Κεφαλόβρυσο Τρικάλων: Τα μυστικά του παραδοσιακού Μερτσιώτικου τσίπουρου

Η παρασκευή τσίπουρου είναι ο τρόπος να εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται το σταφύλι. Πρώτη ύλη του τσίπουρου είναι τα στέμφυλα όπως ονομάζονται, δηλαδή ό,τι απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, όπως οι φλούδες του σταφυλιού, τα κουκούτσια και η σάρκα. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ύλη που θα φτάσει στο αποστακτήριο για να γίνει το τσίπουρο με τη μέθοδο της απόσταξης πρέπει νωρίτερα να έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση, μία διαδικασία που κρατά περίπου μήνα

Στο χρονικό διάστημα αυτό, το γλεύκος όπως λέγεται, βρίσκεται σε δοχεία ανοιχτά στον αέρα.

Έπειτα το τσίπουρο παράγεται με την διαδικασία της απόσταξης. Πρακτικά, βράζει το μείγμα και οι ατμοί που δημιουργούνται περνούν από έναν σωλήνα, όπου με την αλλαγή θερμοκρασίας υγροποιούνται και στάζει το τσίπουρο.

Με οδηγό όλα τα παραπάνω και εδώ στο τόπο μας, τη περίοδο αυτή, όσοι έχουν αμπέλια ασχολούνται με τη διαδικασία αυτή.

 

Το αποτέλεσμα είναι…τα ποτήρια σπιτιών και μαγαζιών του χωριού να γεμίζουν με τσίπουρο ντόπιο και αγνό. Τσίπουρο παραδοσιακό μερτσιώτικο με γλυκάνισο, στη προκειμένη περίπτωση. 

Το φωτογραφικό υλικό είναι του Κωνσταντίνου Μόρφου από το αποστακτήριο του Αχιλλέα Οικονόμου.

Πηγή: kefalovrison.blogspot.com