στην Ελβετία, καθώς και σε μέλη της ΕΕ, όπως η χώρα μας, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος, μεταξύ άλλων. Οι ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι το 7% των προϊόντων που ελέγχθηκαν δεν ήταν νόμιμα, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν 51.000 κιλά νοθευμένο μέλι.

«Το νοθευμένο μέλι κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970, όταν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έγινε ευρέως διαθέσιμο. Για να αυξήσουν τον όγκο και τα παράνομα κέρδη, οι εγκληματίες προσθέτουν πολύ φθηνότερο σιρόπι καλαμποκιού στο γνήσιο μέλι», εξηγεί η Europol.