Κελυφωτό φιστίκι: Χρονιά παρενιαυτοφορίας η φετινή, αλλά με σενάρια καλών τιμών

Σε χρονιά μειωμένης απόδοσης λόγω της παρενιαυτοφορίας βρίσκεται η καλλιέργεια της φιστικιάς. Μετά από μία δύσκολη καλλιεργητική περίοδο, τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται με τη συλλογή του καρπού.

Οι εναλλαγές των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα οι τελευταίες υψηλές θερμοκρασίες οψίμισαν την παραγωγή, με επακόλουθο ένα ποσοστό των καρπών να μην έχει ανοίξει. Σημαντικό επίσης είναι και το ποσοστό των κούφιων καρπών. Στον αντίποδα των εξελίξεων δείχνει να κινείται η τιμή του προϊόντος. Οι παραγωγοί γνωρίζουν τι θα φέρει η νέα εμπορική περίοδος και για τον λόγο αυτόν είναι συγκρατημένοι στις εμπορικές πράξεις.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαθά, παραγωγό στο Αμούρι Φθιώτιδας, η μέχρι τώρα εικόνα της συλλογής του καρπού δείχνει ένα ποσοστό 20% κλειστά φιστίκια, σε σύγκριση με το 10% που ήταν την περσινή περίοδο. «Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του καρπού και για αυτό έχουμε τέτοια προβλήματα».

Στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας, όπου δραστηριοποιείται ο ίδιος, έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό οι καλλιέργειες της φιστικιάς και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης, την περίοδο της συλλογής. «Πληρώνουμε 5 ευρώ την ώρα στον κάθε εργαζόμενο, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Σε ένα σημαντικό ποσοστό έχουμε προχωρήσει στην εκμηχάνιση της συλλογής του καρπού, αλλά με δυσκολία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τους εργάτες που χρειαζόμαστε», λέει ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής του προϊόντος, κάνει λόγο για μια χρονιά με αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και ζήτηση για το προϊόν.. «Οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 10 ευρώ, λόγω της έλλειψης του προϊόντος από την αγορά. Επίσης, οι ανταγωνίστριες χώρες δείχνουν να έχουν και αυτές μειωμένες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η ζήτηση του προϊόντος», καταλήγει ο κ. Καλαθάς.

Μειώνονται οι εκτάσεις στην Αίγινα

Για μειωμένες αποδόσεις στην καλλιέργεια της φιστικιάς στην Αίγινα κάνει λόγο ο Νίκος Κουνάδης, προϊστάμενος του συνεταιρισμού φιστικοπαραγωγών του νησιού. Υποστηρίζει ότι είναι μεν χρονιά παρενιαυτοφορίας, όμως η εικόνα θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.

«Η παραγωγή μας δείχνει να είναι μειωμένη κατά 50% στη νέα συλλεκτική περίοδο. Λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή είναι όψιμη πάνω από 10 μέρες και ένα σημαντικό ποσοστό των καρπών παραμένουν ακόμη πράσινοι. Με μία πρώτη εκτίμηση, ένα σημαντικό ποσοστό από αυτους δείχνει να είναι κούφιο, κάτι το οποίο θα επηρεάσει άμεσα το εισόδημά μας», δηλώνει.

Αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας στο νησί, ο κ. Κουνάδης έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη συρρίκνωση των καλλιεργειών τα τελευταία χρόνια, η οποία ξεπερνά ακόμη και το 25%. «Ο τουρισμός και η ζήτηση για στέγαση παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα πολλά χωράφια να αλλάξουν τον προσανατολισμό τους ως προς την εκμετάλλευση, με επακόλουθο από τα 150.000 δέντρα να πέσουμε σε κάτω από 120.000 φέτος».

Μηδενικά τα αποθέματα του συνεταιρισμού στον Μώλο

Για όψιμη συλλογή του καρπού στην περιοχή του Μώλου Φθιώτιδας κάνει λόγο ο Βασίλης Ζυγομήτρος, πρόεδρος του συνεταιρισμού. Υποστηρίζει ότι οι υπερβολικές θερμοκρασίες σοκάρουν τα δέντρα, με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τη διαδικασία της ωρίμανσης.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και στη νέα εμπορική περίοδο, είπε ότι «οι παραγωγοί ξεκινούν από μια καλύτερη αφετηρία, λόγω των ελάχιστων αποθεμάτων». Υποστηρίζει παράλληλα ότι «υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών στην καλλιέργεια της φιστικιάς και αυτό αποδεικνύεται με τις νέες φυτεύσεις, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο».

Πολλά τα κλειστά και τα κούφια στη Λάρισα

Για μειωμένη παραγωγή κάνει λόγο και ο Αχιλλέας Κοτσαμπασούλης, παραγωγός φιστικιού από τη Νέα Λεύκη Λάρισας. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή είναι όψιμη και τα δέντρα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την έλλειψη ημερών σε ψύχος, με αποτέλεσμα να μην έχουν και τις αντίστοιχες αποδόσεις.

Εκτιμά επίσης ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη για τους παραγωγούς σε θέματα τιμών, λόγω της μειωμένης παραγωγής. «Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν από την αγορά και θα πρέπει οι παραγωγοί να μη βιαστούν να πουλήσουν», λέει ο ίδιος.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην εμπορία του προϊόντος προχώρησε στη μετασυλλεκτική διαχείριση, ώστε να πάρει προστιθέμενη αξία και να μην πουλήσει σε χαμηλές τιμές. «Το κλειστό φιστίκι εμπορικά έχει μικρή αξία. Οι μεταποιητές και οι έμποροι κερδίζουν από την αξία του σπασμένου καρπού και για τον λόγο αυτόν έχω στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει.

Χωρίς… ψαχνό τα Ψαχνά

Για αισθητά μειωμένες αποδόσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο στην κεντρική Εύβοια κάνει λόγο ο Κώστας Τζαβάρας, παραγωγός φιστικιών από τα Ψαχνά. «Ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών έχει ξεκινήσει τη συλλογή και οι αποδόσεις δείχνουν σημαντικά μειωμένες».

Επιμένει για αυξημένο κόστος παραγωγής και ειδικότερα των φυτοπροστατευτικών μέσων, αναδεικνύοντας παράλληλα έναν σημαντικό προβληματισμό, που έχει σχέση και με την εμπορία του προϊόντος. «Κάνουμε εισαγωγή φιστικιών από Τρίτες χώρες, όπως Τουρκία, Συρία, Ιράν κ.ά., χώρες δηλαδή που χρησιμοποιούν κατά κόρον απαγορευμένες δραστικές, τη στιγμή που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όλους τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, ενώ τα δικά τους προϊόντα να διακινούνται χωρίς έλεγχο».

Κλείνοντας, εκτίμησε ότι «οι τιμές παραγωγού θα είναι ανεβασμένες, αλλά επειδή υπάρχουν ανάγκες από την πλευρά των παραγωγών, μπορεί να πουλήσουν ακόμα και σε περσινές τιμές».