ΗΠΑ: Κενά στους μηχανισμούς ασφαλείας για τα κελυφωτά που εξάγονται στην ΕΕ

kelifota-fistikia-exagoges

Πρόσφατος έλεγχος της ΕΕ εντόπισε ελλείψεις στο αμερικανικό σύστημα για την πρόληψη της εμφάνισης αφλατοξινών στα φιστίκια σε κέλυφος, μετά από αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια (σ.σ. φέτος έχουν ήδη καταγραφεί έξι στον αριθμό). Οι εν λόγω ουσίες είναι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες.

Ο έλεγχος για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε χώρα τον Σεπτέμβρη του περασμένου έτους. Η ομάδα ελέγχου επισκέφθηκε δύο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας-εξαγωγής, τρεις εκμεταλλεύσεις φιστικιού στην Καλιφόρνια, και δύο τελωνειακά εργαστήρια εγκεκριμένα από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στο λιμάνι του Oakland.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν η παντελής έλλειψη προληπτικών μέτρων για τα φιστίκια που εξάγονται στην ΕΕ. «Όταν το φορτίο προορίζεται για εξαγωγή, δεν υπάρχει κανένας επίσημος έλεγχος. Εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν εάν η παρτίδα θα ελεγχθεί και εάν θα εφαρμοστεί η διαδικασία της δειγματοληψίας» αναφέρεται στην έκθεση της ομάδας ελέγχου.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, η επιτροπή διαχείρισης για τα φιστίκια (ACP) που έχει συσταθεί από τους ίδιους τους Αμερικανούς φιστικοπαραγωγούς, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα πιστοποίησης για τις αφλατοξίνες όσον αφορά τις εξαγωγές προς την ΕΕ. Η ACP θα αναπτύξει επίσης μια διαδικασία που θα διασφαλίζει για πρώτη φορά στα χρονικά τη διερεύνηση των βασικών αιτίων των επίμαχων συμβάντων, λογοδοτώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε καταγραφή που θα γίνεται από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) της ΕΕ. Τέλος, το πρόγραμμα θα επιδιώξει την καθιέρωση διαδικασιών δειγματοληψίας που θα πληρούν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ο όγκος των αμερικανικών εξαγωγών φιστικιών προς την ΕΕ ήταν 44.054 τόνοι (σ.σ. εκ των οποίων οι 37.400 τόνοι σε κέλυφος και τα υπόλοιπα καθαρισμένα), σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εµπορίου των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά φιστίκια που εισέρχονται στην ΕΕ, σπανίως υπόκεινται σε ελέγχους, με το ποσοστό μιας τέτοιας πιθανότητας να περιορίζεται στο 10%.