Κάζου Μάρτζου: Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο – Πρόστιμο πώλησής του έως και 50.000 ευρώ (βίντεο)

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας βρίσκεται στη μέση της Τυρρηνικής Θάλασσας. Εκεί, οι βοσκοί παράγουν το κάζου μάρτζου (casu marzu), ένα τυρί μολυσμένο με σκουλήκια που, το 2009, το Guinness World Records το ανακήρυξε ως το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο.

Το κάζου μάρτζου παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί της Σαρδηνίας. Το τυρί περιέχει ζωντανά σκουλήκια και αποτελεί μέρος της τροφικής κληρονομιάς του τόπου. Αποτελείται από πρόβειο γάλα και ανήκει στην οικογένεια πεκορίνο. Μετά τη ζύμωση, το τυρί αφήνεται να αποσυντεθεί με τη βοήθεια της πεπτικής δράσης των προνυμφών μύγας, που εισάγονται στο τυρί αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Λόγω της δράσης των προνυμφών, το τυρί γίνεται πολύ μαλακό και υγρό.

Στη συνέχεια, ο τυροκόμος ανοίγει την κορυφή – η οποία είναι σχεδόν ανέγγιχτη από σκουλήκια – για να βγάλει μια κουταλιά από την κρεμώδη… λιχουδιά. Μερικοί ντόπιοι το περιστρέφουν μέσα σε φυγοκεντρωτή για να αναμείξουν τα σκουλήκια με το τυρί. Άλλοι το προτιμούν ως έχει, απολαμβάνοντας την αυθεντική γεύση και υφή του.

Tο κάζου μάρτζου έχει έντονη γεύση, που αφήνει μια πικάντικη επίγευση στο τέλος, η οποία  παραμένει για ώρες.

Κάποιοι λένε ότι είναι αφροδισιακό. Άλλοι λένε ότι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς τα σκουλήκια θα μπορούσαν να επιβιώσουν από το μάσημα και να δημιουργήσουν προβλήματα, όπως μικρο-διατρήσεις στο έντερο, όμως μέχρι στιγμής, καμία τέτοια περίπτωση δεν έχει συνδεθεί με το κάζου μάρτζου.

Acer Image

«Η μόλυνση από σκουλήκια είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί τη μαγεία αυτού του τυριού», είπε στο CNN ο 29χρονος Paolo Solinas, γαστρονόμος της Σαρδηνίας.

«Μερικοί βοσκοί βλέπουν το τυρί ως μοναδική προσωπική ευχαρίστηση, κάτι που μόνο λίγοι και εκλεκτοί μπορούν να δοκιμάσουν», προσθέτει ο Solinas.

Το νομικό καθεστώς για το τυρί δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το κάζου μάρτζου είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν.

REDA&CO VIA UNIVERSAL IMAGES GROUP VIA GETTY

Ωστόσο, από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.

Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ντόπιους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα προϊόν που διατηρεί ζωντανή την αρχαία παράδοση.

Το τυρί έχει πολλά διαφορετικά ονόματα, όπως casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Κάθε υποπεριοχή του νησιού έχει τον δικό της τρόπο παραγωγής χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη γάλακτος.

Μια διαφορετική ποικιλία αυτού του τυριού είναι επίσης διαθέσιμη στο νησί της Κορσικής. Αποτελεί ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής και καταναλώνεται κυρίως σε γάμους και γιορτές. 

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως το κάζου μάρτζου θεωρείται από τους λάτρεις της Σαρδηνίας μη ασφαλές για κατανάλωση όταν τα σκουλήκια στο τυρί έχουν πεθάνει.

Πηγή: CNN . ertnews.gr