Η καύση των σιτοκαλαμιών «καίει» τις επιδοτήσεις όλων των χωραφιών

Το παράπονο αγρότη από τα Μύρα

Η καύση των σιτοκαλαμιών «καίει» τις επιδοτήσεις όλων των χωραφιών

Έκπληκτος έμεινε αγρότης από τα Μύρα Λάρισας όταν έλαβε σχετικό ειδοποιητήριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο του γνωστοποιούσε ότι ελέω φωτιάς που ξέσπασε σε ένα από τα χωράφια του (στις 5 Οκτωβρίου), θα λάβει μειωμένη κατά 3% την ενιαία ενίσχυση (επιδότηση) που δικαιούται απ όλα τα χωράφια του.

Όπως είναι γνωστό από το 2015 ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιώντας Ευρωπαικό Κανονισμό τιμωρεί με 3% επί του συνόλου των επιδοτήσεων την παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και επιβάλει κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης. Σε περίπτωση επανάληψης, το ποσοστό τριπλασιάζεται.

Το γεγονός ότι η προβλεπόμενη ποινή (3%) αφορά το σύνολο των εκτάσεων που δήλωσε στο ΟΣΔΕ και όχι την ενίσχυση που προέκυπτε από την έκταση που κάηκε, φαίνεται να αγνοούσε ο συγκεκριμένος αγρότης (σίγουρα και πολλοί ακόμη συνάδελφοι του), ο οποίος «έχασε» τη γη κάτω από τα πόδια του, όταν έλαβε την λυπητερή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο αγρότης διαμαρτύρεται για την σκληρότητα της σχετικής απόφασης, λέγοντας τα εξής: Τι νόημα έχει να τιμωρούμε για το σύνολο των χωραφιών μου (200 στρέμματα), όταν κάηκε ένα χωράφι μου (μόλις 5 στρ). Αν είναι έτσι γιατί να μην κάψω και τα υπόλοιπα χωράφια. Δηλαδή για το καμένο χωράφι στο χωριό μου θα χάσω την επιδότηση και γι΄αυτά που έχω σε άλλες περιοχές. Είναι δίκαιο» αναρωτιέται και προσθέτει: Σε μια περίοδο την οποία το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, ο καιρός μας δημιουργεί προβλήματα και δεν αποζημιωνόμαστε από τον ΕΛΓΑ, κάθε απώλεια επιδότησης είναι καταστροφική».

Οι λυπητερές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος οι επιστολές που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραβάτες αγρότες του νομού είναι πολλές (αγγίζουν τις 1000!), στις οποίες, αφού υπενθυμίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, επικαλείται το έγγραφο της Πυροσβεστικής «με βάση το οποίο διαπιστώθηκε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών σε έκταση, το γεωγραφικό στίγμα της οποίας αντιστοιχεί» σε αγροτεμάχιο που δηλώθηκε από τον αγρότη στην «Ενιαία Αίτηση της Εκμετάλλευσης» και του δίνει τη δυνατότητα υποβολής σχετικής ένστασης.

Για να προχωρήσει κάποιος αγρότης σε καύση της έκτασης του (συνηθίζεται λίγο πριν την σπορά) θα πρέπει να αιτιολογήσει στη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας ότι το χωράφι του έχει προσβληθεί από ασθένεια-ζιζάνιο κι αφού λάβει τη σχετική άδεια από την προαναφερόμενη υπηρεσία και την ΠΥΛ, να το κάνει σε προκαθορισμένη ημερομηνία. Κάποιοι ακολουθούν την διαδικασία, άλλοι πάλι όχι. Το πρόβλημα είναι ότι «μαζί με τα ξηρά καίγονται και τα χλωρά», αφού κινδυνεύει με τιμωρία και ο αγρότης που δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (αντιπυρικές ζώνες, περιφερειακά του χωραφιού) και επεκτάθηκε η φωτιά και στην έκταση του.