Τα κελάρια των οινοποιείων άνοιξαν, με αφορμή την ημέρα Οινοτουρισμού

Ημέρα αφιερωμένη στον Οινοτουρισμό, μια σύγχρονη εναλλακτική μορφή τουρισμού, ήταν η περασμένη Κυριακή. Οι οινοπαραγωγικές περιοχές της Θεσσαλίας είχαν την τιμητική τους, καθώς η Ένωση Οινοπαραγωγών Θεσσαλίας και η Ένωση Οινοπαραγωγών Κεντρικής Ελλάδας διοργάνωσαν εκδηλώσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά τα οινοποιεία στο κοινό.

Αρκετοί φίλοι του οίνου ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, δοκίμασαν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και ενημερώθηκαν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου, που μόλις ολοκληρώθηκε. Στον Νομό Λάρισας άνοιξαν τις πόρτες τους τα εξής οινοποιεία: Κτήμα Όλοινος (Λόλας – Φτίκας) στην Ελασσόνα, Ντούγκος στην Ιτέα Τεμπών και Τζανακούλη στη Μεσοράχη. Στον Νομό Καρδίτσας: Καραθάνος στο Παλιούρι και Φίλια Γη στη Φίλια. Στον Νομό Τρικάλων: Κτήμα Θεόπετρα. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα στον κόσμο που επισκέφθηκε τις μονάδες να βιώσει μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία οινοτουρισμού.

Στο επισκέψιμο κελάρι της Οινοποιίας Ελασσόνας Γ. Λόλα-Γ. Φτίκα, οι επισκέπτες γεύτηκαν αρώματα από την περιοχή της Καλούδας στην Ελασσόνα, ενώ, επίσης, δοκίμασαν εξαιρετικά κρασιά που παράγονται στην περιοχή και κατακτούν την εγχώρια, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά. Ήδη, εξάγονται σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Σουηδία.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε και η γαστρονομία της Ελασσόνας, με τον Κώστα Προβατά να συνδυάζει τα γνωστά σε όλους τυριά της υπαίθρου με το κατάλληλο κρασί, ενημερώνοντας το κοινό και για τους ταιριαστούς συνδυασμούς οίνου και φαγητού.