Κατέβηκαν οι διακόπτες άρδευσης στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου λόγω οφειλών στη ΔΕΗ

Σε οικονομικό αδιέξοδο -Ζητάει πολιτική λύση

Χωρίς ρεύμα είναι από εδώ και μέρες τα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου σε Αμπελώνα, Βρυότοπο, Γιάννουλη και Φαλάνη, αφού η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών του οργανισμού προς την επιχείρηση.

Οι οφειλές του ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1.200.000 είναι τόκοι. Χθες η διοίκηση του Οργανισμού κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία εξετάστηκαν στο δικαστήριο και αναμένεται η απόφαση, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή δεν θα είναι θετική για τους αρδευτές.

Σωτ. Τζούφας: Η μάχη είναι άνιση

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου Σωτήρη Τζούφα «το οικονομικό αδιέξοδο του Οργανισμού είναι μεγάλο. Το δίκτυο λόγω παλαιότητας έχει πολλές απώλειες νερού, ενώ απαιτεί αυξημένη κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον οι κλοπές στο πολλών χιλιομέτρων δίκτυο του Οργανισμού είναι καθημερινό φαινόμενο. Μόνο τη φετινή χρόνια έχουμε πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών 350.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες 72.000 ευρώ λόγο κλοπής 30 πομόνων. Το δίκτυο του ΤΟΕΒ αποσκοπεί στην άρδευση 7.000 στρεμμάτων, ενώ οι αρδευτές όσο καλή διάθεση και αν έχουν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εισφορές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι θύματα παγετού και σεισμού.

Οι οφειλές των αρδευτών μελών μας προς τον Οργανισμό ανέρχονται σε 150.000 ευρώ, ενώ η Πολιτεία τους δίνει το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τις οφειλές σε 120 δόσεις. Ουσιαστικά εμείς κάθε χρόνο προσδοκούμε 15.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι άνισα, στη μάχη που κάνουμε να τακτοποιήσουν τις οφειλές μας στη ΔΕΗ. Γι΄αυτό θεωρώ ότι η μόνη λύση πρέπει να δοθεί είναι πολιτική και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί με τις θερμοκρασίες που περιμένουμε, εάν μέχρι τη Δευτέρα δεν έχουμε νερό, χιλιάδες στρέμματα θα «καούν» από λειψυδρία».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα

Την ίδια ώρα ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τη ΔΕΗ να συνδέσει άμεσα όλες τις πομόνες και το κράτος με την περιφέρεια να μεριμνήσει την κατασκευή για την υπογειοποίηση του δικτύου, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις πομόνες που σπαταλούσαν το νερό στον κεντρικό αύλακα για τα χρόνια που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο το πότισμα στην περιοχή. Καλεί δε όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι πομόνες.

Αναλυτικά: Ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα παίρνει θέση για την διακοπή του ρεύματος των πομονών του ΤΟΕΒ, λέγοντας πως 40 χρονιά τώρα φτάνει ποια η κοροϊδία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «άλλη μια χρονιά για τους αγρότες που ποτίζουν τα χωράφια τους από το δίκτυο του ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ Τυρνάβου βλέπουν να εκβιάζονται από τη ΔΕΗ, κόβοντας το ρεύμα από όλες τις πομόνες μεσούσης της αρδευτικής περιόδου λόγο των χρεών του Οργανισμού. Αλλά τον λόγο τον κρύβουν επιμελώς. Πέρασαν πάνω από 40 χρόνια που δεν έγιναν τα δίκτυα υπόγεια και γι’ αυτό το λόγο υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις καθώς γνώριζαν το πρόβλημα. Θέλουμε να γνωρίζουμε αυτόν τον λόγο που δεν υπογειοποιήθηκαν τα δίκτυα στην περιοχή.  Ένα 50% του Νερού πηγαίνει στα αυλακιά και όχι στα χωράφια.

Όλο αυτό το νερό είναι που σπαταλιέται είναι ρεύμα. Φταίνε διαχρονικά και οι νομάρχες και περιφερειάρχες που δεν έκαναν τίποτα για να γίνει το έργο υπόγειο πάρα μόνο κάποιες εξαγγελίες. Επίσης ,η ΔΕΗ μαζί με κάποιες κυβερνήσεις αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος σε μια μόνο χρονιά έως και 300%  ,οι διοικήσεις του Οργανισμού οι οποίες δεν διεκδίκησαν  αγωνιστικά την υπογειοποίηση του έργου καθώς και μερικοί αγρότες που έχουν παλιά χρέη στον Οργανισμό. Μεγάλη πληγή για τον Οργανισμό είναι και οι κλοπές που γίνονται κάθε χρόνο στα αντλιοστάσια.

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τη ΔΕΗ να συνδέσει άμεσα όλες τις πομόνες και το κράτος με την περιφέρεια να μεριμνήσει την κατασκευή για την υπογειοποίηση του δικτύου ,αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τις πομόνες που σπαταλούσαν το νερό στον κεντρικό αύλακα για τα χρόνια που λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο το πότισμα στην περιοχή. Τέλος, καλούμε όλους τους αγρότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι πομόνες».