ΚΕΟΣΟΕ: Σημαντικές οι μειώσεις παραγωγής κρασιού σε Ιταλία και Γαλλία

Για μείωση 12% στην παραγωγή οίνου στη Γαλλία και 10% στην Ιταλία κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις που παραθέτει η ΚΕΟΣΟΕ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Agreste στις 27 Αυγούστου 2019, η παραγωγή οίνου το 2019 θα ανέλθει σε 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή 12% κάτω από το 2018 και 4% κάτω κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Κύριος υπεύθυνος: η κλιματική αλλαγή.

Είναι πράγματι η χαμηλή παραγωγή στη Γαλλία, γεγονός που επιβεβαιώνεται. Έτσι, αμφισβητείται από τους επαγγελματίες εκπροσώπους, η πρόβλεψη της Agreste που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου που αναφέρει ότι η παραγωγή οίνου θα κυμανθεί «μεταξύ 42,8 και 46,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα». Στις 27 Αυγούστου, το στατιστικό τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή οίνου θα ανέλθει στα 43,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ποσοστό, θα καταγραφεί μείωση 12% σε σύγκριση με το 2018 και 4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η μικρή συγκομιδή του 2017, που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στους παγετούς, με 36,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δεν φαίνεται να ανησυχεί τους παραγωγούς.

Το κλίμα ποικίλει από το κρύο στη ζέστη

Ποιο είναι το πρόβλημα; “Ο τοπικός ελαφρύς παγετός, το κύμα καύσωνα και το χαλάζι συμβάλλουν στη μείωση του παραγωγικού δυναμικού”, αναφέρει η Agreste. Σε αντίθεση με το 2017, είναι επομένως πολλαπλά και διαφοροποιημένα καιρικά φαινόμενα που συμβάλλουν στη μείωση αυτή της παραγωγής. Η ανάλυση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι διάφοροι αμπελώνες δεν έχουν πληγεί από τα ίδια φαινόμενα.

Ο μόνος κοινός παρονομαστής είναι η θερμοπληξία. Στην Champagne, ο καύσωνας του τέλους Ιουλίου προκάλεσε εγκαύματα. Στην Αλσατία, το κύμα καύσωνα και η έλλειψη νερού έχουν επιβραδύνει την βλαστική ανάπτυξη των αμπέλων. Στη Charentes, η ξηρασία έχει περιορίσει τη μεγέθυνση των σταφυλιών. Στην περιοχή Languedoc και Roussillon, τα κύματα καύσωνα επέδρασσαν στα τσαμπιά με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής, κυρίως στην Gard και στο Hérault. Από την άλλη πλευρά, η θερμότητα επέτρεψε συχνά τον περιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών ή την αντιστάθμιση της καθυστέρησης της ανθοφορίας.
Γίνεται συνήθεια, ο παγετός πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Val de Loire ή της Βουργουνδίας. Αλλά είναι και η Jura που υποφέρει περισσότερο. Η συγκομιδή φθάνει φέτος μόνο στα 45.000 εκατόλιτρα. Σχεδόν το ήμισυ του μέσου όρου των πέντε τελευταίων ετών!

Το τοπικό χαλάζι έχει κάνει ζημιές. Προστίθενται σε αυτό οι πυρκαγιές, ιδιαίτερα στη Gard και στην Aude. Τέλος, εκτός από τη Jura, οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από τους κλιματικούς κινδύνους είναι η Βουργουνδία και το Beaujolais (-12% / μέσος όρος 5 ετών), η Αλσατία (-8%), η κοιλάδα του Λίγηρα (-7%) και το Charentes (-7%).

Η συγκομιδή της Champagne, του Bordeaux και του Languedoc-Roussillon θα παρουσιάσει πτώση της τάξης του -3 έως -4% σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών. Στο Savoie και νοτιοδυτικά περιορίζονται οι ζημιές νοτιοανατολικά όπως και η Κορσική θα παρουσιάζουν σταθερότητα.

Στο -10% εκτιμάται η παραγωγή οίνων στην Ιταλία

Η Ιταλία (με 54,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα) επιβεβαιώνει τη θέση της ως κορυφαίου παραγωγού παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (48,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα) και την Ισπανία (44,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Η Ιταλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τη συγκομιδή σταφυλιών στη Σικελία σύμφωνα με την κορυφαία γεωργική ένωση της χώρας, Coldiretti.

Η ιταλική παραγωγή αναμένεται να φθάσει μεταξύ 47 και 49 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ιταλία να διατηρήσει την πρώτη της θέση στον κόσμο παρά τη μείωση της παραγωγής κατά 10% σε σχέση με πέρυσι αναφέρει η Coldiretti. Σύμφωνα με την Coldiretti, η Γαλλία θα έρθει και πάλι δεύτερη στο βάθρο, με την παραγωγή να εκτιμάται μεταξύ 43 και 46 εκατομμυρίων εκατόλιτρων και την Ισπανία τρίτη με 40 έως 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

“Η συγκομιδή του 2019, λόγω του τρελού καλοκαιριού, με εναλλασσόμενο κακό καιρό και ζέστη Αφρικής, είναι κάπως πίσω στη βόρεια Ιταλία, ανέφερε η ένωση. Βέβαια, συνεχίζει, οι σημερινές συνθήκες υπόσχονται μια συγκομιδή καλής ή άριστης ποιότητας, αν και θα εξαρτηθεί επίσης πολύ από τις καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου.

Βασικά στοιχεία

Οι τέσσερις κύριες περιοχές παραγωγής είναι η Βενετία (βορειοανατολικά, το 25% της ιταλικής παραγωγής), η Απουλία (νότος 18%), η Εμίλια Ρομάνα (κέντρο 17%) και η Σικελία 8%. Ο ιταλικός οίνος παράγει κύκλο εργασιών άνω των 11 δισ. Ευρώ. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά της Ιταλίας.