Kελυφωτό φιστίκι: Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας πιέζει τις τιμές στην Ελλάδα

Αυξημένες οι ποσότητες στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα

Ολοκληρώθηκε σε όλη την Ελλάδα η συλλογή του κελυφωτού φιστικιού και μετά την πρώτη επεξεργασία, αναμένεται η πώληση του προϊόντος. Η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι θετική, με καλές παραγωγές, όπως επίσης και ανεβασμένη την ποιότητα του καρπού. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.

Μπορεί η ψύλλα να έκανε την εμφάνισή της σε πολλές καλλιέργειες, αλλά με τις κατάλληλες επεμβάσεις αναχαιτίστηκε σε μεγάλο ποσοστό. Το παζλ της θετικής αυτής εξέλιξης για την τρέχουσα περίοδο θα μπορούσε να είχε συμπληρωθεί και να ήταν ακέραιο, δυστυχώς όμως υπολείπεται στα θέματα των τιμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά κενά.

Από τα 10 ευρώ και πάνω, όπου έφτασαν να πουλιούνται τα φιστίκια την περσινή περίοδο, οι τιμές που ακούγονται για τη φετινή είναι μειωμένες σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Κουκουσέλο, αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Φιστικιών Θεσσαλίας με έδρα το Στεφανοβίκειο, η παραγωγή της περιοχής σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι αρκετά ανεβασμένη. «Από τους 45 τόνους που συγκεντρώσαμε ως συνεταιρισμός την περσινή περίοδο, φέτος θα ξεπεράσουμε τους 85. Μπορεί πέρυσι να πουλήσαμε το φιστίκι με 9,40 ευρώ το κιλό, δυστυχώς όμως, για τη νέα εμπορική περίοδο, εν μέσω πανδημίας, οι συζητήσεις που γίνονται είναι να κρατηθεί πάνω από τα 7 ευρώ».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βασίλη Ζυγομήτρου, προέδρου του Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Μώλου Φθιώτιδας. «Η ποσότητα και η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος ήταν αρκετά ανεβασμένες, σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Υπολογίζουμε για την περιοχή ευθύνης του συνεταιρισμού μας να ξεπεράσουμε φέτος τους 600 τόνους».

Προβληματισμένος όμως έδειξε για το θέμα των εισαγωγώKελυφωτό φιστίκιν διότι, όπως είπε, «η Τουρκία, λόγω της πτώσης της λίρας, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές του δικού μας προϊόντος. Όπως εμείς, έτσι και αυτοί για τη φετινή περίοδο είχαν καλές αποδόσεις. Το ίδιο ισχύει και για το Ιράν, αλλά και για την Αμερική».

Από την άλλη πλευρά, τιμές πάνω από 8,5 ευρώ ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας. Μία διαφορετική εικόνα και προσέγγιση στο θέμα αυτό παρουσιάζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Σταμπουλής. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» «ο συνεταιρισμός γνωστοποίησε τις τιμές, οι οποίες προσεγγίζουν τα 8,70 ευρώ το κιλό για τα ανοιχτά φιστίκια και 6,30 για τα κλειστά. Είναι μία τιμή η οποία δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς του νησιού μας να καλύψουν σε μεγάλο ποσοστό το κόστος παραγωγής, αλλά και να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας».

Διακίνηση χωρίς παραστατικά

Μέσα από το ρεπορτάζ και τις συζητήσεις με τους παραγωγούς, προέκυψε το πρόβλημα της διακίνησης του προϊόντος χωρίς παραστατικά. Η πρακτική αυτή, που εφαρμόζεται από πολλούς παραγωγούς και εμπόρους, δυναμιτίζει τα θεμέλια των συνεταιριστικών οργανώσεων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.