Κέδρος Καρδίτσας: Παραγωγή αλεύρων σε παραδοσιακό νερόμυλο

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει ένας παραδοσιακός νερόμυλος στην παραγωγή αλεύρων ολικής άλεσης, χωρίς συντηρητικά και με υψηλή διατροφική αξία, προχωρά με ιδιαίτερη επιτυχία ο Γιώργος Παπαγεωργίου από το Κέδρο Καρδίτσας. Ο νερόμυλος, που ουσιαστικά αποτελεί περιουσία του χωριού, καθώς αναπαλαιώθηκε με χρήματα των ντόπιων, είναι επισκέψιμος σε όλους, έχει ενταχθεί στα θεματικά πεδία του Αγροτουρισμού, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους στην παρασκευή αλεύρων (από ρεβίθι, ρύζι, καλαμπόκι).

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου αγοράζει μόνο ελληνικά σιτάρια και μέσα από μία πολύ προσεγμένη διαδικασία παράγει μαλακό και σκληρό άλευρο, Ζέας, καλαμποκάλευρο, ρεβιθάλευρο, ριζάλευρο, στριφτάρια και μακαρόνια, τα οποία προωθεί στην παρούσα φάση σε παντοπωλεία και αρτοποιία σε Καρδίτσα και Λάρισα και πολύ σύντομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα ζυμαρικά του πρόκειται να βρεθούν στο μενού εστιατορίων πολυτελείας της πρωτεύουσας.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, «ο νερόμυλος λόγω της άψογης λειτουργίας του φράγματος Σμοκόβου, το οποίο φροντίζει, ώστε το νερό να επαρκεί 365 μέρες τον χρόνο, διαθέτει πάντα νερό στο αυλάκι.

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα υδροκίνητης, προβιομηχανικής εγκατάστασης, με οριζόντια φτερωτή, η λειτουργία της οποίας, βασίζεται στην ελεγχόμενη παροχή νερού, που με την πτώση του από ψηλά θέτει σε λειτουργία τους αλεστικούς μηχανισμούς. 

Η παραγωγική του δυνατότητα ανέρχεται μόνο σε 25-30 κιλά σιτάρι την ώρα και γι’ αυτό η επιλογή μας αφορά αποκλειστικά ποιοτικά προϊόντα.

Η παραγωγική διαδικασία προβλέπει αλώνισμα, εν συνεχεία καθαριστήριο από ξένα σώματα (φλούδια και καλαμιές του χωραφιού), ακολουθεί νερό και στέγνωμα στον ήλιο. Είναι το τελευταίο στάδιο πριν από το ζύμωμα».

neromylos-kedros-karditsa

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress