Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Κάθε επένδυση στην αγροτική έρευνα δίνει προστιθέμενη αξία στην ελληνική γεωργία

Επετειακή εκδήλωση Ινστιτούτου Βιομηχανικών Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας
04/04/2023
4' διάβασμα
kathe-ependysi-stin-agrotiki-erevna-dinei-prostithemeni-axia-stin-elliniki-georgia-289370

Η πολύτιμη συνεισφορά της αγροτικής έρευνας και των ινστιτούτων στη διατήρηση και στην αξιοποίηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, καθώς και στη βελτίωση πολλών γηγενών ποικιλιών, που διασφαλίζουν το αύριο της ελληνικής γεωργίας, αναδείχθηκε, κατά τη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε στη Λάρισα ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του εμβληματικού για την ιστορία της χώρας Ινστιτούτου Βιομηχανικών Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ).

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθηγητής στο ΓΠΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, υπερασπίστηκε το πολλαπλασιαστικό υλικό των ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, «το οποίο είναι καλύτερο από το εισαγόμενο, γιατί είναι προσαρμοσμένο στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες» και αναφέρθηκε «στα προγράμματα βελτίωσης φυτών, τα οποία προσφέρουν ποικιλίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παραγωγών και των καταναλωτών, συνεισφέροντας στην επισιτιστική επάρκεια της χώρας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία εντοπισμού, καταγραφής και διάσωσης όλου του ιστορικού αρχείου και των μηχανημάτων-οργάνων του Οργανισμού από ειδικούς του κλάδου και τον Νοέμβριο θα εκδοθεί τόμος που θα εμπεριέχει όλη την ιστορία της αγροτικής έρευνας στην Ελλάδα. Με το υλικό αυτό, θα δημιουργηθεί Γεωργικό Μουσείο και, με τη βοήθεια του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, θα έχει έδρα τη Λάρισα. Από την πλευρά του, ο Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στον κοινό βηματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην αγροτική έρευνα και στην πιστοποίηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων, όπως επίσης και στην κατάρτιση των νέων παραγωγών στις νέες τεχνολογίες, στην ευφυή γεωργία κ.ά. Ακόμη, επανέφερε την πρότασή του για αναβάθμιση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, με τον τίτλο «Όαση απασχόλησης και καινοτομίας».

Ο πρώην υπουργός, καθηγητής στο ΑΠΘ, Αθ. Τσαυτάρης, κάλεσε όλους τους φορείς να εμπιστευτούν τους νέους επιστήμονες και αγρότες, ενώ αναφέρθηκε στην παγκόσμια πορεία του βαμβακιού. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κ. Καραντινινής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών υποστήριξε ότι «πολύ σύντομα, λόγω κλιματικής κρίσης, η συζήτηση θα στραφεί στο άζωτο και όχι τόσο στο διοξείδιο του άνθρακα», σημειώνοντας ότι «η ανθρώπινη παρέμβαση στην πρόκληση αζώτου είναι μεγαλύτερη από ό,τι στον άνθρακα».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη λύπη του για τη μείωση των κονδυλίων που διατίθενται στην αγροτική έρευνα, αν και έχει αποδειχθεί –βάσει μελετών και κόστους απόδοσης– πως η ανταπόδοσή της είναι η καλύτερη δυνατή. Ο ίδιος έκλεισε την ομιλία του με παραδείγματα καλών διεθνών γεωργικών πρακτικών, όπως στη Δανία, όπου οι αγρότες απαίτησαν και πέτυχαν την ιδιωτικοποίηση –αλλά για λογαριασμό τους– ερευνητικών ινστιτούτων και στον Καναδά για τη χρήση μηδενικής σάρωσης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή.

Στην 100ετή παρουσία και προσφορά στην αγροτική έρευνα του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας αναφέρθηκε ο διευθυντής Δ. Βλαχοστέργιος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους βουλευτές Χρ. Κέλλα (ΝΔ), Βασ. Κόκκαλη (αναφέρθηκε στο ειδικό πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών το οποίο τρέχει αυτήν τη στιγμή και δημιουργήθηκε επί υπουργίας του), Λ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ), του εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης καθηγητή Αλ. Παπαχατζή και του αντιδημάρχου Λαρισαίων, Π. Νταή.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ απέδωσε τιμητικές πλακέτες στους δύο καθηγητές κ.κ. Τσαυτάρη, Καραντινινή, στον συντονιστή της εκδήλωσης, δημοσιογράφο Γ. Ρούστα, καθώς και στους μουσικούς Φρόσω Αστ. Κτιστάκη (πιάνο), Ευδοκία Χώτα (βιολί) και Δημήτρη Χατζούλη (όμποε) για το μουσικό ταξίδι στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών. Η εκδήλωση έκλεισε με γευσιγνωσία εδεσμάτων με ποικιλίες οσπρίων, δημιουργίας του ΙΒΚΦ, με την επιμέλεια της ομάδας Μαγειρικής του ΙΕΚ Όμηρος.