ΚΕΔΕ: Ισότιμο ρόλο στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ζητούν οι δήμοι

Το ζήτημα της θεσμικής υποεκπροσώπησης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Καφαντάρη, εκπροσωπώντας και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι «ο περιορισμένος ρόλος των δήμων από τον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού αποτελεί δημοκρατικό, αναπτυξιακό και λειτουργικό έλλειμμα» και έχει ως συνέπεια την περιορισμένη απορρόφηση πόρων και την αδυναμία ωρίμανσης και εκτέλεσης αναγκαίων έργων σε τοπικό επίπεδο.
Η ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας στους ευρωβουλευτές διάφορων χωρών, μεταξύ των οποίων και του Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργου Αυτιά, πως «χωρίς τους δήμους δεν υπάρχει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», παρουσίασε σειρά τεκμηριωμένων προτάσεων, μεταξύ των οποίων:
- Ενσωμάτωση της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα στάδια διακυβέρνησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων: Από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, μέχρι την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.
- Δέσμευση διακριτών χρηματοδοτικών πόρων υπέρ των δήμων, με δυνατότητα εκχώρησης ή συνεπιμέλειάς τους από θεσμικό φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Συστηματική συμμετοχή της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ στη διαμόρφωση των προσκλήσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα και έγκαιρη ενημέρωση των δικαιούχων.
- Θεσμική πρόβλεψη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, αρμόδιας για τους πόρους και τις δράσεις που αφορούν αποκλειστικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ τόνισαν στους ευρωβουλευτές την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τις εσωτερικές ανισότητες εντός της Αυτοδιοίκησης. «Έχοντας υπόψη τις αδυναμίες των ΟΤΑ –όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η απουσία σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και οι ανισότητες στον βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας ανάμεσα στους δήμους– είναι επιτακτική η εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος υποστήριξης και αναβάθμισης της διοικητικής ικανότητάς τους. Πρόκειται για κρίσιμη προϋπόθεση, ώστε να μπορέσουν όλοι οι δήμοι, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τοποθεσίας, να αξιοποιήσουν ισότιμα τις ευκαιρίες του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου», επεσήμαναν. Και πρόσθεσαν: «Η ΚΕΔΕ, με ισχυρή πολιτική βούληση και τεκμηριωμένο λόγο, δηλώνει παρούσα και έτοιμη να διεκδικήσει τον ρόλο που της αναλογεί. Οι δήμοι της χώρας δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εκτελεστικοί βραχίονες, αλλά ως στρατηγικοί εταίροι του κράτους στη χάραξη και στην εφαρμογή πολιτικών. Η ΚΕΔΕ διεκδικεί θεσμική ισοτιμία, στρατηγικό ρόλο και άμεση συμμετοχή στον εθνικό και ευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Για την Αυτοδιοίκηση, που παράγει έργο, εγγυάται συνοχή και φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες».
Από την ελληνική αντιπροσωπεία, εκτός του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Καφαντάρη, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αντώνιος Γκουντάρας, δήμαρχος Αγιάς, πρόεδρος της Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Συνοχής, Πράσινο Ταμείο) και ο Ιωάννης Γούπιος, διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Περιβάλλοντος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ ΑΕ).
«Όχι» στην πρόταση Στουρνάρα για τον ΕΝΦΙΑ
Κάθετα αντίθετο με την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τάχθηκε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
«Η θέση μας για τον ΕΝΦΙΑ είναι διατυπωμένη σε όλα μας τα συνέδρια. Αν πρόκειται να προστεθεί το σύνολο του ΕΝΦΙΑ στους πόρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), τους οποίους ήδη λαμβάνουμε, βεβαίως και τον θέλουμε. Αλλά αυτό που ο κ. Στουρνάρας ξεκάθαρα λέει είναι να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έτσι να επέλθει μια οικονομική ανακούφιση και εξορθολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού, προφανέστατα αφαιρώντας τα ποσά αυτά από τους ΚΑΠ. Η απάντησή μας στην πρόταση Στουρνάρα είναι ξεκάθαρη, ‘‘να μας λείπει το βύσσινο’’».
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία επαναφέρει την πρόταση να εκχωρηθεί ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, τα έσοδα του οποίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, «θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος των μεταβιβαστικών πληρωμών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ) προς τους ΟΤΑ, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο πόρους του ΚΠ προς άλλες χρήσεις».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «φυσικά και θέλουμε περισσότερα χρήματα από αυτά που λαμβάνουμε σήμερα και τα οποία υπολείπονται αυτών που δικαιούμαστε, σύμφωνα με το άρθρο 259 του ν.3852/2010, ο οποίος είναι σε αναστολή. Δηλαδή, το 20% από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το 12% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και το 50% του συνόλου των ετήσιων εισπράξεων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που μας κάνουν 6,2 δισ. ευρώ».