Καθαρά τα ψάρια του Παγασητικού στη Μαγνησία

Συνεχείς μετρήσεις από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», στα όριά τους οι αλιείς

«Ο Παγασητικός είναι ένας μεγάλος, ζωντανός κόλπος, ο οποίος μπορεί να έχει επηρεαστεί από τον μεγάλο όγκο φερτών υλικών που συσσωρεύθηκε εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο, το περιβάλλον του δεν είναι τοξικό, εξού και δεν υπάρχουν νεκρά ψάρια. Αδίκως, λοιπόν, έχει στοχοποιηθεί η επαγγελματική κατηγορία των αλιέων».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Παναγιώτης Χατζηνικολάου (φωτό), σε συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο Παράκτιων Αλιέων Μαγνησίας, στο περιθώριο των συναντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, οι αναλυτικές χημικές μετρήσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στον Παγασητικό.

«Η θολερότητα που υπάρχει δεν κρίνεται ανησυχητική. Εξετάζεται επισταμένως η πιθανότητα να έχει δημιουργηθεί πλεονάζον φυτοπλαγκτόν, το οποίο προϋπήρχε, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ενώ οι χημικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι δεν υπάρχουν βαρέα μέταλλα. Συνεπώς, οποιαδήποτε παρότρυνση σχετικά με τη μη κατανάλωση των ψαριών είναι αδικαιολόγητη και δεν βασίζεται σε καμία επίσημη εργαστηριακή ανάλυση».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιο για τη ρύπανση, «θα συνεχίσει τις παρατηρήσεις στον Παγασητικό κόλπο και θα επιχειρήσει να ενημερώσει υπεύθυνα τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι αλιείς».

«Fake news» οι ισχυρισμοί περί ακαταλληλότητας των υδάτων

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, το οποίο καταρρίπτει κάθε «αντιεπιστημονική προσπάθεια δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων και fake news», σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των υδάτων του Παγασητικού κόλπου. Σύμφωνα με τις έρευνές του, αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα και από τις μετρήσεις που διενεργήθηκαν σε βαθύτερα τμήματα, όπου διαπιστώθηκε η δυναμική επανάκαμψης και αποκατάστασης της υδρόβιας χλωρίδας.

Σε απόγνωση οι ψαράδες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μαγνησίας, Παναγιώτης Περράκης (φωτό), επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την καταλληλότητα των ψαριών, για αυτό δεν έχει απαγορευθεί και το ψάρεμα».

Τονίζει, ωστόσο, ότι «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που συντηρείται δυστυχώς και από κάποιους συναδέλφους, έχει παγώσει κάθε εμπορική δραστηριότητα, οδηγώντας ορισμένους αλιείς στα όρια της οικονομικής απόγνωσης».

Ο ίδιος καλεί τους επίσημους φορείς που διεξάγουν τις έρευνες να τοποθετηθούν άμεσα, ξεδιαλύνοντας μια και καλή το τοπίο. «Εμένα, ως ψαρά, ο κόσμος δεν με πιστεύει όταν λέω ότι τα ψάρια μας είναι καθαρά», ισχυρίζεται.

Τέλος, ο κ. Περράκης διευκρινίζει ότι οι αλιείς του Παγασητικού προωθούν την ψαριά τους μόνο στην αγορά της Μαγνησίας, άρα αδίκως έχουν στοχοποιηθεί συνάδελφοί του από τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.