Κελυφωτό φιστίκι: Τον Δεκαπενταύγουστο η συγκομιδή, κυνηγάνε τις περσινές καλές τιμές οι παραγωγοί

Στην τελική ευθεία της παραγωγής μπαίνει η συλλογή του κελυφωτού φιστικιού, με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για ξεκίνημα της συλλογής μετά τις 15 Αυγούστου. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η παραγωγή θα είναι αρκετά ικανοποιητική, ωστόσο το επίπεδο των τιμών δεν έχει
καθοριστεί ακόμα.

Οι περσινές υψηλές τιμές, ακόμα και πάνω από 10 ευρώ το κιλό, δημιούργησαν, όπως είναι φυσικό, αρκετές προσδοκίες στους παραγωγούς. Σε ό,τι αφορά τις Τρίτες Χώρες παραγωγής, η εικόνα που παρουσιάζουν είναι θετική και γίνεται λόγος για μεγάλες αποδόσεις στην Τουρκία και μικρότερες στο Ιράν.

Ο Γιάννης Δημόπουλος, γεωπόνος του συνεταιρισμού «Κελυφωτό Φιστίκι Μώλου» Φθιώτιδας, περιγράφει την πορεία της καλλιέργειας τη φετινή χρονιά: «Η χρονιά θα είναι όψιμη, όμως η παραγωγή δείχνει να είναι καλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από το ευρύτομο και την ψύλλα. Η πρόσφατη χαλαζόπτωση δεν επηρέασε σημαντικά τα δέντρα στην περιοχή μας. Φιστικιές οι οποίες έχουν πάνω από 15 χρόνια και έχουν προσεχθεί από τους παραγωγούς, μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 300 κιλά το στρέμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Μπούργος προέδρος του συνεταιρισμού Μακρακώμης: «Η χρονιά είναι καλή. Η σεπτόρια και το καμαροσπόριο, δύσκολες για την καλλιέργειά μας ασθένειες, δεν έκαναν την εμφάνισή τους και τα δέντρα μας είναι καθαρά. Το πρόβλημα για το επόμενο διάστημα θα είναι η αντιμετώπιση της ψύλλας. Αυτήν τη στιγμή, ελέγχουμε την κατάσταση με ψεκασμούς, με σημαντικό όμως οικονομικό κόστος».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, ο κ. Μπούργος έκανε λόγο για χρονιά η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών, αλλά και στο σημαντικό ζήτημα της καταστροφής φιστικιών από τα αγριογούρουνα.

Στο θέμα της ψύλλας αναφέρθηκε και ο Χρήστος Σάγκος, γεωπόνος και παραγωγός από τον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής: «Υπάρχουν προβλήματα με την εμφάνιση της ψύλλας και ίσως να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή μας. Εκτιμώ όμως ότι η χρονιά θα είναι ικανοποιητική και σίγουρα οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο».

Για αυξημένη παραγωγή άνω του 40% στην περιοχή του κάνει λόγο και ο Χρήστος Κουκουσέλος, μέλος της ομάδας παραγωγών Ακρόδρυων Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, ενώ τονίζει πως και οι έμποροι «δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των φιστικιών μας».

Μειωμένη η παραγωγή στην Αίγινα

Για μειωμένη παραγωγή στο νησί της Αίγινας κάνει λόγο ο Νικόλαος Κουνάδης, στέλεχος του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, φτάνοντας ακόμα, όπως δηλώνει ο ίδιος, και το 50% της μέσης παραγωγής του νησιού. «Οι βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία επηρέασαν σημαντικά την επικονίαση των ανθών, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη σημαντικά. Σε μία καλή χρονιά, όπως ήταν αυτή το 2017, ξεπερνάμε τους 600 τόνους. Στην τρέχουσα περίοδο, όμως, η παραγωγή του νησιού δεν θα ξεπεράσει τους 300 τόνους».